Ostatní
ukončení činnosti pověřeného vlastníka
Poveřený vlastník nepředkládá již 3 roky vyúčtování fondu oprav. Nyní mu několik ostatních vlastníků bytových jednotek zaslalo dopis, v němž jej žádají o podrobné vyúčtování. On nereaguje, ale v domě vyvěsil ceduli, že končí ve funkci. Je to možné, aby takto postupoval a nebyl povinen vyúčtování předložit? Jak se mámě bránit? Díky za radu. Jana Vlčková
predseda vyboru spolocenstva
Dobry den, moze byt predsedom spolocenstva vlastnikov jednotiek osoba, ktora nema ziadne vlastnicke pravo v bytovom dome? Je iba zastupcom firmy, ktora vlastni komercne priestory v dome…a pritom ta ista firma spravuje nas bytovy dom. A ta ista firma neplati ziadne zalohy na ucet spolocenstva… Dakujem za odpovede
Pověřený vlastník
Ahoj. Stále se tu mluví o pověřeném vlastníkovi. Může mi prosím někdo vysvětlit co to znamená? Dnes nám odstoupil celý výbor s tím, že když se nezvolí nový, tak to budou ze zákona buď první 3 zapsaní v katastru při koupi jednotky nebo pověřený vlastník. Kdo to je ten pověřený vlastník? Díky moc. Václav
fond oprav
Dobrý den , chtěla jsem se zeptat jestli do fondu oprav platí každý byt v panelovém domě stejně , nebo je to dle rozměru bytu. Děkuji
Přerozdělení části fondu oprav
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli někdo nevíte, zdali se v případě, že máme téměř zbytečně moc peněz ve FO (dům je po kompletní rekonstrukci a na 48 bytů máme skoro 1,5 milionu), jich část rozdělit poměrně mezi členy SVJ. Bývalý výbor nám tvrdí, že je to normální, ale trochu se obávám, že si to plete, má na mysli, že ve stanovách se píše o rozdělení zisků, což FO není. Na druhou stranu jsou to naše přeplatky, naše nastřádané peníze, takže logické by bylo, kdyby to šlo, navíc bych řekla, že oproti ziskům by to mělo jít, aniž by se z toho odváděla nějaká daň. Nerada bych se dostala do problémů, když teď ručím svým majetkem :)
Změna člena výboru při řádných volbách na shromáždění SVBJ a povinnosti spojené s touto změnou v rejstříku společenství u KS
Při volbách do výboru SVBJ došlo k volbě nového člena výboru za odstoupivšího.Jaké povinnosti a náležitosti je nutno splnit pro změnu v rejstříku společenství vlastníků u KS ( v našem případě v Ostravě). Předseda společenstí Mgr Richard Bukovanský
Odpověď Janě a Janě S protest.
Vy si myslíte, že jsem to nevěděl? Jen jsem si to chtěl ověřit a zeptat na podrobnosti.Svou funkci vykonávám od r. 1997, t.j. ještě od koupi bytu se všemi peripetiemy s tím spojené. Zároveň jsem správcem, vedu účetnictví vč. vyúčtování záloh. Funkci předsedy vykonávám bezplatně !! V účetnictví jsem pracoval celý život a ještě nedávno jsem vedl podvojné účetnictví u jedné firmy s 6 mil. obratem a další účetnictví 3 firmám. Co vy za Vaším anonymem? Dále na neodpověď Jany S protest. Jak se vyjadřujete o současné vládě a vlastně přímo o mně? (přirovnání ke svini). S Vaším anonymem si to můžete dovolit a proto se nelze divit, že urážky podobného druhu vyprovokují každého slušného člověka
Smlouva o správě
Prosím, poraďte nám.
Jsme společenství vlastníků bytových jednotek (12 členů SVJ), nemáme výbor, nemáme pověřeného vlastníka. Výbor nám nahrazuje a správu domu zajišťuje (zatím bezchybně) družstvo, jehož členové jsme před vznikem SVJ většinou byli. Za dobrou správu jsme vděční. Na vlastní správu si netroufáme vzhledem k vyššímu věku většiny členů SVJ a pracovnímu zaneprázdnění těch mladších. Finanční náklady na správu jsou rovněž únosné.
Při převodu družstvo-správce a vlastníci uzavřeli (jednotlivě) „Smlouvu o zajištění správy, provozu a oprav společných částí domu“.
Opravvy dle nového návrhu zákona
Pokud bude schválen návrh nového zákona, nebude o opravách v domě potřeba schůzovat, stačí podepsat..... ! Já osobně si myslím, že korenspodenčně lze hlasovat k záležitostem společenským, ne majetkovým. Tento způsob lze snadno zneužít a u nás si docela umím představit řešení soudní cestou. Návrh nepovažuji za šťastný.
Jaký je Váš názor?
SVJ
Fond oprav
Dobrý den,mám dotaz.Příklad pan J. je majitel bytu ve kterém bydlela jeho dcera.Normálně platila do FO a nyní se odstěhovala,tím pádem přestala platit zálohy.Je my jasné že by to měl platit vlastník,ale jak to z něho dostat jelikož je chytrolín a prudič.Děkuji Ivana

Poslední komentáře