Ostatní
Odměny výboru
Jak by se měl odměňovat předseda společenství, který se zasloužil o rekonstrukci střechy? Šlo o vyřizování a vyběhávání podkladů pro získání úvěru, předseda nemá uzavřenou žádnou smlouvu o odměnách. Má právo požadovat ostatní o finanční odměnu za provedenou službu?? Musí se tato odměna zaznamenávat do účetnictví, nebo může být přijata v hotovosti? aby se z ní nemusela platit daň??? Děkuji za odpověď Maříková
Neoprávněný zásah do společných prostor
Chtěl bych si ověřit domněnku, že když jeden člen SVJ bez souhlasu ostatních vlastníků, bez stavebního povolení, zkrátka načerno, provede stavební úpravy ve větrací šachtě, tak ponese následky svého jednání. Tomuto členovi bylo uloženo, aby vše uvedl do původního stavu, ale zřejmě se nenajde síla, která by ho k tomu donutila (to nám neoficiálně avizovalo i město, prostřednictvím stavebního úřadu). Mezi členy SVJ převládl názor, že si vyžádáme souhlas příslušného stavebního úřadu a provedeme celkovou rekonstrukci větrací šachty s tím, že projekt naváže na parametry, které neukázněný člen svým zásahem nastavil. Bude možné vymáhat na něm úhradu nákladů, spojených s projektem a stavebními úpravami, z důvodu, že vznikly v souvislosti s jeho nezákonným jednáním? Když ano, tak jakým způsobem. Podáním soudní žaloby?
Dokumentace o začlenění do kategorií podle požárního nebezpečí
V našem domě byla provedena fyzická kontrola požární ochrany. V protokolu o ní se vyskytuje věta „Upozorňujeme na zákonnou povinnost právnických a podnikajících osob mít zpracovanou dokumentaci o začlenění provozovaných činností do kategorií podle požárního nebezpečí." Zákon o požární ochraně 133/1985 Sb. kategorizuje v § 4 provozované činnosti do 3 kategorií – bez zvýšeného, se zvýšeným a s vysokým požárním nebezpečím. Specifikuje, keré činnosti patří do kategorií se zvýšeným a vysokým požárním nebezpečím. Ostatní patří do kategorie bez zvýšeného požárního nebezpečí a sem evidentně spadá i bydlení v bytových domech. § 5 se věnuje povinnostem právnických osob a podnikajících fyzických osob bez ohledu na kategorii a tam nic o povinnosti mít zpracovanou dokumentaci u činností bez zvýšeného požárního nebezpečí není a nevyskytuje se ani v dalším textu zákona.
Stavební spotření právnické osoby
Dobry den. Za jakých podmínek si muže právnická osoba SVJ vzít stavební spoření na společný fond oprav.
Poznámka administrátora: změněn předmět z nic neříkajícího „Ostatní“.
Tvorba fondu oprav v SVJ
Jsme SVJ, které hodlá provést revitalizaci domu za použití úvěru. Vzhledem k tomu,že některé byty mají provedenou výměnu oken, někteří složili hotově určitou částku, schválili jsme na shromáždění tvorbu fondu oprav podle těchto skutečností na m2 podlahové plochy. Družstvo jako náš správce za družstevníky nesouhlasí a tvrdí,že musíme fond vytvářet ve stejné výši k poměru m2. Zástupce družstva na shromáždění,které to schvalovalo nebyl proti.Amalie
Plánování oprav - nutnost?
Zdravím,
jak se díváte při svých zkušenostech na dlouhodobé plánování oprav?
Považujete to na nutné nebo nepotřebné. Výbor našeho SVJ do budoucna
neplánuje, protože nezná ceny oprav, ceny se budou měnit a odhady by byly
nepřesné. A tedy plánuje jen „menší“ opravy na následující rok
z peněz, které jsou k dispozici. Nákladnější opravy se odkládají na
neurčito s tím, že nyní na ně nejsou peníze (což je pravda) a tedy nemá
smysl o nich uvažovat. Kdy se tímto způsobem na nákladnější opravy
dostane řada, nad tím nikdo neuvažuje. Jedná se přitom o starý dům,
který dlouho nebyl udržován.
Proplacení výměny litinových těles
V našem domě byla před rokem vyměměna stará plechová tělesa za nová litinová. Na společné schůzi se odhlasovalo, že výměna bude provedena z fondu oprav. Mám již tělesa vyměněná několik let. Mám nárok na proplacení těles? Myslím, že by mi měla být proplacena ta částka, která by se musela zaplatit, kdyby mi vyměňovali topení najmutou firmou bez ohledu na to kolik jsem zaplatila. Již nemám doklad, ale to by nemělo hrát roli. Janča
Vyplácení Již vyměněných oken
Dobrý den, chtěla bych poradit jak vyplatit bytové jednotky již vyměněných oken. Panelový dům o 19 jednotkách = celkem 10.000 podílů Měnit okna budeme ve 14 jednotkách = 7300 podílů 5 jednotek má již okna vyměněná. Na schůzi bylo odhlasováno vyplacení již 5 jednotek,podílem. Výměna 14 jednotek bude stát cca 600.000,–. Kolik připadá na jednu jednotku, když podíl je cca 500. já bych to udělala takto 600.000,– : 7300podílu =82,19 na jeden podíl. když má bytobá jednotka 500 tak to vynásobím 82,19 a to = 41095,– To by měla dostat. naše účetní tvrdí, že těch 600000,– mám dělit 10000podílama (celým barákem), ale to je nefér vůči již vyměněným jednotkám.
akce "Panel"
Dobrý den obracím se na paní Kleinovou nebo p. Pavla zda mně mohou pomoci v objasnění co obnáší „PANEL“ byl nám poskytnut úvěr s touto složkou a vůbec nevím jak by se mněl projevit v účetnictví. Na to, že jsme ho dostali mně upozornil jiný vlastník tak bych se potřebovala SVJ na toto téma trochu odborněji přeptat, kde se u nás na účtu nachází, k tomu se mlčí. Úvěr máme 11,5mil. Zřejmě to bude úpis úroků? Děkuji za zprávu L.
stanovy -vypouští se x opětovné volení členů výboru
Polud je ve schválených stanovách SVJ uvedeno pod nadpisem „Vypouští se“ :člen výboru a pověřený vlastník může být volen opětovně.Znamená formulace vyložený zákaz volit někoho opětovně? Stává se obsah formulace,která byla nadepsána jako vypouští se zákazem. Jaké hrozí sankce za porušení konkrétně zmíněného,tedy pokud zvolíme stávajícího člena do výboru znovu a někdo se proti rozhodnutí ohradí. Podle mého názoru je možné člena výboru zvolit znovu a žádná sankce nehrozí.Jistý si ale nejsem.Děkuji za pochopení.

Poslední komentáře