Ostatní

Výpočet odměny členům výboru SVJ

Vložil bonnier, 8. Prosinec 2010 - 21:08 ::

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se změnil výpočet odměny člena výboru SVJ na rok 2010 oproti loňskému roku nebo jestli to zůstalo stejné? Děkuji předem za odpověď

Sankce za nevedení účetnictví - co jsou aktiva?

Vložil Janamat, 8. Prosinec 2010 - 10:48 ::

Dobrý den,

podle §37 563/1991 Sb. ZoÚ je možné uložit pokutu do výše 6% hodnoty aktiv celkem, pokud SVJ nevede účetnictví. Co všechno se do hodnoty aktiv započítává? Kolik let zpětně hrozí uložení sankce od FÚ? Děkuji.

SVJ a účetnictví

Vložil Anonymous, 5. Prosinec 2010 - 23:56 ::

Dobrý den,náš správce slibuje,že od l.l.2011 přejde na náš nový účet,ten máme dva měsíce,zatím bez pohybu,ale na spořící účet k tomuto účtu nám ihned převedl převážnou část FO, bez jakékoliv inventarizace.Skoro měsíc po zřízení účtu jsem přesto správci i předsedovi zdůraznila nutnost vlastního účtu,nutnost samostatného účetnictví.Správce mi zaslal Sdělení MF č.281/47828/2000,že povinnost založit běžný účet u banky není právnické osobě dána žádným předpisem.Začínám mít pochybnosti,že máme svůj účet.Je předseda povinen mi na požádání doložit vše ohledně zřízení účtu?V bance jsem byla sama k podpisovému vzoru.Správcem byl sepsán dodatek k Mandátní smlouvě,kde se říká:Správce vede finanční prostředky určené na opravy a zálohy za služby odděleně v analytickém členění na samostatném účtu společenství uvedeném v záhlaví této smlouvy podle jednotlivých středisek.Střediska se mi nezamlouvala,ale předseda na můj písemný dotaz neodpověděl.Nej­dříve se pokoušeli vše oddalovatúčet,ú­četnictví/,že budeme dělat velkou akci za 1,5 mil.Kč,jenže jsem přišla na to, že akci je nutno posunout kvůli financím.

úklid přístupového chodníku z vozovky - odkaz na "chodníkový zákon"

Vložil Anonymous, 5. Prosinec 2010 - 16:28 ::

od příchozí vozovky mezi tři panel.domy, je chodník, vedoucí přímo ke vchodu domu,jedná se o „účelovou“ komunikaci kterou musí uklízet SVJ (služba dle rozpisu)- např. sníh? Jinak i tento chodník musí uklízet „město“? viz „chodníkový zákon“.Dle vyjádření Pojišťovny se nejedná o běžný veřejný chodník, který by musely Technické služby města čistit od sněhu.

Zaplatit mimosoudní vyrovnání ????

Vložil Anonymous, 2. Prosinec 2010 - 17:28 ::

Před 3 měsíci si jedna vlastnice bytové jednotky při domovním úklidu zlomila ruku, kdy uklouzla a spadla ze schodů. Nyní nabízí mimosoudní vyrovnání na 500 000 korun za ušlý výdělek, bolestné, odloučení od rodiny – prý jezdívala a teď nemůže se zlomenou rukou atd. Všechno je postavené na tom, že ona uklízet dobrovolně nechtěla, ale, že ji k tomu nutilo SVJ svým domovním řádem. Prý povinnost úklidu byla dána SVJ a jí se při nedobrovolném výkonu této povinnosti stal úraz. Tak a co teď platit mimosoudně nebo se bát, že u soudu vyhraje podstatně více ?

Způsob platby - Sipem, hotově....

Vložil Anonymous, 26. Listopad 2010 - 15:17 ::

Kdo určuje jakým způsobem se bude platit SVJ měsíční předpis? Může shromáždění schválit, že všichni budou mít SIPO a nebo platit všichni na účet? Domnívám se, že toto se nemůže nařídit. Je snad na každém vlastníkovi jak bude platit -hlavně, že bude platit pravidelně a včas. Děkuji za Váš názor. Eliška

Způsob zaúčtování vyplacení částky za výměnu oken, nutnost hlásit se na FÚ

Vložil Anonymous, 26. Listopad 2010 - 14:45 ::

Jsme pouze malé SVJ –5 bytových jednotek, vznik na konci roku 2007. Kromě úroků z BÚ nemáme žádné příjmy, takže nejsme ani nahlášeni na FÚ a nepodáváme daňové přiznání ( po poradě na FÚ).Celou dobu jsme vybírali paušální částku na byt, nikoliv dle vlastnických podílů a nerozlišovalo se nač jsou peníze použity, hradí se z toho vše ( drobné výdaje na poravy a udržování, elektrika ve společných prostorách, revize), od letoška vybíráme ještě zálohy na vodu, dříve jsme měli studniční. Protože nemáme při tomto počtu majitelů bytů mnoho finančních prostředků ( bývalý vlastník dům neudržovat a žádný fond na opravy apod zde nebyl), snaží se účetnictví dát dohromady pověřený vlastník – tedy já, za pomoci knih, diskusí, článků apod.

Vznik SVJ - přechod od správce, jak účtovat

Vložil krifor, 23. Listopad 2010 - 10:08 ::

Dobrý den, prošla jsem celou diskuzi a nikde nenašla odpověď na náš problém, proto prosím takto o radu. Naše SVJ vzniklo (bylo zapsáno do OR) v září 2010. Účetnictví nám vede BD na základě mandátní smlouvy (tu jsme jim vypověděli k 31.12.2010). BD nám však stále (i po vzniku SVJ) vede na zálohové platby a platby do FO pouze jednoduché účetnictví – když jsme požádali o vedení podvojného v souladu se ZoU, tvrdí nám, že tyto platby není nutné účtovat podvojně, neb smlouva s dodavateli i vlastníky bytů je psaná přímo na BD, nikoli na SVJ. Naše nová účetní, která nám povede účetnictví od r.2011, však tvrdí opak.

proškolení BOZP u dohod

Vložil Karlota, 22. Listopad 2010 - 9:43 ::

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je povinné školení BOZP i pro zaměstnance na dohody o provedení práce. Zpracovávám mzdovou agendu společenstvím vlastníků, na kterých se většinou uzavírají dohody o provedení práce na úklid, sekání trávy a drobné opravy na domě. V DPP je odstavec, ve kterém se píše, že na základě této dohody seznámil zaměstnavatel zaměstnance s právními a bezpečnostními předpisy vztahující se k vykonané práci. Stačí, když předseda seznámí zaměstnance s bezpečností práce a on to stvrdí svým podpisem na dohodě, nebo je nutné vést agendu BOZP a proškolovat zaměstnance při každém uzavření DPP ? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dohoda o provedení práce - souhlas shromáždění

Vložil Anonymous, 21. Listopad 2010 - 22:05 ::

Dobrý den, pokud není ve stanovách SVJ uvedeno, jsou to ty vzorové, je nutné, aby shromáždění schvalovalo uzavření Dohody o provedení práce v rozsahu x hodin dle zákoníku práce? Jedná se třeba o úklid společných prostor, péči o zeleň nebo podobně. Nebo to může uzavřít jednomyslně výbor, aniž by musel svolávat schůzi? Děkuji.J.B.

Syndikovat obsah