Ostatní

Hlasování dle stanov

Vložil Vlasáková, 7. Květen 2008 - 15:20 ::

Dobrý den, prosím o pomoc při výkladu stanov v oblasti hlasování. Jsme SVJ a ve stanovách máme, že o rekonstrukci musí rozhodnout 75% všech vlastníků. Samotné provedení rekonstrukce domu nás odsouhlasilo 78 %, ale pozdější detaily jako výběr firmy, úvěru apod. odsouhlasilo jen 71% všech vlastníků, jelikož ostatní nebyli přítomni. Stačí ten 75%ní souhlas jen na rozhodnutí o rekonstrukci nebo i na veškeré další upřesňující detaily? Děkuji moc

Rekonstrukce výtahů

Vložil Brechtova, 6. Květen 2008 - 11:46 ::

Na rekonstrukci výtahů si jako SVJ musíme vzít úvěr, který musí odsouhlasit shromáždění vlastníků. A ptám se, kolika procenty to musí být odhlasováno? Jestliže musí souhlasit všichni, tak je to neprůchodné. Může někdo poradit? Děkuji. M.Novák, Brechtova

Dotaz ohledně společenstvím neschválené instalace klimatizace

Vložil Jiří Suchý, 5. Květen 2008 - 17:33 ::

Dobrý den,

jsem čerstvě zvolený člen výboru společenství vlastníků bytového domu (30 bytů) a rád bych zdejší zkušenější kolegy požádal o radu.

Jeden ze spolumajitelů domu si bez povolení společenství umístil na obvodové zdivo resp. fasádu dvě klimatizační jednotky. Jeho sousedé si samozřejmě stěžují na hluk, který jednotky produkují. Vzhledem k faktu, že společenství nepožádal o svolení k umístění předmětných klimatizací na společný majetek, chceme docílit jejich odstranění.

Nemáte někdo zkušenost s podobným sousedem resp. radu jak správně postupovat?

Prodej obecních bytů

Vložil Anonymous, 5. Květen 2008 - 13:16 ::

Dobrý den, zajímalo by mne zdali, když nám obec zaslala nabídku s možností si odkoupit obecní byty,bez toho aby se dopředu ptali jestli chceme nás postavila obec před hotovou věc,dali nám půl roku na to aby se najemníci vyjádřili, pokud to nebude někdo chtít tak to prodají i s nájemníky(bylo to hlavně kvůli neplatičům). Já jsem byla donucena vzít si půjčku kvůli přechodu do jiné práce a obec nám těd na schůzi řekla že se třeba byty ani neprodají že je to perspektivní pro domov důchodců. Máme ted možnost se nějak bránit? když už si žádost dalo 7 nájemníků ze 13.

obecné dotazy k fungování výboru

Vložil Anonymous, 4. Květen 2008 - 20:00 ::

Dobrý den, prosím o odpověď na těchto pár otázek:

1. smí výbor SVJ změnit správce bez souhlasu shromáždění vlastníků? Výbor argumentoval, že starý správce špatně fungoval a nechtěl vykonávat všechny činnosti, které mu náleží. Navíc bez souhlasu vlastníků pobírá nový správce vyšší odměnu bez projednání či schválení vlastníky na shromáždění. 2.SVJ chce provést revitalizaci panelového domu. Výbor údajně provedl výběrové řízení 4 dodavatelů, avšak nesdělil vlastníkům všechny podrobnosti řízení (objem prací, termíny, cenu prací atd.), ale na dalším shromáždění již chce prezentovat jen jimi vybraného investora. Je to v souladu se stanovami či zákonem?

USNESENÍ SHROMÁŽDĚNÍ

Vložil chebanda, 4. Květen 2008 - 17:36 ::

Dobrý den, mám otázku. Jsem vlastníkem bytu v osobním vlastnictví s podílem na společných částech domu a ve „Stanovách SVJ“, které mi byly předloženy k podpisu (zakládáme SVJ) se píše „Tvoří-li společenství pouze 3 členové,je zapotřebí k přijetí usnesení shromáždění vždy souhlasu VŠECH členů společenství“, ale zároveň v dalším odstavci se hned píše:

„…jde-li o stavební úpravy spočívající v modernizaci, rekonstrukci a opravách společných částí domu,jimiž se nemění velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu, postačuje souhlas nejméně 3/4 většiny všech členů společenství.“

Nový výbor, podvádí a nedodržuje stanovy

Vložil Nezmar, 3. Květen 2008 - 22:16 ::

Dobrý den, v našem SVJ máme asi problém. Nedávno bylo SVJ založeno, zvolil se výbor, ten provedl první kroky, svolal 2. schůzi shromáždění, která byla dobře organizována, bylo schváleno plno potřebných usnesení (pojištění domu, výběr správcovské firmy, platy výboru, volba revizora, domovní řád…),ale bohužel díky diametrálně odlišným názorům jednotlivých vlastníků nebyla nutnou 3/4 většinou všech přijata žádná částka do fondu oprav Tedy neplatí se nic, služby zatím stále obhospodařuje bývalá správcovská firma, která to dělala ještě na základě smlouvy s městem, před převodem prodaných jednotek).

ZMĚNA STANOV SVJ

Vložil JarekSVJ, 3. Květen 2008 - 10:02 ::

Kde došlo po vniku SVJ za dobu působení SVJ ke změně stanov? Proč? A co vše jste zasílali na obchodní rejstřík s nově schválenýma stanovama?

prodej jednotky

Vložil Anonymous, 29. Duben 2008 - 12:17 ::

Dobrý den, ráda bych se zde dozvěděla, zda-li při prodeji mé 1/18 mi musí zbylých 17 vlastníků dát „svolení“, dokonce jsem i slyšela že snad mají předkupní právo. Děkuji moc za odpovědi.

Trvání doby výboru SVJ

Vložil Anonymous, 27. Duben 2008 - 19:26 ::

Dobrý den, prosím o radu. Vznik našeho Společenství vl.jednotek vzniklo v roce 2002 a od této chvíle máme stále stejný výbor. Ráda bych se zeptala,(nikde jsem nic nevyčetla) zda je zákonem určená maximální doba, po kterou mohou funkci výboru ti samí lidé vykonávat. Letos na podzim budeme končit třetí dvouleté období, a proto se ptám, zda v té samé sestavě členů výboru, můžeme jít do čtvrtého dvouletého období.

Děkuji, Hnaťuková

Syndikovat obsah