Ostatní
Předkupní právo
Jako stávající nájemníci máme možnost odkoupit obecní byt (celý dům) do podílového spoluvlastnictví domu s tím, že jednotlivé BJ převedeme do osobního vlastnictví. Podali jsme žádost na obec (všichni stávající nájemníci) a po měsíci jsme zjistili, že jeden ze současných nájemníků si podal žádost zvlášt o koupi celého domu (i když původně žádal o převod s námi). Úřednice mi tvrdila, že pokud takto vzniknou dvě skupiny ze současných nájemníků, bude dům prodán tomu, kdo ve výběrovém řízení nabídne vyšší cenu. Je to takto možné a nebo máme ze zákona předkupní právo (i když je podmínkou prodej bytového domu jako celku)? Máme totiž vážné obavy, že za tímto jednotlivcem stojí realitní kancelář (nebo jiný spekulant), která je určitě schopna nabídnou vyšší cenu než zbytek nájeníků dohromady.
dotaz
Při nahlížení do katastru se v našem společenství vlastníků bytů změnil jeden majitel bytu tak, že místo SJM tam zůstali jména a přibyl název s.r.o. Co to znamená pro chod společenství a jaké jsou nebezpečná místa při této změně vlastnictví bytu? Mají noví vlastníci nějakou povinnost k ostatním vlastníkům při této změně?
Pronájem střechy
Dobrý den, potřebovala bych radu. Naše SVJ bude pronajímat střechu jedné společnosti pro její zařízení (kabelovka). Nemáte někdo tušení, kolik se za takový pronájem obvykle účtuje? Děkuji za radu. Jana
Služby podle občanského zákoníku
Podle § 1970 odst. 2 návrhu občanského zákoníku zveřejněného na http://portal.justice.cz/ms/soubor.aspx… patří mezi plnění spojená s užíváním bytu („služby“):
- dodávka teplé a studené vody a její odvádění,
- dodávka tepla,
- odvoz komunálního odpadu,
- kontrola a čištění komínů,
- osvětlení společných prostorů domu,
- otop společných prostorů domu,
- úklid domu a jeho bezprostředního okolí,
- provoz výtahu,
- provoz domácích nebo domovních telefonů,
- provoz zařízení pro příjem televizního a rozhlasového signálu,
Změna pověřeného vlastníka
Změnili jsme pověřeného vlastníka a stanovy. Chceme nahlásit změnu do obchodního rejstříku, ale nedohledali jsme, jaké přílohy se mají předložit. Poradíte?
Narušování dobrých sousedských vztahů
Dobrý den, prosím o radu v následující věci. Sousedům nad mým bytem několikrát do roka vyteče voda: pračka, špatné odpady. Jistě to není záměr, ale reakce z jejich strany je zcela neadekvátní. Není možné je kontaktovat, zapírají se, na vzkazy nereagují, přesvědčit je, aby si dali odpad opravit trvá několik měsíců. O nápravě či náhradě škod ani nemluvím. Argument? My máme doma sucho. Před necelým rokem rokem draze zrekonstruovanou koupelnu mám zdevastovanou – zničený sádrokarton apod. Jaké jsou možnosti, jak v takovém případě postupovat? Děkuji za pomoc!
sankční poplatek
SVJ vystavilo faktury jednomu vlastníkovi na sankční poplatek za porušení domovního řádu. Je tento poplatek příjmem SVJ nebo příjmem jednotlivých vlastníků? A podává se v obou případech daňové přiznání? A kdy se podává? Vystavením faktury nebo až je vlastník uhradí?
prodej bytu PO
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda jako vlastník bytu, který je ve společenství vlastníků jednotek, mohu tento byt prodat i právnické osobě? Liší se tento prodej nějak od prodeje bytu fyzické osobě (z právnického hlediska). Předem děkuji za odpověd. Barr
Sloučení čtyř garzoniér v jeden byt
Dobrý den, můžete mi, prosím, poradit s následujícím problémem?V našem panelovém domě jsem zakoupil 4 garzoniery, chci je sloučit v jeden byt.Co všechno proto musím udělat?Zatím mám souhlas ostatních vlastníků bytových jednotek.Jaké všechny „papíry“ k tomu potřebuji? Předem děkuji.Kiss
Kdo je vlastnik durz.bytu?
Dobry den,
nevite nekdo , jestli muzou byt vlastnici dva druzs.bytu? Myslim tim, ze ja i pritel, protoze potrebujeme pro stavebni sporitelnu potvrzeni, ze jsme vlastniky oba, jinak nam tento byt nezafinancujou?
Diky moc za odpoved.
Lucie

Poslední komentáře