Ostatní
Zrušení jednotky - zdanění?
Dobrý den,
rád bych slyšel případné zkušenosti s rušením jednotky – přesněji řečeno její změnou na společné prostory domu (jde o nebytový prostor ve sklepě).
Celkem mi jsou jasné (mohu-li být tak drzý a něco takového tvrdit) záležitosti okolo změny prohlášení vlastníka a že to nebude lehké vyřídit.
Co mi však už tak jasné není, je to, zda se se zrušením jednotky a její změnou ve společné prostory (což s sebou ponese zvýšení podílů členů SVJ) nepojí nějaké daňové povinnosti. Vlastník dotčené jednotky se chce jednotky jen zbavit, tudíž nechce žádnou úplatu – blíží se to tedy darování.
Výše zálohy na vytápění, studenou a teplou vodu
Dobrý den, mám dotaz na stanovenou výši zálohy za vytápění, studenou a teplou vodu. Je možné tuto výši měnit /snížit/ u jednoho bytu v závisloti na vysokém přeplatku v ročním vyúčtování ? Upravuje to nějaký zákon ?
Děkuji za odpověď.
P. Jeníček
Darování 1/18
Dobrý den všem, prosím o radu. Máme s manželem byt v domě, kde je podílové spoluvlastnictví a rádi bychom naší 1/18 darovali mé sestře. Jde to?? Za jakých podmínek? Nebo alespoň poraďte, kde se to dozvím. Chci, aby byl „byt“ co nejdřív její. Děkuji moc za jakoukoliv odpověd. Renata z Plzně
sklepní kóje ve společných prostorách
Dobrý den, mám dotaz k využití společných prostor v domě SVJ. Jedná se o sklepní kóje. Já jsem před 8 lety svépomocí vybudoval půdní vestavbu v té době ještě na „městském domě“ a nemám k této sklep, pouze mi bylo po převodu na SVJ umožněno zakoupení místnosti ve sklepě (2,5m²). Dosud jsme na půdní vestavby měly vzhledem k nevyužitelnosti celé plochy bytu slevy na zálohách do fondu oprav (malé ale přece). Nyní se několik spoluvlastníků ozvalo a odhlasovalo zrušení této výhody. Takže lidé v domě zakoupili byty odhadem kolem 150000,–Kč, já jsem investoval 970000,– a plno práce a v současné době se odvolávají na to, že podle m² se prostě bez pardonu bude platit stejně.
skušenosti se správcem
Dobrý večer vážení, je zde někdo kdo zná správcovskou firmu Aval s.r.o. z Valašského Meziříčí a kdo má s touto firmou nějaké zkušenosti ať už negativní či pozitivní? Budete tak laskaví a podělíte se o tyto zkušenosti?
Moru
Chybějící roční vyúčtování 2007
Dosud nemáme vyúčtování za 2007. Problém – v průběhu roku jsme změnili správce, s původním uzavřeli písemnou dohodu včetně povinností a termínů předat příslušné podklady. Původní správce ale dohodu ani po písmené urgenci nesplnil a obávám se, že toho není sto. Takže např. máme náměry k 31.12.2007, ale chybí nám počáteční z 31.12.2006. Můžete někdo poradit, jak pokračovat – služby a spotřebu např. rozpočíst náhradním způsobem (podle plochy) apod.? Díky
Roční vyúčtování nákladů
Dobrý den, prosím o sdělení, do kdy a podle jakého obecného předpisu se řídí povinost správce provést roční vyúčtování nákladů spojených se správou bytů SVJ, nebo to musí býti smluvně podchyceno smlouvami o správě a vedení účetnictví, či stanovami SVJ? Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem karel.holzel@worldonline.cz
Stanovení spoluvlastnického podílu
Prosím o radu jak stanovit spoluvlastnický podíl, když při určování společných částí budovy se dospělo k tomu, že některé části budou společné jen některým vlastníkům. Tedy sušárna,kočárkárna a sklepy vč sklepních chodeb jsou společné jen bytovým jednotkám , ostatní části jsou společné všem jednotkám, tedy bytovým i nebytovým. Skutečností je, že vlastník nebytové jednotky nemá z podstaty věci ani možnost zmíněné části užívat a ani k nim nemá přístup. Zákon o VB se o tom zmiňuje, ale nekonkretizuje jak stanovit jednotlivé podíly (§4,odst.c,§6,odst.b,c,d§8,odst.2– „obdobně se postupuje..“) – tedy jak obdobně? Pro příklad vezměme 2 bytové jednotky o 100m2 plochy a 1 nebytovou o 10m2 plochy.
zisk z neb. prostoru
Dobry den, zajimala by me informace. Jsme spol. vlastniku domu a pronajimame neb. prostory. V roce 2006 jsme meli zisk 108 000 Kc. Tyto penize jako zisk si mel kazdy zdanit. Dany zisk jsme se rozhodli vyplatit az v tomto roce, ale nekteri spolumajitele mezitim byt prodali. Proto me zajima jestli dany zisk mame vyplacet soucastnym spolumajitelum nebo spolumajitelum kteri byli majiteli v roce 2006. Dekuji Tomas
SVBJ v současné době bez výboru
Dobrý den, jsme společenství vlastníků o dvanácti bytových jednotkách. Už delší dobu přetrvávají spory co se týká oprav střechy apod., které však vyústily v situaci, kdy minulý výbor (byl ve funkci od roku 2001 až dosud?!?!?!?) odstoupil a nyní jsme bez výboru a bez případného pověřeného vlastníka. Vzhledem k tomu, že tato situace není zrovna nejlepší, byla snaha zvolit výbor nový, což však ztroskotalo na tom, že v domě bydlí zhruba polovina důchodců a ti, kteří by event. mohli funkce zastávat, nemají zájem, protože byli mimo jiné zastrašení dvěma členy minulého výboru tím, že jde o náročnou práci a že ji nemůže dělat jen tak někdo (mimo našeho bývalého předsedy, který si na tom založil živnost a chová se tak, že nad něho není a v domě vystupuje, jako by mu patřilo všechno).

Poslední komentáře