Ostatní
Roční vyúčtování nákladů
Dobrý den, prosím o sdělení, do kdy a podle jakého obecného předpisu se řídí povinost správce provést roční vyúčtování nákladů spojených se správou bytů SVJ, nebo to musí býti smluvně podchyceno smlouvami o správě a vedení účetnictví, či stanovami SVJ? Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem karel.holzel@worldonline.cz
Stanovení spoluvlastnického podílu
Prosím o radu jak stanovit spoluvlastnický podíl, když při určování společných částí budovy se dospělo k tomu, že některé části budou společné jen některým vlastníkům. Tedy sušárna,kočárkárna a sklepy vč sklepních chodeb jsou společné jen bytovým jednotkám , ostatní části jsou společné všem jednotkám, tedy bytovým i nebytovým. Skutečností je, že vlastník nebytové jednotky nemá z podstaty věci ani možnost zmíněné části užívat a ani k nim nemá přístup. Zákon o VB se o tom zmiňuje, ale nekonkretizuje jak stanovit jednotlivé podíly (§4,odst.c,§6,odst.b,c,d§8,odst.2– „obdobně se postupuje..“) – tedy jak obdobně? Pro příklad vezměme 2 bytové jednotky o 100m2 plochy a 1 nebytovou o 10m2 plochy.
zisk z neb. prostoru
Dobry den, zajimala by me informace. Jsme spol. vlastniku domu a pronajimame neb. prostory. V roce 2006 jsme meli zisk 108 000 Kc. Tyto penize jako zisk si mel kazdy zdanit. Dany zisk jsme se rozhodli vyplatit az v tomto roce, ale nekteri spolumajitele mezitim byt prodali. Proto me zajima jestli dany zisk mame vyplacet soucastnym spolumajitelum nebo spolumajitelum kteri byli majiteli v roce 2006. Dekuji Tomas
SVBJ v současné době bez výboru
Dobrý den, jsme společenství vlastníků o dvanácti bytových jednotkách. Už delší dobu přetrvávají spory co se týká oprav střechy apod., které však vyústily v situaci, kdy minulý výbor (byl ve funkci od roku 2001 až dosud?!?!?!?) odstoupil a nyní jsme bez výboru a bez případného pověřeného vlastníka. Vzhledem k tomu, že tato situace není zrovna nejlepší, byla snaha zvolit výbor nový, což však ztroskotalo na tom, že v domě bydlí zhruba polovina důchodců a ti, kteří by event. mohli funkce zastávat, nemají zájem, protože byli mimo jiné zastrašení dvěma členy minulého výboru tím, že jde o náročnou práci a že ji nemůže dělat jen tak někdo (mimo našeho bývalého předsedy, který si na tom založil živnost a chová se tak, že nad něho není a v domě vystupuje, jako by mu patřilo všechno).
Jak prodat byt
Dobrý den. Jsem majitel členského podílu družstva a chtěl bych prodat byt. V domě mi říkají, že mohu prodat byt pouze osobě, kterou uzná a povolí družstvo. Zájem má rodina s romskou národností o větším počtu osob a nájemníci jsou proti tomu s obavou, že nový majitel členského podílu nebude pravidelně platit a mají ještě i jiné obavy. Tento zájemce mi ale nabízí o hodně větší částku za byt než jiní. Také se proslýchá, že byt musím nabídnout k odprodeji nejdřív dalšímu členovi družstva nebo přímo družstvu. Teprve potom třetí osobě.
Prodej bytu
Dobrý den. Jsem majitel členského podílu družstva a chtěl bych prodat byt. V domě mi říkají, že mohu prodat byt pouze osobě, kterou uzná a povolí družstvo. Zájem má rodina s romskou národností o větším počtu osob a nájemníci jsou proti tomu s obavou, že nový majitel členského podílu nebude pravidelně platit a mají ještě i jiné obavy. Tento zájemce mi ale nabízí o hodně větší částku za byt než jiní. Také se proslýchá, že byt musím nabídnout k odprodeji nejdřív dalšímu členovi družstva nebo přímo družstvu. Teprve potom třetí osobě.
roční vyúčtování služeb
Dobrý den, mám tento dotaz. V rámci ročního vyúčtování služeb spojených s užíváním bytu byla členovy společenství z výsledného přeplatku odečtena částka za opravu škody, kterou prokazatelně způsobil. Jen tento postup právně v pořádku ? V případě že není, jak postupovat ?
Děkuji P. Jeníček
prodej bytu a fond oprav
Měl bych dotaz týkající se prodeje bytu a fondu oprav. Prodáváme byt v soukromém vlastnictví ve společenství vlastníků , kdy byt ani společenství není zatíženo žádnými dluhy. Naopak má hospodaření v plusu – je finačně zabezpečená rekonstrukce výtahů. Jaké má právo majitel bytu k fondu oprav po prodeji bytu? Má právo od společenství vyzvednout po prodeji bytu díl financí z fondu oprav či tato částka propadá společenství. Jak toto řešit? Nebo tuto částku zahrnout do ceny prodávaného bytu? Děkuji za odpověd
FO pro bytové jednotky a nebytové(garáže)
Prosím o právní názor jak lze odlišit výši plateb do FO pro bytové j. a garáže(nebytové j.).Podle z.72/1994 sb.,§6,odst.c) a následně d) – je nutno určit společné části domu, které jsou společné vlastníkům jen některých jednotek. Obdobně to zní v §8 u určení spoluvlastnického podílu. Mám garáž v SVJ,kde nemám byt. Sklepy, kočárkovny, sušárny, plyn, televizní antény a podobně i zateplení a výměna za plastová okna nemohou být mou společnou částí domu, protože mi není umožněno je využívat a ani to není možné z povahy věci – tedy garáže. Proto bych zde považoval za povinné uplatnit §6,odst.b), d) a §8 odst.2) při stanovení spoluvlast.podílu. Poradí mi někdo jak to lze konkrétně provést …„Obdobně se postupuje i u …“ . Jak tedy dojít k nižší platbě do FO přes spoluvlast.podíl?
Kolik hlasovacích práv pro vlastníka 3 bytů
Jsme bytové družstvo a koupili jsme si podíl- byty. Jeden člen družstva má 3 byty a chce 3 hlasy. Pokud má jiný jeden byt má jeden hlas. Jak to udělat? Pokud se bude opravovat dům, budou jeho náklady do fondu oprav oproti jiným 3× vyšší. Potud je to v pořádku. Jiný náhled je ale pokud by měl více bytů, více hlasů a chtěl nějakého člena družstva vyloučit. Přehlasoval by ostatní. Jsou nějaké zákony?

Poslední komentáře