Ostatní

částka do FO

Vložil hannyk, 20. Srpen 2008 - 13:17 ::

Dobrý den,chci se zeptat jestli jsem pochopila vše dobře,jsme SVJ a bereme si úvěr na rekonstrukci domu,donedávna jsme platili všichni stejným dílem do FO,jak jsem se,ale dočetla platit by měl každý dle podílů na společných částech domu.To jsme i tak učinili a i s částkou na úvěr jsme vypočítali přesně částky ,které by měl každý měsíčně platit.Jenže se tu našel vlastník,který s tím nesouhlasí,protože má největší podíl a nechce částku platit,navrhl,aby jsme platili částky všichni stejné jako to bylo doposud.Řekla jsem mu,že by s tím mus

Vyloučení člena družstva a co s penězi?

Vložil JindraA, 16. Srpen 2008 - 12:26 ::

Dočetl jsem se, že pokud člen bytového družstva pronajme byt bez souhlasu bytového družstva, poruší tím stanovy, nařízení a pod…, může být vyloučen z družstva. Nikde ale jsem se nedozvěděl, jak má bytové družstvo postupovat dále. Co s hodnotou bytu a členským podílem. Přijde tento vyloučený člen i o svoje peníze z bytu?

Některé zdroje informací o SVJ

Vložil Pavel, 6. Srpen 2008 - 12:18 ::

Domnívám se, že by úroveň diskuse zvýšila alespoň rámcová znalost některých níže uvedených zdrojů.

Protože samotná četba tak legislativně chatrného dílka, jako je ZoVB, nestačí. Zde odkazuji na Celsovu sentenci „Znát zákony, to neznamená poznat jejich slova, nýbrž pochopit jejich obsah a působení“.

Některé zdroje informací o problematice SVJ seřazené podle data vydání:

A. zejména účetnictví a daně

Neplechová, M., Durec, M. Účetní a daňová problematika bytových družstev a společenství vlastníků jednotek od A do Z. 4. vydání, ANAG, Praha 2020, 382 str., 429 Kč

Možnost výměny - nesouhlas vlastníka

Vložil Anonymous, 3. Srpen 2008 - 18:43 ::

Dobrý den, Máme šanci vyměnit okna v bytě vlastníka(mat­ka),který dal generální plnou moc svému synovi.Ona s námi léta nekomunikuje a s jejím synem také není řeč.Okna nejsou ve vlastnictví SVJ. Děkuji za rychlou odpověď. Vláďa

záloha do fondu oprav a záloha na UT

Vložil Anonymous, 29. Červenec 2008 - 9:15 ::

Dobrý den, prosím o pomoc. Kupuji si byt do osobního vlastnictví. Jsem povinna i nadále hradit zálohu na ÚT v garáži, kde není umístěno těleso a je jen vyhřívána stropem? Musím přispívat do fondu oprav stejně jako u bytu a podílet se na všech opravách v domě.

Předm děkuji Kabrnová

prodej bytu

Vložil zelva, 28. Červenec 2008 - 18:46 ::

Dobrý den, podědili jsme po babičce byt. Byl původně státní. Přibližně před pěti roky ho město nabídlo k prodeji. Babička za byt tehdy zaplatila ale k převodu do osobního vlastnictví ještě nedošlo, vzniklo společenství nájemníků které za účasti města dům zateplilo, byty budou do osobního vlastnictví převedeny až během roku 2009, kdy se splatí náklady na zateplení. Po smrti babičky byl byt převeden na manžela, přihlášen tam před tím nebyl.

Ráda bych se zeptala:

1. Protože v bytě nebydlíme ale samozřejmě platíme „nájemné“,rádi bychom ho co nejdříve prodali a koupili si něco většího. Je to možné i když jsme byt nabyli teprve před měsícem a ještě není převeden do osobního vlastnictví?

Instalace poměrových měřidel tepla a souhlas vlastníků

Vložil Anonymous, 24. Červenec 2008 - 20:07 ::

Dobrý den,chtěla bych se zeptat v případě instalace poměrových měřidel tepla, kolik je zapotřebí aby s tím souhlasilo lidí? Je to tak že musí být nadpoloviční většina nebo musí souhlasit všichni bez vyjímky? Když třeba jeden nebude souhlasit tak se to instalovat nebude? Můžete mi prosím někdo poradit? Dlouho jsem tu neviděla pana Matějku? Děkuji Lepková

"bordel" v domě prostřednictvím dcery majitele

Vložil Anonymous, 21. Červenec 2008 - 20:22 ::

v bytě majitele „hospodaří“ jeho dcera se svým přítelem, když oba v domě dělají „bordel“, velký hluk,stížnosti sousedů, že z bytu vychází „smrad marjánky“, púodezření, že v bytě je „feťácké doupě“.Časté návštěvy mladých lidí, známých. Rodiče v případě zájmu předání informace o „bordelu“, vypínají telefon.Pozvá­níPolicie ČR se míjí účinkem.Pamatuje v takovémto případě zákon o SVJ na ochranu spolubydlících, kteří doslova trpí a musejí snášet tento hluk a navíc jsou zde obavy lidí s malými dětmi o jejich zdraví, protože se jedná o uzavřený dům, který nemá možnost přímého větrání za pomoci případných chodbových oken. Děkuji za vyřízení.

uplatnění reklamace nového vlastníka bytu

Vložil Benešová, 17. Červenec 2008 - 17:49 ::

V našem SVJ si teď koupila byt nová majitelka.Dům máme necelé tři roky a záruční doba na reklamaci běží.Nová majitelka reklamovala u developera reklamaci rezavého zábradlí a ten jí odpověděl, že lituje,ale že jejich firma není s ní,jako s novým majitelem v právní vztahu. Je to možné? Co když si někdo koupí po někom nový byt za týden,tak to ten „byt“ ztratí všechny nároky na reklamce,které jsou 54 měsíců? Zdraví Benešová

Koupě garážových stání SVJ

Vložil Anonymous, 16. Červenec 2008 - 15:09 ::

Mám tady druhý problém. V našem domě je 17 bytových jednotek a jedna nebytová jednotka – garážová stání. Garážových stání je 21, takže 4 jsou „navíc“. Firma, ktará dům postavila si je nechala ve svém vlastnictví a až dokončí vedlejší dům, chce je prodat zájmcům z vedlejšího domu.

Otázka zní: může SVJ zakoupit zbývající 4 garážová stání? Nechceme aby do domu měli přístup lidé zde nebydlící. Počítáme, že časem někdo bude vlastnit dvě auta a že by se postupně tato garážová stání odprodala zájemcům. Děkuji za názory. Franta

Syndikovat obsah