Ostatní

SVJ kontra bytové družstvo v domě

Vložil Anonymous, 18. Leden 2011 - 21:35 ::

Prosím o názor jak se má spávně védst účetnictví kde v domě působí bytové (BD) jako majoritní vlastník bytů (okolo70%) a SVJ které vede pověřený vlaastník a má 9 členů (10 člen je BD ). Smlouvou přadalo správu a účetnictví domu BD které zadalo účetnictví účetní firmě. Je správné, aby družstvo leč majoritní vlastník zasílo na účet SVJ jak peníze za služby tak peníze do fondu oprav a pak z účtu SVJ se toto do účtu správce (BD) který provádí celkovou platbu za všechny obyvatele domu a opravy? Leč toto mezi SVJ a BD ve smlouvě není ujednáno že BD bude

úvěr

Vložil Anonymous, 18. Leden 2011 - 14:32 ::

Dobrý den.
Je ze zákona povinnost uzavřít úvěr pro třetí osobu? Jde o naléhání výboru Společenství. Děkuji za všechny názory.

Anonymoussss

účetní závěrka SVJ

Vložil safranka, 17. Leden 2011 - 14:04 ::

Dobrý den paní Ing. Klainová, náš výbor SVJ nepředložil ke schválení roční účetní závěrky od r.2007 doposud. Když jsem na tuto skutečnost upozornila s tím, že hrozí postihy ze zákona o účetnictví, reagoval velmi arogantně. Dle výkladu výboru, nemusí závěrky být. Potom je začal pilně připravovat s účetní firmou a zase tvrdil, že je to jenom administrativní maličkost, že nejsou doposud schválené a že žádné postihy nehrozí. Opakuji jim pořád, že závěrka je kompletní, až když je schválená a že postihy hrozí. Ne, snaží se všem ostatním členům vnutit názor, že jsem rozvracečka SVJ atd.

chyba na výpisu obchodního rejstříku

Vložil Anonymous, 15. Leden 2011 - 21:15 ::

Dobrý den, chtěla bych se zeptat případně poprosit o radu. Náhodou jsem přišla na chybu uvedenou v obchodnim rejstříku. U člena výboru je chyba v adrese. Přesněji v orientačním čísle. Ze zápisu ustanovující schůze je vše správně. Volala jsem notářce a podle dalšího šetření došlo k chybě u nich, podklady kreré byly odeslány na soud už byly s chybou. Jak postupovat a dát vše do pořádku? Musím jednat za naše SVJ, nebo požadovat nápravu po notářce? Předem děkuji za radu.

Co je výhodnější - rozúčtování dle počtu osob nebo dle M2, tedy podílu?

Vložil Anonymous, 14. Leden 2011 - 10:24 ::

Dobrý den, jaká možnost rozúčtování je výhodnější. SVJ by mělo být dle podílu. Ale jen pro info, zajímá mě, jestli jste se tím někdo zabýval, nebo zkoušel počítat – kolik byste zaplatil v případě rozúčtování dle podílu a pak v případě dle osob. Je to zřejmě individuální, protože když v 1+kk budou bydlet 3 lidi, tak je lepší dle osob.

Díky, Monika

sprava

Vložil neoxp, 13. Leden 2011 - 17:09 ::

V mnou kupenom byte ktory je sucastou domu je docela speci situacia:

byty boli prevedene do os 12/2009 nicmenej nebola zvolana schozda svj (ta bude az za tyzden)

v roku 2010 ale stale existovalo drustvo (zapisane v OR) predseda ktoreho vybera zalohy (fond oprav a rezijneho fondu? a pod). Zaroven ucet je stale v „drzbe“ druzstva (predsedu) a prevod ciastky bude po zalozeni svj (snad)

Pravdepodobne sa tiez nedodrziava §15 od1 a ciastky su dohodnute pre vsetkych rovnako a nie podla podlahovej plochy bytu. (to nie je teraz dolezite)

Je to vobec legalne ? Viem ze zo zakona je 60 dnova lehota na zvolanie, ktora nema sankcie, nicmenej nemalo pri prevode jednotiek prist k vysporiadaniu uctu zaloh na novych vlastnikov…

pomerna cast zaloh na spravu domu

Vložil neoxp, 13. Leden 2011 - 16:54 ::

aky je spravny postup pri platbe zaloh na sd „FO“ pri zmene majitela k inemu datumu ako 1 v mesiaci. Je spravne zauctovat pomernu cast alebo platbu musi uskutocnit jeden z majitelov (byvaly, novy)

Vdaka

Kontrola účetnictví

Vložil Anonymous, 10. Leden 2011 - 15:26 ::

Jsme SVBJ se 42 členy,vlastním výborem i kontrolní komisí.Ze své činnosti nemáme žádné zisky.Máme povinnost zadávat externí kontrolu účetnictví, nebo stačí kontrola vlastní kontrolní komisí?Provádíme účetnictví v t.zv.zjedno­dušeném účetnictví.Přís­lušný finanční úřad s tím souhlasí anemá k tomu žádné připomínky.Přesto jeden člen výbor neustále napadá,že porušujeme zákon.Děkuji.Karel Voldán.

odměna předsedovi SVJ-úřad práce

Vložil Anonymous, 10. Leden 2011 - 11:49 ::

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jsem předsedou SVJ o 48 byt.jednot­kách, mám za to roční odměnu 2000– zdaněnou a odvodem zdravosního pojištění mohu být vedena na ÚP dle zákona č. 435/2004 Sb. (tato možnost tam není nikde uvedena). A mohu pobírat i měsíčně odměnu v jakémkoli výši, nebo jen 1/2 z minimální mzdy tj. 4.000,–? Děkuji za odpověď

Ajka

zveřejnění neplatičů

Vložil Anonymous, 10. Leden 2011 - 9:45 ::

Dobrý den, mám dotaz, zda je možné na shromáždění SVJ jmenovat konkrétní neplatiče – vlastníky bytové jednotky a čásku, kterou dluží…a v klidu odebírají služby dál. Neodporuje to zákonu na ochranu osobních dat?

Děkuji. Věžníková, SVJ Dukelská 5, Vyškov

Syndikovat obsah