Ostatní
ochrana proti ptactvu, netopýři
Dobrý den, mám, prosím, dotaz a prosím o radu. Jsme ve svízelné situaci. Nedávno jsme za necelé 3 milióny kompletně zrekonstruovali celý dům (Společenství vlastníků). Potýkáme se však v současné době s problém ptactva a netopýrů. Odbor životního prostředí nám při rekonstrukci přikázal (zápis ve stavebním deníku), že nesmíme zamezit přístupu netopýrům do prostoru střechy, která je dvouplášťová. Mají na to právo ? Stává se totiž, že v případě velkého děště apod. nám to těchto otvorů zatéká a také ven přes otvor vytéká odpad, který ničí novou omítku.
Která plocha je určující pro stanovení výše Fondu oprav?
Prosím poraďte,která plocha je určující pro placení do Fondu oprav. Děkuji.Dvořák
rozpis záloh na garážové stání
Dobrý den, na tento portál jsem narazila zcela náhodou a začetla jsem se na několik hodin, ani nevím jak. Bohužel jsem tu nenašla odpověď na svůj dotaz. Zajímalo by mne, jestli je třeba, aby předpis záloh na služby garážového stání obsahoval položky typu odvoz odpadu, vodné a stočné, teplo, ohřev TUV apod., které se v garážích nijak nevyužívají, takže v ročním vyúčtování jsou vždy s 0,– nákladem. Vznikají tak velké přeplatky, protože zálohy jsou správcovskou firmou stanoveny na cca 800,– Kč měsíčně/ GS, přičemž skutečné náklady jsou cca 300,– Kč měsíčně/ GS. Správcovská firma se hájí tím, že to tak musí být účtováno dle zákona a je to naprosto standardní. Možná tuto problematiku již někde v článcích zmiňujete, ale opravdu se mi něco podobného zatím nepodařilo najít.
Souhlas s podnájemníky
Prosím o radu, zda je potřeba souhlas ostatních majitelů bytů, když jeden pronajímá byt. Jsme společenství vlastníků. Nikdo o souhlas nežádal. V domě je nyní nepořádek a podnájemnící (většinou tmavé pleti) se často střídají. Děkuji za odpoveď.
ŠN
Zrušení jednotky - zdanění?
Dobrý den,
rád bych slyšel případné zkušenosti s rušením jednotky – přesněji řečeno její změnou na společné prostory domu (jde o nebytový prostor ve sklepě).
Celkem mi jsou jasné (mohu-li být tak drzý a něco takového tvrdit) záležitosti okolo změny prohlášení vlastníka a že to nebude lehké vyřídit.
Co mi však už tak jasné není, je to, zda se se zrušením jednotky a její změnou ve společné prostory (což s sebou ponese zvýšení podílů členů SVJ) nepojí nějaké daňové povinnosti. Vlastník dotčené jednotky se chce jednotky jen zbavit, tudíž nechce žádnou úplatu – blíží se to tedy darování.
Výše zálohy na vytápění, studenou a teplou vodu
Dobrý den, mám dotaz na stanovenou výši zálohy za vytápění, studenou a teplou vodu. Je možné tuto výši měnit /snížit/ u jednoho bytu v závisloti na vysokém přeplatku v ročním vyúčtování ? Upravuje to nějaký zákon ?
Děkuji za odpověď.
P. Jeníček
Darování 1/18
Dobrý den všem, prosím o radu. Máme s manželem byt v domě, kde je podílové spoluvlastnictví a rádi bychom naší 1/18 darovali mé sestře. Jde to?? Za jakých podmínek? Nebo alespoň poraďte, kde se to dozvím. Chci, aby byl „byt“ co nejdřív její. Děkuji moc za jakoukoliv odpověd. Renata z Plzně
sklepní kóje ve společných prostorách
Dobrý den, mám dotaz k využití společných prostor v domě SVJ. Jedná se o sklepní kóje. Já jsem před 8 lety svépomocí vybudoval půdní vestavbu v té době ještě na „městském domě“ a nemám k této sklep, pouze mi bylo po převodu na SVJ umožněno zakoupení místnosti ve sklepě (2,5m²). Dosud jsme na půdní vestavby měly vzhledem k nevyužitelnosti celé plochy bytu slevy na zálohách do fondu oprav (malé ale přece). Nyní se několik spoluvlastníků ozvalo a odhlasovalo zrušení této výhody. Takže lidé v domě zakoupili byty odhadem kolem 150000,–Kč, já jsem investoval 970000,– a plno práce a v současné době se odvolávají na to, že podle m² se prostě bez pardonu bude platit stejně.
skušenosti se správcem
Dobrý večer vážení, je zde někdo kdo zná správcovskou firmu Aval s.r.o. z Valašského Meziříčí a kdo má s touto firmou nějaké zkušenosti ať už negativní či pozitivní? Budete tak laskaví a podělíte se o tyto zkušenosti?
Moru
Chybějící roční vyúčtování 2007
Dosud nemáme vyúčtování za 2007. Problém – v průběhu roku jsme změnili správce, s původním uzavřeli písemnou dohodu včetně povinností a termínů předat příslušné podklady. Původní správce ale dohodu ani po písmené urgenci nesplnil a obávám se, že toho není sto. Takže např. máme náměry k 31.12.2007, ale chybí nám počáteční z 31.12.2006. Můžete někdo poradit, jak pokračovat – služby a spotřebu např. rozpočíst náhradním způsobem (podle plochy) apod.? Díky

Poslední komentáře