Ostatní
Koupě pozemku SVJ
Dobrý den, náš dům má krytá garážová stání pod domem. Bohužel návštěvy nemají kde parkovat (úzká příjezdová cesta). Lze z „fondu oprav“ SVJ zakoupit pozemek přiléhající k budově a vybudovat v jedné jeho části parkoviště a zbytek využít jako miniparčík? Pokud ano, ještě jedna otázka. VBJ, hlavně majitelé větších bytů, by chtěli, aby se na údržbu pozemku přispívalo rovným dílem a ne podle podílu. Lze toto provést? Děkuji za odpověď. Franta.F.
Využití půdy
Zdravím, Poprosil bych o typ, jak nejefektivnější využít prázdnou půdu nad nájemním domem. Bohužel se nachází v 6 patře bez výtahu a střecha není zaizolována tj nemá pod tašky fólii vatu apod. Nemáte někdo typ jak ji nejlépe využít? Ze strany nájemníků zde byl typ na vyčistění a vytvoření velké sušárny na prádlo co si o tom myslíte a nemáte další zajímavý tip? děkuji.
Pojištění domu
Dobrý den,
naše společenství uzavřelo pojištění domu. Účetní, které jsem předala naši pojistnou smlouvu mi sdělila, že to pojistné nemůže zahrnout do účetnictví, a to z důvodu, že pojistník není uvedeno Společenství nýbrž pouze předseda SVJ, má pravdu?
Děkuji
Petra
Používání sklepa
Vážení , mám byt v osobním vlastnictví a jsem členem SVJ. K bytu přináleží sklep ve 2.suterénu. Ve výtahové šachtě u sklepa je voda (v=10 cm,plocha 2m2.Prosakuje do zdí a podlahy. Provedl jsem ve svém sklepě zaizolování podlahy, opravil stěny.Požádal jsem představenstvo o instalaci podružného elektroměru pro odběr el . energie pro větrání.Navrhl jsem vše na mé náklady vč. spotřebované elektriky. Zamítli mi to ústně, ale písemně se rok neozvali. Původně jsem měl u sklepa laťkové dveře a všechno zplesnivělo. Vyházel jsem vše, dal plné dveře,provedl jsem přípojku pro ventilátor ze společného přívodu.Snížil jsem vlhkost z 95% na 65%.Při rekonstrukci elektro mi vše zrušili a do sklepa nezavedli ani přípojku na světlo.Mají na to právo? Neporušují nějaký zákon , když mi brání užívat můj vlastní sklep? Jak mám postupovat ve vztahu k výboru SVJ? Mohou mi takovým způsobem poškozovat majetek? Jak se mohu bránit proti těmto schválnostem?
Porušení obecně závazných předpisů (hygienické normy)
Dobrý den,
Dovoluji si požádat o Vás názor na níže dotaz:
Vstup do vchodu byt. objektu je umožněn přes vstupní dveře a dále ještě přes vniřní vestibulové dveře. Obojí dveře lze otevřít pouze klíčem, a obojí dveře jsou vybaveny samouzamykacím systémem (tzn. zamykají se automaticky). Společenství vlastníků odmontovalo kliku z vestibulových dveří tak, že z prostoru mezi vstupními a vestibulovými dveřmi (ať již ven nebo dovnitř) se nelze dostat bez použití klíčů. POkud se někdo nedopatřením dostane mezi tyto dveře, a např. zapomene klíče, z tohoto prostoru se již nedostane a musí pouze čekat na otevření někým kdo vestibulem náhodně projde. Zajímá mě zda-li se v tomto případě nejedná ze strany Společenství o porušení předpisů k ochraně bezpečnosti osob(např. hygienických, nebo protipožárních, příp. jiných). Děkuji.
Fond oprav
Dobrý den!Naše SVJ si na schůzi odsouhlasilo navýšení záloh do fondu oprav. Vlastníkem jedné bytové jednotky je obec, a ta nechce respektovat dohodu ostatních vlastníků.Nájem lidí,kteří platí obci nájemné, obci nestačí na pokrytí navýšené zálohy.Dle zákona o regulovaném nájemném nemohou ani nájem zvednout( byt III.kat.). Jak máme postupovat? Většina je rozhodující a nás nemá zajímat, jak nám obec do fondu oprav bude přispívat? Moc děkuji za radu. Jitka Havelková
Předkupní právo
Jako stávající nájemníci máme možnost odkoupit obecní byt (celý dům) do podílového spoluvlastnictví domu s tím, že jednotlivé BJ převedeme do osobního vlastnictví. Podali jsme žádost na obec (všichni stávající nájemníci) a po měsíci jsme zjistili, že jeden ze současných nájemníků si podal žádost zvlášt o koupi celého domu (i když původně žádal o převod s námi). Úřednice mi tvrdila, že pokud takto vzniknou dvě skupiny ze současných nájemníků, bude dům prodán tomu, kdo ve výběrovém řízení nabídne vyšší cenu. Je to takto možné a nebo máme ze zákona předkupní právo (i když je podmínkou prodej bytového domu jako celku)? Máme totiž vážné obavy, že za tímto jednotlivcem stojí realitní kancelář (nebo jiný spekulant), která je určitě schopna nabídnou vyšší cenu než zbytek nájeníků dohromady.
dotaz
Při nahlížení do katastru se v našem společenství vlastníků bytů změnil jeden majitel bytu tak, že místo SJM tam zůstali jména a přibyl název s.r.o. Co to znamená pro chod společenství a jaké jsou nebezpečná místa při této změně vlastnictví bytu? Mají noví vlastníci nějakou povinnost k ostatním vlastníkům při této změně?
Pronájem střechy
Dobrý den, potřebovala bych radu. Naše SVJ bude pronajímat střechu jedné společnosti pro její zařízení (kabelovka). Nemáte někdo tušení, kolik se za takový pronájem obvykle účtuje? Děkuji za radu. Jana
Služby podle občanského zákoníku
Podle § 1970 odst. 2 návrhu občanského zákoníku zveřejněného na http://portal.justice.cz/ms/soubor.aspx… patří mezi plnění spojená s užíváním bytu („služby“):
- dodávka teplé a studené vody a její odvádění,
- dodávka tepla,
- odvoz komunálního odpadu,
- kontrola a čištění komínů,
- osvětlení společných prostorů domu,
- otop společných prostorů domu,
- úklid domu a jeho bezprostředního okolí,
- provoz výtahu,
- provoz domácích nebo domovních telefonů,
- provoz zařízení pro příjem televizního a rozhlasového signálu,

Poslední komentáře