Ostatní
SVJ kontra bytové družstvo v domě
Prosím o názor jak se má spávně védst účetnictví kde v domě působí bytové (BD) jako majoritní vlastník bytů (okolo70%) a SVJ které vede pověřený vlaastník a má 9 členů (10 člen je BD ). Smlouvou přadalo správu a účetnictví domu BD které zadalo účetnictví účetní firmě. Je správné, aby družstvo leč majoritní vlastník zasílo na účet SVJ jak peníze za služby tak peníze do fondu oprav a pak z účtu SVJ se toto do účtu správce (BD) který provádí celkovou platbu za všechny obyvatele domu a opravy? Leč toto mezi SVJ a BD ve smlouvě není ujednáno že BD bude
úvěr
Dobrý den.
Je ze zákona povinnost uzavřít úvěr pro třetí osobu? Jde o naléhání
výboru Společenství. Děkuji za všechny názory.
Anonymoussss
účetní závěrka SVJ
Dobrý den paní Ing. Klainová, náš výbor SVJ nepředložil ke schválení roční účetní závěrky od r.2007 doposud. Když jsem na tuto skutečnost upozornila s tím, že hrozí postihy ze zákona o účetnictví, reagoval velmi arogantně. Dle výkladu výboru, nemusí závěrky být. Potom je začal pilně připravovat s účetní firmou a zase tvrdil, že je to jenom administrativní maličkost, že nejsou doposud schválené a že žádné postihy nehrozí. Opakuji jim pořád, že závěrka je kompletní, až když je schválená a že postihy hrozí. Ne, snaží se všem ostatním členům vnutit názor, že jsem rozvracečka SVJ atd.
chyba na výpisu obchodního rejstříku
Dobrý den, chtěla bych se zeptat případně poprosit o radu. Náhodou jsem přišla na chybu uvedenou v obchodnim rejstříku. U člena výboru je chyba v adrese. Přesněji v orientačním čísle. Ze zápisu ustanovující schůze je vše správně. Volala jsem notářce a podle dalšího šetření došlo k chybě u nich, podklady kreré byly odeslány na soud už byly s chybou. Jak postupovat a dát vše do pořádku? Musím jednat za naše SVJ, nebo požadovat nápravu po notářce? Předem děkuji za radu.
Co je výhodnější - rozúčtování dle počtu osob nebo dle M2, tedy podílu?
Dobrý den, jaká možnost rozúčtování je výhodnější. SVJ by mělo být dle podílu. Ale jen pro info, zajímá mě, jestli jste se tím někdo zabýval, nebo zkoušel počítat – kolik byste zaplatil v případě rozúčtování dle podílu a pak v případě dle osob. Je to zřejmě individuální, protože když v 1+kk budou bydlet 3 lidi, tak je lepší dle osob.
Díky, Monika
sprava
V mnou kupenom byte ktory je sucastou domu je docela speci situacia:
byty boli prevedene do os 12/2009 nicmenej nebola zvolana schozda svj (ta bude az za tyzden)
v roku 2010 ale stale existovalo drustvo (zapisane v OR) predseda ktoreho vybera zalohy (fond oprav a rezijneho fondu? a pod). Zaroven ucet je stale v „drzbe“ druzstva (predsedu) a prevod ciastky bude po zalozeni svj (snad)
Pravdepodobne sa tiez nedodrziava §15 od1 a ciastky su dohodnute pre vsetkych rovnako a nie podla podlahovej plochy bytu. (to nie je teraz dolezite)
Je to vobec legalne ? Viem ze zo zakona je 60 dnova lehota na zvolanie, ktora nema sankcie, nicmenej nemalo pri prevode jednotiek prist k vysporiadaniu uctu zaloh na novych vlastnikov…
pomerna cast zaloh na spravu domu
aky je spravny postup pri platbe zaloh na sd „FO“ pri zmene majitela k inemu datumu ako 1 v mesiaci. Je spravne zauctovat pomernu cast alebo platbu musi uskutocnit jeden z majitelov (byvaly, novy)
Vdaka
Kontrola účetnictví
Jsme SVBJ se 42 členy,vlastním výborem i kontrolní komisí.Ze své činnosti nemáme žádné zisky.Máme povinnost zadávat externí kontrolu účetnictví, nebo stačí kontrola vlastní kontrolní komisí?Provádíme účetnictví v t.zv.zjednodušeném účetnictví.Příslušný finanční úřad s tím souhlasí anemá k tomu žádné připomínky.Přesto jeden člen výbor neustále napadá,že porušujeme zákon.Děkuji.Karel Voldán.
odměna předsedovi SVJ-úřad práce
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jsem předsedou SVJ o 48 byt.jednotkách, mám za to roční odměnu 2000– zdaněnou a odvodem zdravosního pojištění mohu být vedena na ÚP dle zákona č. 435/2004 Sb. (tato možnost tam není nikde uvedena). A mohu pobírat i měsíčně odměnu v jakémkoli výši, nebo jen 1/2 z minimální mzdy tj. 4.000,–? Děkuji za odpověď
Ajka
zveřejnění neplatičů
Dobrý den, mám dotaz, zda je možné na shromáždění SVJ jmenovat konkrétní neplatiče – vlastníky bytové jednotky a čásku, kterou dluží…a v klidu odebírají služby dál. Neodporuje to zákonu na ochranu osobních dat?
Děkuji. Věžníková, SVJ Dukelská 5, Vyškov

Poslední komentáře