Ostatní
Svolání výboru
Dobrý den.Naše SVJ vede spor s dvěma vlastníky. Na schůzi vlastníků jich 80% s nimi nesouhlasilo a oni žádali o jednání s výborem.Opakovaně jsme se s nimi setkali a řešili jejich problém. Oni s našim řešením nesouhlasí a opakovaně svolávají výbor k řešení.Vzhledem k tomu, že diskuze nikam nevede, jsme už odmítli další setkání. Oni nás písemně vyzvali k dalšímu jednání. Vím, že kterýkoliv vlastním může svolat schůzi vlastníků. Může i vlastník svolávat výbor? Nikde jsme to nevyčetli a nevíme jaký je v tomto případě postup.Děkuji Alen
Spolek jménem společenství
Vážení diskutující,
v zájmu ujasnění právních vztahů vzniklých členovi společenství zejména vůči ostatním členům a vůči společenství a jeho orgánům v důsledku členství ve společenství by pomohlo, kdybychom tady pojmenovali nějaký spolek podobný tomu, který se nazývá společenství vlastníků.
Veškeré moje pokusy selhávají. Potíž je v tom, že členství ve společenství vzniká pouze tím, že někde (desítky let) bydlím. Jakákoli dobrovolnost koupě je zcela iluzorní, jiná možnost fakticky není, tzv. koupě (od obce, družstva) je fakticky vynucený právní úkon.
Může vedle společenství někdo další podávat návrhy rejstříku ve věci společenství?
Kdo jedná za společenství v případě nezvolení statutárního orgánu řeší zákon a tady se to už také řešilo.
Můj dotaz směřuje k tomu, koho v takovém případě zapíše rejstřík společenství vlastníků jednotek jako statutární orgán společenství a na čí návrh.
Může se odstoupivší statutární orgán sám nechat vymazat? Rejstřík provede změnu na základě žádosti toho, kdo je oprávněn jednat za společenství. Orgán, který již odstoupil, jednat za společenství oprávněn v danou chvíli již není.
Děkuji za názory.
KarelJ
Dotaz: potřebný poměr hlasování
Dobrý den, příliš nerozumím §11 (zákon č. 72/1994) Sb. Kdy stačí k přijetí usnesení nadpoloviční většina přítomných a kdy je potřeba 100%, popř 75% všech vlastníků. Například při hlasování o výměně vnějších oken. Jaké procento je potřeba? Děkuji za odpověď. Zdeněk.
Kdo může podepisovat právní úkony
V usnesení ve věci návrhu na zápis společenství vlastníků do
rejstříku je následující formulace :„je-li pro právní úkon zapotřebí
písemná forma, je nezbytný podpis předsedy, nebo místopředsedy a dalšího
člena výboru.“
V praxi tedy podepisuje právní úkon buď sám předseda, nebo v druhé
alternativě místopředseda a další člen výboru. Je tento názor správný?
Nebo je nutný vždy podpis dvou členů výboru? Děkuji za vysvětlení.
využití společného pozemku
Dobrý den,jsme dům s 24 BJ-spol.vlast.Před domem je nevyužitý zatravněný prostor,na který máme řádnou smlouvu-každý vlastník má jistý podíl.Přízemní byty mají oplocené a řádně zaplacené předzahrádky.Zmiňovaný nevyužitý prostor se nachází před zahrádkou jednoho spolubydlícího.Ten se rozhodl,že by si svoji zahrádku zvětšil a celý nevyužitý prostor si oplotil.Na jedné schůzi to jen tak mimichodem oznámil,ale nic se neodhlasovalo-tudíž nemá nic odsouhlaseno.Myslíme si však,že by se tento prostor dal využít lepším způsobem-užitečným pro
Výše zálohových příspěvků na správu
Dobrý den, pokoušela jsem se dopočíst kolik mě stojí m2 ve 2+1. Prosím opravte mě jestli dělám chybu. Z které plochy mám vycházet podl.pl.55,40, užit.pl.55,40, zapooč.. plocha 48,28 spol.podíl 570. Když si vypočtu dlouh.zál.1425Kč/0,0570 vychází mi 25Kč a krátk.zál. 324,50/0,0570 tak 5,69 tzn. že m2 platím 30,69? Ptám se proto, že 12ti podl. dům s 12 stejnými byty nad sebou se liší jak v ploše bytu tak v podílech samozřejmě i platbách. Byt nade mnou má vl. podíl 581. S výborem se nemůžu shodnout tvrdí že platím 25Kč a chtějí zvýšit o 3Kč na m2 To jsme po rekonstrukci v DZ je 982Kč úvěr+443"FO" .
Korespondenční volba Výboru SVJ - žádost o názory
Dobrý den, prosil bych Vaše názory, zda dle Vašeho názoru lze zakotvit do Stanov SVJ možnost korespondenčního hlasování o volbě členů Výboru SVJ – především s ohledem na §9 odst. 12 zákona 72/1994 v znění pozdějších změn, který uvádí že: k platnosti zvolení členů Výboru, nebo pověřeného vlastníka je zapotřebí, aby na SCHŮZI SHROMÁŽDĚNÍ byli přítomni vlastníci, kteří ...............
děkuji za Vaše vyjádření s pozdravem Petr Vávra
Návrh na změnu do OR - počet vyhotovení příloh,formulář
Dobrý den,
je nutné při podávání změny do zápisu v OR nutné přiložit dvě kopie od každé přikládané kopie přílohy?Jedná se o část V.přílohy-počet vyhotovení. Logicky bych spíše do pole „počet vyhotovení“ vyplnil jen „1“ a zároven si nechal orazítkovat všechny druhé kopie pro své případné prokazování v případě budoucích potíží.Nebo vypsat :počet vyhotovení „2“ a nechat si potvrdit třetí?Děkuji za reakci předem.
(Vyplněno v 602XML Filler cz)
pronájem bytové jednotky
Dobrý den, měl bych ke konzultaci následující situaci: Město prodává obecní byty stávajícím nájemníkům formou prodeje celého bytového domu. Počet bytů 15,plochy bytů jsou zcela shodné; z toho 13 nájemců je ochotno zaplatit cenu cca 250 tis. kč 2 nájemnci – staří lidé nemají ani dostatek prostředků na koupi, a rádi by v domě dožili. Ostatní členové jsou ochotni za ně navýšit svůj podíl. Tzn. šlo by o SVJ s 15 byty a 13 vlastníky. Po vzniku SVJ by tedy došlo k tomu,že 2 jednotky by byly využívány právem pronájmu
Dále předpokládejme stav, kdy již došlo k ukončení regulace nájemného

Poslední komentáře