Ostatní

Využití FO

Vložil Vlasáková, 24. Červen 2008 - 11:41 ::

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu, co je myšleno příspěvkem na opravy a údržbu společných částí domu (tedy FO). Budeme v době rekonstruovat stoupačky a došli jsme ke sporu, když chtěli lidé vyměnit rozvody vody a odpady i v bytě – tzn. i to, co vede od stoupaček k bateriím. S čímž já nesouhlasím, jelikož dle mého názoru je to součást bytové jednotky, kterou si každý má hradit sám. Oponovali mi, že okna se taky dělaly v rámci rekonstrukce z FO. V našem bytě jsme si rozvody udělali když jsme se přistěhovali za své peníze a teď bychom přispívali na rozvody ostatním. Bylo mi řečeno, že je to náš problém. Když jsem chtěla ať nás vyplatí podle toho, kolik bude stát totožný byt, tak to bylo zamítnuto, že to nejde.

Revize plynu - kdo plati?

Vložil dolly, 24. Červen 2008 - 11:13 ::

Dobry den, chtel bych se zkusenejsich zeptat, jak je to v SVJ s revizi plynu. V bytech jsou fakturacni plynomery. Nemam ted u sebe prohlaseni vlastnika, ale predpokladam, ze je v nem uvedeno, ze do spolecnych casti domu patri rozvody az po hlavni uzaver v bytech.

A ted jeste ten dotaz. Kdo zajistuje a plati revizi plynovych sporaku v bytech? V pripade ze jsou to jednotlivi vlastnici, lze je nejak „nutit“ aby si tuto revizi nechali udelat?

Diky, T.D.

změna místopředsedy

Vložil Anonymous, 24. Červen 2008 - 8:45 ::

Dobrý den, obracím se s prozbou opětovně týkající se změny místopředsedy výboru společenství. V jaké hodnotě má být kolek na žádosti? Děkuji a přeji hezký den Jitka

Hlasování: kdo se zdrží, je proti?

Vložil Anonymous, 24. Červen 2008 - 7:02 ::

Mám takový problém ohledně interpretace hlasování. Měli jsme k výběru dvě vzájemně se vylučující alternativy, pro jednoduchost je vytvořím takto:

1. provést opravy ještě letos
  2. provést opravy později

Předseda nesouhlasil s variantou a), proto dal o ní hlasovat. Výsledek byl

40% pro, 20% proti, 40% zdrželo

Závěr: Varianta a) nebyla schválena nadpoloviční většinou, proto se raelizuje varianta b).

Jede z členů se mi svěřil, že s mnou propagovanou variantou souhlasí, ale protože s předsedou chodí na fotbal, nemůže hlasovat proti němu, takže mě „podpořil“ tím, že se přece zdržel.

Potížista - vyhovění žádosti

Vložil Anonymous, 20. Červen 2008 - 23:03 ::

Ve stanovách máme uvedeno právo člena společenství „nahlížet do všech podkladů týkajích se činnosti společenství a na svůj náklad žádat o pořízení kopie, opisu, či výpisu z těchto podkladů“. V našem SVJ (50 bytů) máme velmi problémového člena, který se schůzí shromáždění zásadně nezúčastňuje a odmítá pak respektovat některá rozhodnutí shromáždění. Často pak některý z nás stál před jeho dvěřmi jako sluha a prosebníček, který se domáhá slyšení a většinou se mu škvírou dostalo nadávek, urážek a jeho oblíbeného výroku, že „on si může dělat co chce a nebude skákat tak, jak si kdo pískne“. Naše výzvy, aby se zúčastňoval shromáždění, kde může své názory a připomínky uplatňovat, samozřejmě ignoroval. Máme za sebou zateplení fasády domu , tedy období pro všechny členy výboru nesmírně náročné, a jeho chování plné zuby. K překvapení nás všech tento člen požádal o nahlédnutí do zápisu shromáždění z listopadu minulého roku (hlavním bodem bylo projednání a schálení finančního plánu pro rok 2008 a informace o stavu příprav zateplení). Ale budiž, zápis jsme mu k nahlédnutí poskytli, což mu zřejmě nestačilo, a svůj požadavek rozšiřoval o písemné podklady, prezenční listinu, plné moci (zřejmě jsme pro něho podvodníci ), + další přání, což už jsme odmítli a rozhodli se, že šikanu z jeho strany už snášet nebudeme a byl proto vyzván, aby své požadavky podal v písemné formě, což on také učinil.

