Ostatní

Jak prodat byt

Vložil Anonymous, 12. Květen 2008 - 10:56 ::

Dobrý den. Jsem majitel členského podílu družstva a chtěl bych prodat byt. V domě mi říkají, že mohu prodat byt pouze osobě, kterou uzná a povolí družstvo. Zájem má rodina s romskou národností o větším počtu osob a nájemníci jsou proti tomu s obavou, že nový majitel členského podílu nebude pravidelně platit a mají ještě i jiné obavy. Tento zájemce mi ale nabízí o hodně větší částku za byt než jiní. Také se proslýchá, že byt musím nabídnout k odprodeji nejdřív dalšímu členovi družstva nebo přímo družstvu. Teprve potom třetí osobě.

Prodej bytu

Vložil Anonymous, 12. Květen 2008 - 10:03 ::

Dobrý den. Jsem majitel členského podílu družstva a chtěl bych prodat byt. V domě mi říkají, že mohu prodat byt pouze osobě, kterou uzná a povolí družstvo. Zájem má rodina s romskou národností o větším počtu osob a nájemníci jsou proti tomu s obavou, že nový majitel členského podílu nebude pravidelně platit a mají ještě i jiné obavy. Tento zájemce mi ale nabízí o hodně větší částku za byt než jiní. Také se proslýchá, že byt musím nabídnout k odprodeji nejdřív dalšímu členovi družstva nebo přímo družstvu. Teprve potom třetí osobě.

roční vyúčtování služeb

Vložil Anonymous, 11. Květen 2008 - 21:55 ::

Dobrý den, mám tento dotaz. V rámci ročního vyúčtování služeb spojených s užíváním bytu byla členovy společenství z výsledného přeplatku odečtena částka za opravu škody, kterou prokazatelně způsobil. Jen tento postup právně v pořádku ? V případě že není, jak postupovat ?

Děkuji P. Jeníček

prodej bytu a fond oprav

Vložil Anonymous, 11. Květen 2008 - 6:55 ::

Měl bych dotaz týkající se prodeje bytu a fondu oprav. Prodáváme byt v soukromém vlastnictví ve společenství vlastníků , kdy byt ani společenství není zatíženo žádnými dluhy. Naopak má hospodaření v plusu – je finačně zabezpečená rekonstrukce výtahů. Jaké má právo majitel bytu k fondu oprav po prodeji bytu? Má právo od společenství vyzvednout po prodeji bytu díl financí z fondu oprav či tato částka propadá společenství. Jak toto řešit? Nebo tuto částku zahrnout do ceny prodávaného bytu? Děkuji za odpověd

FO pro bytové jednotky a nebytové(garáže)

Vložil Anonymous, 8. Květen 2008 - 23:46 ::

Prosím o právní názor jak lze odlišit výši plateb do FO pro bytové j. a garáže(nebytové j.).Podle z.72/1994 sb.,§6,odst.c) a následně d) – je nutno určit společné části domu, které jsou společné vlastníkům jen některých jednotek. Obdobně to zní v §8 u určení spoluvlastnického podílu. Mám garáž v SVJ,kde nemám byt. Sklepy, kočárkovny, sušárny, plyn, televizní antény a podobně i zateplení a výměna za plastová okna nemohou být mou společnou částí domu, protože mi není umožněno je využívat a ani to není možné z povahy věci – tedy garáže. Proto bych zde považoval za povinné uplatnit §6,odst.b), d) a §8 odst.2) při stanovení spoluvlast.podílu. Poradí mi někdo jak to lze konkrétně provést …„Obdobně se postupuje i u …“ . Jak tedy dojít k nižší platbě do FO přes spoluvlast.podíl?

Kolik hlasovacích práv pro vlastníka 3 bytů

Vložil Anonymous, 7. Květen 2008 - 18:48 ::

Jsme bytové družstvo a koupili jsme si podíl- byty. Jeden člen družstva má 3 byty a chce 3 hlasy. Pokud má jiný jeden byt má jeden hlas. Jak to udělat? Pokud se bude opravovat dům, budou jeho náklady do fondu oprav oproti jiným 3× vyšší. Potud je to v pořádku. Jiný náhled je ale pokud by měl více bytů, více hlasů a chtěl nějakého člena družstva vyloučit. Přehlasoval by ostatní. Jsou nějaké zákony?

Hlasování dle stanov

Vložil Vlasáková, 7. Květen 2008 - 15:20 ::

Dobrý den, prosím o pomoc při výkladu stanov v oblasti hlasování. Jsme SVJ a ve stanovách máme, že o rekonstrukci musí rozhodnout 75% všech vlastníků. Samotné provedení rekonstrukce domu nás odsouhlasilo 78 %, ale pozdější detaily jako výběr firmy, úvěru apod. odsouhlasilo jen 71% všech vlastníků, jelikož ostatní nebyli přítomni. Stačí ten 75%ní souhlas jen na rozhodnutí o rekonstrukci nebo i na veškeré další upřesňující detaily? Děkuji moc

Rekonstrukce výtahů

Vložil Brechtova, 6. Květen 2008 - 11:46 ::

Na rekonstrukci výtahů si jako SVJ musíme vzít úvěr, který musí odsouhlasit shromáždění vlastníků. A ptám se, kolika procenty to musí být odhlasováno? Jestliže musí souhlasit všichni, tak je to neprůchodné. Může někdo poradit? Děkuji. M.Novák, Brechtova

Dotaz ohledně společenstvím neschválené instalace klimatizace

Vložil Jiří Suchý, 5. Květen 2008 - 17:33 ::

Dobrý den,

jsem čerstvě zvolený člen výboru společenství vlastníků bytového domu (30 bytů) a rád bych zdejší zkušenější kolegy požádal o radu.

Jeden ze spolumajitelů domu si bez povolení společenství umístil na obvodové zdivo resp. fasádu dvě klimatizační jednotky. Jeho sousedé si samozřejmě stěžují na hluk, který jednotky produkují. Vzhledem k faktu, že společenství nepožádal o svolení k umístění předmětných klimatizací na společný majetek, chceme docílit jejich odstranění.

Nemáte někdo zkušenost s podobným sousedem resp. radu jak správně postupovat?

Prodej obecních bytů

Vložil Anonymous, 5. Květen 2008 - 13:16 ::

Dobrý den, zajímalo by mne zdali, když nám obec zaslala nabídku s možností si odkoupit obecní byty,bez toho aby se dopředu ptali jestli chceme nás postavila obec před hotovou věc,dali nám půl roku na to aby se najemníci vyjádřili, pokud to nebude někdo chtít tak to prodají i s nájemníky(bylo to hlavně kvůli neplatičům). Já jsem byla donucena vzít si půjčku kvůli přechodu do jiné práce a obec nám těd na schůzi řekla že se třeba byty ani neprodají že je to perspektivní pro domov důchodců. Máme ted možnost se nějak bránit? když už si žádost dalo 7 nájemníků ze 13.

Syndikovat obsah