Ostatní

Šílení sousedi

Vložil Anonymous, 27. Leden 2011 - 12:37 ::

Dobrý den, obracím se na Vás s trochu divným dotazem.Máme sousedy, kteří bydlí pod námi v panelovém domě.Mají neustále zavřené okna i lodžii kterou zásadně neotvírají, takže tam bydlej jak partyzáni v bunkru. Z duvodu, že nevětraj a neotvírají okna tak jim přijde že děláme neustále v bytě hluk. S manželkou pracujeme na směny a jim vadí že se večer kolem půlnoci sprchujeme, že při snídani šoupeme židlema v kuchyni.Když manželka měla na vánoce u nás na návštěvě ségru s dvouma dětma tak jim vadilo že si hráli a byli hluční, že je to ruši dokonce si šli stěžovat k domovníkovi.

Změna výboru

Vložil Anonymous, 27. Leden 2011 - 11:57 ::

Dobrý den, jaké formuláře je potřeba vyplnit a jaké doklady doložit při zápisu nového výboru na obchodní rejstřík? Díky Pavlína R.

Daň z nemovitosti

Vložil Anonymous, 26. Leden 2011 - 10:40 ::

Dobrý den,

udělejte mi prosím někdo jasno v tom, jak se platí daň z nemovitosti ze společných prostor v domě. Platí ji SVJ, nebo každý dle podílu a jak se to uvádí v přiznání.

Díky Linda

Správné zařazení připsaného úroku

Vložil Anonymous, 25. Leden 2011 - 21:12 ::

Dobrý den.Jakožto samouk,který má určité povědomí o účtování jsem se rozhodla k vedení účetnictví našeho malého SVJ a mám jeden problém,se kterým si aktuálně nevím rady.Při uzavírání účetního období a s tím spojenou účetní závěrkou jsem se dostala do situace,kdy si nevím rady,jak vynaložit s úrokem přičteným na spořící účet vedený v rámci běžného účtu SVJ.Vím,že úrok z BÚ nevstupuje jako příjem do ZD,který by podléhal zdanění,ale bohužel jsem prozatím nedohledala,jak je to právě s úrokem tímto.Zdanění podléhá příjem z termínov.vkla­du,ale to není tato situace.

Rozdělení nákladů elektřiny na osvětlení a výtah

Vložil Anonymous, 25. Leden 2011 - 9:33 ::

Dobrý den, Jak správně rozdělit náklady elektřiny na osvětlení a výtah ? Nám správce rozdělil náklady 30% na osvětlení a 70% výtah a další rozdělení je dle přihlášených osob. Sousední dům je úplně stejný panelák – počet bytu 23, podlaží 8 výtah z r.1990, na osvětlení 40% a výtah 60%. Co je správně ? Děkuji. Vanda.

Co je DPP

Vložil Pavel, 23. Leden 2011 - 21:58 ::

V jiném vláknu se objevil názor:

„DPP není možné sepsat na dobu neurčitou, musí být u ní přesně vymezený časový úsek od-do. Na činnost, která probíhá průběžně po celý rok, se sjednává Dohoda o pracovní činnosti.“

Pokud se snad autor tohoto názoru domnívá, že na průběžnou činnost po celý rok se MUSÍ sjednat DPČ, tak samozřejmě nemá pravdu. Nic takového nebylo ve starém a není ani v novém ZP. Pouze někteří samozvaní vykladači ZP to uváděli a jiní to bezmyšlenkovitě přejímali a jiní to dokonce aplikovali.

Názor k této problematice publikoval např. respektovaný autor mnoha komentářů k ZP JUDr. Ladislav Jouza v Právním rádci č. 9/2005 (již ke starému ZP). Cituji:

Datové stránky

Vložil Anonymous, 23. Leden 2011 - 13:11 ::

Musí mít SVJ zřízeny datové stránky?

pomoc při rozúčtováním nákladů po revitalizaci

Vložil jarazde, 23. Leden 2011 - 10:53 ::

Dokončili jsme rekonstrukci domu a nyní stojíme před vyúčtováním.Pro mne jako předsedu je to poměrně složité,protože jsou v tom zahrnuty okna ve vlastnictví některých členů (někteří je již měli vyměněna),někteří složili zálohy v hotovosti v různé výši,tudíž úvěr budou splácet jen někteří a další otázky. Již dříve jsem si vytiskl debatu k této problematice z r.2008 (pan Petr Štěpánek) ,kde paní Chlebcová nabízela radu s konkrétními výpočty,ale dneska už to nemohu na portálu najít.Vím,že nám to správce nějak spočítá,ale cht

Pronájem

Vložil Anonymous, 21. Leden 2011 - 14:01 ::

Zdravím. Chci se tady zeptat, jestli SVJ může nevyužitou společnou nebytovou místnost pronajmout. SVJ prý nesmí mít zisk. Víte někdo, jak to v této oblasti skutečně je ? Děkuji za radu

Jarda

vybírání nájemného

Vložil Anonymous, 18. Leden 2011 - 22:56 ::

Dobrý den,ráda bych se zeptala, jak postupovat,pokud nájemné vybírá osobně jeden z vlastníků bytu a dokladem je pouze podpis v obyčejném sešitu.Chtěla bych, aby vše bylo vedeno přes účet,ale většina nájemníků souhlasí s tímto způsobem placení.Jak se mohu dopomoci změny?Děkuji.Klá­raJ.

Syndikovat obsah