Povinost BD převést byty od OV

Vložil Viktorka, 20. Červen 2008 - 22:45 ::

Jsem členkou bytového družstva vzniklého v roce 1997. Družstvo vzniklo kvůli privatisaci městského panelového domu. Všichni členové BD mají nájemní právo právě k jednomu bytu.

Je nás několik členů družstva, kteří máme zájem o převod bytů do osobního vlastniství. Současné představenstvo na schůzích vystupuje proti převodu bytů do OV a argumentuje nepravdivými argumenty (správa SVJ je podle nich dražší apod.). My, kteří máme zájem o převod, jsme nazýváni vyčůránky a jsme očerňováni. Bohužel většina starších členů družstva vedení družstva naslouchá a věří.

Koupil členská práva, nebude bydlet a kdo bude platit nájem?

Vložil JindraA, 20. Červen 2008 - 9:14 ::

Jsme bytové družstvo.
Nečlen bytového družstva si koupil v našem domě byt a převedl členská práva na sebe od člena družstva. Stal se tímto asi členem družstva automaticky. Smlouva o převodu členských práv zní pouze na jeho jméno i když je ženatý a bydlí jinde spolu s manželkou. Je smlouva o převodu platná? Převodce měl nájemní smlouvu na byt na dobu neurčitou a prodal nabyvateli členský podíl. Je třeba sepisovat novou nájemní smlouvu nebo platí ta od bývalého nájemníka bytu- majitele členského podílu? Mění se však asi počet osob obsazení bytu-nevíme kolik. Nabyvatel tohoto členského podílu ale prohlásil, že v bytě nebude bydlet a byt ihned se ziskem prodává. K prodeji zatím nedošlo, družstvo neví na kolik osob má vypočítat nájem a kdo tedy bude platit nájem, pokud v bytě nikdo nebude bydlet. Jak se má předat byt. Nikdo s družstvem nemluvil a nevíme jak bude proveden odečet např. vody a pod. Převodce a nabyvatel si předali sami klíče a i byt.

Povinost BD převést byt do OV

Vložil Anonymous, 20. Červen 2008 - 9:09 ::

Dobrý den.

Jsem členkou bytového družstva, které vzniklo v roce 1997. Toto BD vzniklo kvůli privatisaci městského domu. Všichni členové družstva mají nájemní právo k jednomu bytu.

Někteří členové bychom nyní rádi byty převedli do osobního vlastnictví. Současné představenstvo se tomu brání a na schůzích argumentuje nepravdivými argumenty; bohužel většina starších členů BD jim věří (přece se o dům tak dobře starají, tak mají určitě pravdu). Zájemci o převod bytů do OV jsou nazýváni vyčůránky a jsou očernováni.

Má BD vzniklé kvůli privatisaci městského bytu povinost převést byty do OV? Nebo se tato povinost týkala pouze BD vzniklých za komunismu?

Pojištění výboru

Vložil Anonymous, 19. Červen 2008 - 10:28 ::

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně pojištění výboru. Jako SVJ máme pojištění dům na živelní katastrofy a podné záležitosti, máme samozřejmě i pojistku „na blbost“ /někdo si zlomí nohu na schodech,kus střechy rozbije auto apod./ bylo nám doporučeno uzavřít i pojištění pro výbor za škody způsobené společenství. Jednu diskuzi jsem k tomu tady našla, ale výsledek z ní moc valný nevyplynul. Jako příklad škody způsobené výborem nám bylo dáváno jako příklad – neprovedení zákonem stanovené revize a následně způsobená škoda; zaslání peněz na špatný účet …

správa domu

Vložil Anonymous, 18. Červen 2008 - 19:30 ::

Dobrý den, založili jsme společenství vlastníků jednotek v domě s 6ti bytovými jednotkami, máme volit výbor společenství a správce. Kdo může funkci správce domu vykonávat, lze do této funkce dosadit někoho ze Společenství či se máme obrátit na správu domů? děkuji za odpověď a přeji příjemný večer.Jitka

Syndikovat obsah