Ostatní
SVJ - změna stanov (KNL)
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaký je postup pokud vznikne potřeba úpravy stanov (přidání nových bodů apod.)? Stačí pouze zápis nebo je třeba změny někam hlásit? Předem děkuji za odpověď. Setničková
úrok z úvěru
Dobrý večer. SVJ má 2 úvěry. Může nějakým způsobem uplatnit v daních zaplacené úroky z těchto úvěrů? Třeba jednotliví vlastníci jako FO? SVJ nepodává daň přiznání k DPPO, není registrováno u FÚ.
daň z převodu nemovitostí
Dobrý den. V roce 2001 jsme s manželkou kupovali RD a ve smlouvě jsme měli zahrnuto, že daň z převodu nemovit. zaplatí prodávající. Ten tak neučinil a tak tato daň v roce 2005 ze zákona přešla na nás. Tu jsme uhradili abychom se vyhli dalším sankcím a s prodávajícím se o zaplacenou částku soudili. Soud rozhodl v náš prospěch, exekučně prodávajícímu byla z platu strhávána adekvátní splátka vzhledem k jeho příjmu, jenže několik měsíců po vynesení rozsudku prodávající zemřel. Hledáme někoho, kdo má nebo měl stejný problém jako my, nebo by nám poradil, jestli neexistuje nějaká možnost jak bychom zaplacenou daň vymohli zpět, např.
odprodej kočárkárny
Dobrý den, jsme SVJ. Jedna členka by chtěla odkoupit kočárkárnu a spojit se svým bytem, který s ní sousedí. Za jakých podmínek je to možné, jak se přepočítáají podíly a jak účtovat tento příjem? Děkuji Ivana M.
Sousedé
Dobrý den, moje auto stojí z 90% na mém pozemku, pouze 10 až 15cm na veřejné cestě. Všichni můžou bez problému projet. Můžu mít nějaké problémy, když si jedni sousedé stěžují, že nemohou projet i když můžou?(Jsou to řadové domy a všichni to tak mají). Děkuji za odpověď.
není výbor ani pov.vlastník
Dobrý den, Je nás osm členů ve Společenství vlastníků.Před 2 měsíci jsem odstoupil z funkce předsedy výboru Společenství kvůli neshodám ,které mi bránily v dalších opravách domu.Včera na schůzi Shromáždění namísto dovolení třetího člena odstoupili i zbylí členové výboru. O funkci ve výboru a ani o pověřeného vlastníka nemá v této situaci nikdo zájem.O tyto funkce nebude určitě zájem i několik měsíců. Dle stanov čl.VI odst.11 v těchto případech přebírají funkci výboru majitelé jednotek,kteří byli u vzniku Společenství.V našem případě jsem to já a bývalá členka výboru,kvůli které všechny rozpory vznikly.Ostatní členové byty prodali nebo přepsali na někoho jiného.
Volba výboru
Dobrý den, ráda bych se poradila, co dělat. Jsme SVJ sestávající se ze dvou vchodů, každý má 24 téměř stejně velkých bytů. Byt vlastním již dlouho, ale nebydleli jsme v něm, takže jsem neměla přehled, ale letos jsem se dozvěděla od naší správkyně, že mandát výboru dávno vypršel. Bývalý zástupce z našeho vchodu ve funkci však pokračoval dál i bez voleb. Nyní je potřeba podepsat nějaké faktury, protože proběla komletní rekonstrukce domu. Na nástěnce se objevila pozvánka na schůzi pouze pro náš vchod, na pořadu bylo používání nového výtahu a hospodaření společenství. Na schůzi jsme nešli, protože podobné schůze svolává tenhle člen velmi často a nic na nich nikdy neřeší. O volbě členů výboru na pozvánce nestálo nic. Teď je na nástěnce vyvěšeno, že byl zvolen (znovu tentýž) výbor za náš vchod (13 hlasy) a že ve vedlejším si takhle taky zvolí sami. To přece není možné, že za prvé jsme ani nebyli informováni o nějakých volbách a za druhé SVJ jsme přece jako celek, ne že se náš soused nechá zvolit nadpoloviční většinou poloviny SVJ, protože ve vedlejším vchodu žádnou podporu nemá. Je tedy on teď vůbec oprávněn podepisovat nějaké faktury? A to si ještě před schůzí oběhal sousedy, kteří jsou natolik hloupí, aby mu dali plnou moc a vlastně se tak trochu zvolil sám.
Neplatiči mají exekuci na bytě, ale ne od nás - SVJ!!
Dobrý den, chci se zeptat, zda se někomu z vás stalo, že jste náhodně
zjistili, že chroničtí neplatiči do FO i ostatních záloh mají na výpisu
na Katastru:
Exekuční příkaz k prodeji nemovitosti a Nařízení exekuce, ale ne na
popud našeho SVJ. Právě jsem to objevila na výpisu u 5 z 24 jednotek
našeho SVJ. V případě 3 z nich se jedná o chronické neplatiče (někdo
více, někdo méně), kterým na schůzi vždy ostatní vlastníci odhlasovali
nějaký termín na splacení, oni opět nesplatili, tak jim dali na další
schůzi další šanci… (přeci nevyženeme na ulici rodinu s dětmi, když
slíbili, že zaplatí a měli snahu – párkrát zaplatili…).
Poskytování osobních údajů
Dobrý den, potřebuji radu. Pokud vlastník bytu odmítl dát souhlas k tomu, aby SVJ poskytovalo jeho osobní údaje třetím osobám za účelem zajištění služeb pro SVJ (takže třeba účetnictví) znamená to, že účetní firma mu nemůže předepsat zálohu, sledovat jeho platby a v návaznosti např. v případě dluhu poslat upomínku?
Jak s takovým vlastníkem jednat – musí pak všechno „jakoby“ pro něj zajišťovat výbor SVJ? Jde o jeden byt v celém domě. Přece si kvůli němu nebudeme dělat účetnictví sami…
Kaceni stromu na vedlejsim parcele
Dobry den, na parcele v soukromem vlastnictvi vedle naseho domu v Praze se kaceli stromy bez povoleni. Pritom policejni hladka zaslana na zadost jednoho z majitelu bytu u nas nedokazala kaceni zabranit. Moje otazka zni, jestli SVJ ma moznost vymahat soudni cestou nahradu skod, napr. z titulu zhorseni zivotniho prostredi? Predem dekuji za radu. Komer

Poslední komentáře