Ostatní
úvěr
Dobrý den, mám dotaz ohledně bankovního úvěru a nenalezl jsem přesnou odpověď. Ke schválení úvěru na shromáždění je potřeba 75% souhlasu vlastníků. Je potřeba souhlas 75% vlastníků VŠECH, nebo PŘÍTOMNÝCH na shromáždění?
Dále, počítá se 1byt=1hlas, nebo když byt vlastní např. manželé =2hlasy? Děkuji
DOTACE ZELENÁ ÚSPORÁM
Dobrý večer, pokud jste stejně jako řada dalších SVJ a družstev poznamenaní zvůlí SFŽP tím, že vám vrátil kvůli maličkosti žádost, zde http://www.proficient.cz/dotace/ je připraven text odporu.
Přeji mnoho úspěchů. S pozdravem Ing. Bc. Tomáš Janeček
uzavření účetního roku
Dobrý den! Učím se pracovat s vaším účetním programem. Je výborný. Snažím se uzavřít účetní rok 2009 a i po nastavení účetní závěrky mi při zadávaní nového roku vyskakuje neustále, že tento rok nelze zadat. Snažila jsem se chybu najít i podle ukázkového videa a pořád mi to nejde. Prosím o radu. Děkuji. Marková
vystěhování nájemníků bez nájemní smlouvy
Dobrý den,prosím o odpověd ohledně domu,který vlastním s bývalým manželem,který tam již nežije.Do domu se přestěhovala má dcera s manželem a vnučkou a mají u mě trvalé bydliště.Nemají žádnou nájemní smlouvu.V nynější době mi manžel dcery začal dělat problémy a mě by zajímalo,jak ho z trvalého bydliště odhlásit a vystěhovat. p.Jurečková
Spor vlastníků se SBD kvůli navýšení poplatku za správu o DPH
V našem panelovém domě je asi 60% vlastníků, nejsme SVJ (platí pro nás § 9 odst. 4 ZoVB – spoluvlastnický podíl družstva na společných částech domu by se musel snížit na méně než jednu čtvrtinu), družstvo správce. Družstvu uhrazuje měsíčně každý vlastník poplatek za správu, který je navýšen o daň z přidané hodnoty (ostatní nájemníci, kteří nejsou vlastníky, navýšení poplatku za správu o DPH nehradí). Navýšení poplatku za správu o DPH je zdůvodněno povinností družstva zdaňovat základní sazbou DPH veškerou ekonomickou činnost vůči vlastníkům bytů.
Neplatič zúčtovatelných záloh.
Dobrý den, omlouvám se, ale nenalezl jsem na portále přesnou odpověď na náš následující problém. V našem SVJ je majitel, který dlouhodobě (7 měsíců) neplatil jak zúčtovatelnou zálohu, tak dlouhodobou zálohu. Po pernamentních urgencích (maily, doporučené dopisy)jsme jako výbor zaslali dlužníkovi oznámení, že celou záležitost předáváme právní kanceláři. Obratem dlužník uhradil pouze dlouhodobou zálohu,ale zúčtovatelnou zálohu neuhradil (zřejmě se poradil se svým právníkem). Jaký je váš názor na pokračování vymáhání dlužné částky, resp. není na naší straně (SVJ)důkazní nouze pro vyčíslení skutečné výše dlužné částky, pokud neproběhlo roční vyúčtování?
vyúčtování
Dobrý den,máme byt v osobním vlastnictví v SVJ.Zajímalo by mě,co všechno má být předmětem vyúčtování. Chápu SV,TUV,otop,el.společných prostor.Má být vyúčtován i odpad,poplatek za správu,pojištění baráku nebo třeba fond oprav?Tyto všechny položky jsou uvedeny na měsíčním předpise,jako pevné a zálohové platby. My ve vyúčtování máme vyúčtované zálohové platby a pevné jsou uvedeny v roční závěrce na rozvaze a výsledovce,sousedi ve vedlejším domě mají vyúčtované všechny platby(jiný správce).Když jsem se ptala našeho předsedy proč u nás je to takhle a u nich jinak,řekl, že každý si to dělá podle sebe. Je někde přesně stanoveno, co má být předmětem vyúčtování? V našich stanovách je že se vyúčtovávají zálohy na úhradu za služby, ale není specifikováno co přesně.
Nová bytová jednotka- dorovnání "účtu fondu oprav"?
Potřebovala bych radu, snažila jsem se sice vyhledat informaci v předešlých diskuzních vláknech, ale neúspěšně, doufám tedy, že někdo bude znát odpověď. V současné době budujeme s přítelem novou bytovou jednotku- půdní vestavbu- ve starším domě, kde funguje společenství vlastníku bytových jednotek, včetně našeho budoucího bytu je nás celkem cca 25. Správce společenství nám sdělil, že po kolaudaci jsme povinni přispívat do fondu oprav, s tím jsme samozřejmě počítali, ale překvapením pro nás bylo, že musíme údajně doplatit stav naspořených prostředků ostatních bytů, které tam jsou samozřejmě nesrovnatelně delší dobu.
nezaplacení nájemného - odečtení z fondu oprav SVJ?
Dobrý den, mám dotaz, který se týká neúhrady nájmu za 4 měsíce. Máme v panelovém domě jednu slečnu, která neuhradila 4 měsíční platby. O splátkový kalendář nežádala a nyní nám realitní kancelář, která nám dělá učetnictví pro naše SVJ řekla, že tento dluh nám bude odečítán ze společného fondu oprav SVJ.Je toto standartní postup? Nelíbí se mi, že bych měla nějakou částí ze svých úhrad do fondu oprav platit za někoho, kdo je absolutně v klidu a dělá mrtvého brouka.
Děkuji za odpověď. Martina
stanovy
Dobrý den, zakládáme SVJ, je možno si stáhnout vzorové stanovy abych je nemusela celé opisovat?? Děkuji za ospověď. Olga Houšková

Poslední komentáře