Ostatní
vymáhání pokut
Prosím o radu,jak na nájemnici která nedodržuje domovní řád(pokuty za úklid-nechce platit a dělá si co chce).Nemám ji jak ty pokuty strháva jelikož jsme jen 6bytů tak platíme pouze FO.Děkuji Ivana
zálohové platby a příspěvky do "fondu oprav"
Prosím o info, zda jsou někde řešeny termíny, do kdy mají jednotliví členové společenství vlastníků hradit své příspěvky. V zákonu jsem našel zmínku, že by to mělo stanovit shromáždění, ale ze zkušeností vím, že na shromážděních se schvalují výše příspěvků, nikoliv termíny. Výraz „měsíční zálohové platby“ by logicky měl říkat, že se platí předem a měsíčně, tj. např. záloha na únor do posledního ledna apod. Ale taky je možná obvyklé, že se platí do posledního dne daného měsíce (do posledního února za únor apod.). Je to někde řešeno obecně? Pokud ne, mám obavu, že pokud to nestanovilo shromáždění (asi většina případů), pak výbor nemá žádný prostředek na neplatiče a až do vyúčtování, tj.
pojem družstvo vlastníků?
Denně se setkávám s pojmy společenství vlastníků jednotek domu a pojmem družstvo, družstevníci.
Může mi někdo objasnit pojem družstvo vlastníků??
Mám to chápat jako převod družstevních bytů do osobního vlastnictví, bez změny formy, tzn. při zachovaných principech družstva? Mám tím na mysli zachování orgánů družstva, jejich stanov atd? Vůbec mi to nedává smysl, pokud se družstevní byty převedly do osobního vlastnictví, má být družstvo zlikvidováno po převodu posledního bytu, a vlastníci se řídí zákonem o vlastnictví bytů, nebo ne?
jje platba v pořádku?
Dobrý den. Bydlím v 35 let v domě, který má 16 bytových jednotek. 15 z nich jsou vlastníci a založili SVJ. Já jako jediný jsem stále členem SBD (s tím, že se převod do os. vlastnictví uskuteční do roku 2010). Nynější SVJ odsouhlasilo odměnu pro členy výboru ve výši 150 kč na jednotku, kterou platím i já. Zajímalo by mně, jestli může SVJ účtovat konkretně takovou platbu i tomu, kdo není členem SVJ. děkuji za odpověď J.B
Fond oprav a způsob úhrad
Rád bych se zeptal, jakými pravidly se v domě se správou SVJ řídí úhrady za opravy, revize, STA atd. Zda jde vždy o poměr odpovídající spoluvlastnickému podílu, případně kdy a co se rozpočítáva počtem jednotek či osob žijících v domě. Konkrétně mě také zajímá zda i výměna zámku na venkovních dvěřích či malování společných prostor je v obecné rovině řešena poměrem spoluvlastnických podílů.
Radek Adamec, Praha 10
Funkční období výboru
Dobrý den,minulý týden jsem byla zvolena do výboru. Dnes jsem se šla zeptat souseda, bývalého člena na podrobnosti ohledně předání funkce. Otevřel dveře asi na 10 cm, vykřikl na mě, že zatím funguje starý výbor a já ať se starám, až volby nabudou právní moci, načež mi praštil dveřmi před nosem. Chci se zeptat, kterým dnem začíná moje funkční období, jak se o nabytí právní moci dozvím (od něj jistě ne) a jestli je možné, že ještě může pokračovat starý výbor v činnosti, přestože jejich funkční období vypršelo již někdy v listopadu loňského roku, ale oni uspořádali volby až teď.
Regulace počtu lidí v jednotce
Lze nějakým způsobem regulovat počet osob v jednotce? Existuje na to nějaká vyhláška nebo hygienická norma? V našem domě dělá podnájemnice z 1+kk ubytovnu. Už tam bydlí 5 lidí. Nahlášené na služby je má. Díky!!!
SJM - rozdělení majetku spoluvlastníků - platby do FO napůl?
Jeden ze spoluvlastníků bytu(koupeno před 15 lety za 150 tis)- manželů se odstěhuje, ale zůstává členem SVJ. Má povinnost platit nebo přispívat do FO na opravy domu a rekonstukci domu 1/2 vypočtených nákladů na BJ? Posléze odstěhovaný dnes již bývalý manžel chce při vypořádání SJM zaplatit 1/2 bytu – dnešní polovinu cca 600tis. Nyní je dům po rekonstrukci,na které se nijak nepodílel. Cena domu i bytu dnes podstatně vzrostla. Má právo chtít nynější tržní cenu bytu? Je to v rozporu s dobrými mravy. Nefinancoval od svého odstěhování před 5ti lety nic, ani rekonstrukci, ani FO,ani daně.
Dílna
Dobrý den, sousedi se rozhodli pod mým bytem vytvořit ze společných prostor dílnu. Jak se mohu bránit?
Stala jsem se členem výboru
Dobrý den, minulý týden jsem se stala jedním ze tří členů výboru. Jedna z nás současných členek jí byla už v minulém volebním období, předpokládám, že bude předsedkyní. Naše SVJ se skládá ze dvou vchodů, v našem jsem já jediný člen výboru. Chtěla jsem se zeptat, jestli je něco, co bych měla od bývalého místopředsedy, který bydlí v našem domě, určitě převzít, tedy kromě povinností, myslím něco materiálního, jako různé papíry, potvrzení, osvědčení, úvěrové smlouvy, smlouvy o reklamě na domě, popřípadě klíče od různých částí společných prostor. Obávám se že mi to tento pán bude chtít co nejvíc znepříjemnit, tak abych věděla, co po něm můžu nebo dokonce musím chtít.

Poslední komentáře