Ostatní
Fond oprav a způsob úhrad
Rád bych se zeptal, jakými pravidly se v domě se správou SVJ řídí úhrady za opravy, revize, STA atd. Zda jde vždy o poměr odpovídající spoluvlastnickému podílu, případně kdy a co se rozpočítáva počtem jednotek či osob žijících v domě. Konkrétně mě také zajímá zda i výměna zámku na venkovních dvěřích či malování společných prostor je v obecné rovině řešena poměrem spoluvlastnických podílů.
Radek Adamec, Praha 10
Funkční období výboru
Dobrý den,minulý týden jsem byla zvolena do výboru. Dnes jsem se šla zeptat souseda, bývalého člena na podrobnosti ohledně předání funkce. Otevřel dveře asi na 10 cm, vykřikl na mě, že zatím funguje starý výbor a já ať se starám, až volby nabudou právní moci, načež mi praštil dveřmi před nosem. Chci se zeptat, kterým dnem začíná moje funkční období, jak se o nabytí právní moci dozvím (od něj jistě ne) a jestli je možné, že ještě může pokračovat starý výbor v činnosti, přestože jejich funkční období vypršelo již někdy v listopadu loňského roku, ale oni uspořádali volby až teď.
Regulace počtu lidí v jednotce
Lze nějakým způsobem regulovat počet osob v jednotce? Existuje na to nějaká vyhláška nebo hygienická norma? V našem domě dělá podnájemnice z 1+kk ubytovnu. Už tam bydlí 5 lidí. Nahlášené na služby je má. Díky!!!
SJM - rozdělení majetku spoluvlastníků - platby do FO napůl?
Jeden ze spoluvlastníků bytu(koupeno před 15 lety za 150 tis)- manželů se odstěhuje, ale zůstává členem SVJ. Má povinnost platit nebo přispívat do FO na opravy domu a rekonstukci domu 1/2 vypočtených nákladů na BJ? Posléze odstěhovaný dnes již bývalý manžel chce při vypořádání SJM zaplatit 1/2 bytu – dnešní polovinu cca 600tis. Nyní je dům po rekonstrukci,na které se nijak nepodílel. Cena domu i bytu dnes podstatně vzrostla. Má právo chtít nynější tržní cenu bytu? Je to v rozporu s dobrými mravy. Nefinancoval od svého odstěhování před 5ti lety nic, ani rekonstrukci, ani FO,ani daně.
Dílna
Dobrý den, sousedi se rozhodli pod mým bytem vytvořit ze společných prostor dílnu. Jak se mohu bránit?
Stala jsem se členem výboru
Dobrý den, minulý týden jsem se stala jedním ze tří členů výboru. Jedna z nás současných členek jí byla už v minulém volebním období, předpokládám, že bude předsedkyní. Naše SVJ se skládá ze dvou vchodů, v našem jsem já jediný člen výboru. Chtěla jsem se zeptat, jestli je něco, co bych měla od bývalého místopředsedy, který bydlí v našem domě, určitě převzít, tedy kromě povinností, myslím něco materiálního, jako různé papíry, potvrzení, osvědčení, úvěrové smlouvy, smlouvy o reklamě na domě, popřípadě klíče od různých částí společných prostor. Obávám se že mi to tento pán bude chtít co nejvíc znepříjemnit, tak abych věděla, co po něm můžu nebo dokonce musím chtít.
Fungování SVJ
Dobrý den, v našem SVJ neustále řešíme, jakým způsobem se má postupovat dle zákona a aktuálních vzorových stanov, v následujících případech:
1. svolání shromáždění a určení programu – dle mého názoru je třeba svolat 15 dnů předem, s jasným programem, ke kterému musí být podklady. Aby se každý mohl rozhodnotu zda na schůzi půjde, mohl se seznámit se všemi skutečnostmi a mohl případně udělit plnou moc. Náš pověřený vlastník postupuje tak, že do programu dá vždy bod schválení programu + různé + diskuze, takže nakonec na schůzi mohou být projednávány jiné body. Myslím, že pak ale není dodržen zákon, protože není 15 dnů předem všem umožněno se seznámit s příslušnými podklady a netuším, jak pak postupovat s plnou mocí, která počítá s jiným programem.
Opravy výtahů
Dobrý den, v domě máme výtah bez vnitřních dveří. Víme, že existuje nějaký směrnice EU, podle které musí mít veškeré výtahy vnitřní dveře. Nevíte někdo kde tuto směrnici najdu? a do kdy musí být tato úprava v domě provedena? děkuji.
Zvýšení fondu oprav
Dobrý den, chtěli bychom zvýšit zálohy do fondu oprav – nyní platíme 10kč/m2 a zdá se nám to opravdu málo. Za jakých podmínek je zvýšení možné? Kolik % členů společenství to musí odhlasovat? Děkuji.
Polyfunkční dům - rozdělení nákladů
Dobrý den všem, prosím o radu. Jsme polyfunkční dům, v přízemí jsou dva nebytové prostory využívané jako kanceláře a tyto prostory vlastní dva vlastníci – firmy. Mají každý samostatný vchod. Třetí vchod je pro nás bytové vlastníky. Společná chodba bytových jednotek je používána také pouze vlastníky bytů. Chci se zeptat jestli na opravách, malování atd. (společné chodby, brány, vstupních dveří..)se podílí na nákladech pouze jen bytové jednotky nebo všichni vlastníci domu (tedy i majitelé nebytových prostor)? Podle mě asi jen majitelé bytů, že…

Poslední komentáře