Ostatní
Šílení sousedi
Dobrý den, obracím se na Vás s trochu divným dotazem.Máme sousedy, kteří bydlí pod námi v panelovém domě.Mají neustále zavřené okna i lodžii kterou zásadně neotvírají, takže tam bydlej jak partyzáni v bunkru. Z duvodu, že nevětraj a neotvírají okna tak jim přijde že děláme neustále v bytě hluk. S manželkou pracujeme na směny a jim vadí že se večer kolem půlnoci sprchujeme, že při snídani šoupeme židlema v kuchyni.Když manželka měla na vánoce u nás na návštěvě ségru s dvouma dětma tak jim vadilo že si hráli a byli hluční, že je to ruši dokonce si šli stěžovat k domovníkovi.
Změna výboru
Dobrý den, jaké formuláře je potřeba vyplnit a jaké doklady doložit při zápisu nového výboru na obchodní rejstřík? Díky Pavlína R.
Daň z nemovitosti
Dobrý den,
udělejte mi prosím někdo jasno v tom, jak se platí daň z nemovitosti ze společných prostor v domě. Platí ji SVJ, nebo každý dle podílu a jak se to uvádí v přiznání.
Díky Linda
Správné zařazení připsaného úroku
Dobrý den.Jakožto samouk,který má určité povědomí o účtování jsem se rozhodla k vedení účetnictví našeho malého SVJ a mám jeden problém,se kterým si aktuálně nevím rady.Při uzavírání účetního období a s tím spojenou účetní závěrkou jsem se dostala do situace,kdy si nevím rady,jak vynaložit s úrokem přičteným na spořící účet vedený v rámci běžného účtu SVJ.Vím,že úrok z BÚ nevstupuje jako příjem do ZD,který by podléhal zdanění,ale bohužel jsem prozatím nedohledala,jak je to právě s úrokem tímto.Zdanění podléhá příjem z termínov.vkladu,ale to není tato situace.
Rozdělení nákladů elektřiny na osvětlení a výtah
Dobrý den, Jak správně rozdělit náklady elektřiny na osvětlení a výtah ? Nám správce rozdělil náklady 30% na osvětlení a 70% výtah a další rozdělení je dle přihlášených osob. Sousední dům je úplně stejný panelák – počet bytu 23, podlaží 8 výtah z r.1990, na osvětlení 40% a výtah 60%. Co je správně ? Děkuji. Vanda.
Co je DPP
V jiném vláknu se objevil názor:
„DPP není možné sepsat na dobu neurčitou, musí být u ní přesně vymezený časový úsek od-do. Na činnost, která probíhá průběžně po celý rok, se sjednává Dohoda o pracovní činnosti.“
Pokud se snad autor tohoto názoru domnívá, že na průběžnou činnost po celý rok se MUSÍ sjednat DPČ, tak samozřejmě nemá pravdu. Nic takového nebylo ve starém a není ani v novém ZP. Pouze někteří samozvaní vykladači ZP to uváděli a jiní to bezmyšlenkovitě přejímali a jiní to dokonce aplikovali.
Názor k této problematice publikoval např. respektovaný autor mnoha komentářů k ZP JUDr. Ladislav Jouza v Právním rádci č. 9/2005 (již ke starému ZP). Cituji:
Datové stránky
Musí mít SVJ zřízeny datové stránky?
pomoc při rozúčtováním nákladů po revitalizaci
Dokončili jsme rekonstrukci domu a nyní stojíme před vyúčtováním.Pro mne jako předsedu je to poměrně složité,protože jsou v tom zahrnuty okna ve vlastnictví některých členů (někteří je již měli vyměněna),někteří složili zálohy v hotovosti v různé výši,tudíž úvěr budou splácet jen někteří a další otázky. Již dříve jsem si vytiskl debatu k této problematice z r.2008 (pan Petr Štěpánek) ,kde paní Chlebcová nabízela radu s konkrétními výpočty,ale dneska už to nemohu na portálu najít.Vím,že nám to správce nějak spočítá,ale cht
Pronájem
Zdravím. Chci se tady zeptat, jestli SVJ může nevyužitou společnou nebytovou místnost pronajmout. SVJ prý nesmí mít zisk. Víte někdo, jak to v této oblasti skutečně je ? Děkuji za radu
Jarda
vybírání nájemného
Dobrý den,ráda bych se zeptala, jak postupovat,pokud nájemné vybírá osobně jeden z vlastníků bytu a dokladem je pouze podpis v obyčejném sešitu.Chtěla bych, aby vše bylo vedeno přes účet,ale většina nájemníků souhlasí s tímto způsobem placení.Jak se mohu dopomoci změny?Děkuji.KláraJ.

Poslední komentáře