Ostatní

obecné dotazy k fungování výboru

Vložil Anonymous, 4. Květen 2008 - 20:00 ::

Dobrý den, prosím o odpověď na těchto pár otázek:

1. smí výbor SVJ změnit správce bez souhlasu shromáždění vlastníků? Výbor argumentoval, že starý správce špatně fungoval a nechtěl vykonávat všechny činnosti, které mu náleží. Navíc bez souhlasu vlastníků pobírá nový správce vyšší odměnu bez projednání či schválení vlastníky na shromáždění. 2.SVJ chce provést revitalizaci panelového domu. Výbor údajně provedl výběrové řízení 4 dodavatelů, avšak nesdělil vlastníkům všechny podrobnosti řízení (objem prací, termíny, cenu prací atd.), ale na dalším shromáždění již chce prezentovat jen jimi vybraného investora. Je to v souladu se stanovami či zákonem?

USNESENÍ SHROMÁŽDĚNÍ

Vložil chebanda, 4. Květen 2008 - 17:36 ::

Dobrý den, mám otázku. Jsem vlastníkem bytu v osobním vlastnictví s podílem na společných částech domu a ve „Stanovách SVJ“, které mi byly předloženy k podpisu (zakládáme SVJ) se píše „Tvoří-li společenství pouze 3 členové,je zapotřebí k přijetí usnesení shromáždění vždy souhlasu VŠECH členů společenství“, ale zároveň v dalším odstavci se hned píše:

„…jde-li o stavební úpravy spočívající v modernizaci, rekonstrukci a opravách společných částí domu,jimiž se nemění velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu, postačuje souhlas nejméně 3/4 většiny všech členů společenství.“

Nový výbor, podvádí a nedodržuje stanovy

Vložil Nezmar, 3. Květen 2008 - 22:16 ::

Dobrý den, v našem SVJ máme asi problém. Nedávno bylo SVJ založeno, zvolil se výbor, ten provedl první kroky, svolal 2. schůzi shromáždění, která byla dobře organizována, bylo schváleno plno potřebných usnesení (pojištění domu, výběr správcovské firmy, platy výboru, volba revizora, domovní řád…),ale bohužel díky diametrálně odlišným názorům jednotlivých vlastníků nebyla nutnou 3/4 většinou všech přijata žádná částka do fondu oprav Tedy neplatí se nic, služby zatím stále obhospodařuje bývalá správcovská firma, která to dělala ještě na základě smlouvy s městem, před převodem prodaných jednotek).

ZMĚNA STANOV SVJ

Vložil JarekSVJ, 3. Květen 2008 - 10:02 ::

Kde došlo po vniku SVJ za dobu působení SVJ ke změně stanov? Proč? A co vše jste zasílali na obchodní rejstřík s nově schválenýma stanovama?

prodej jednotky

Vložil Anonymous, 29. Duben 2008 - 12:17 ::

Dobrý den, ráda bych se zde dozvěděla, zda-li při prodeji mé 1/18 mi musí zbylých 17 vlastníků dát „svolení“, dokonce jsem i slyšela že snad mají předkupní právo. Děkuji moc za odpovědi.

Trvání doby výboru SVJ

Vložil Anonymous, 27. Duben 2008 - 19:26 ::

Dobrý den, prosím o radu. Vznik našeho Společenství vl.jednotek vzniklo v roce 2002 a od této chvíle máme stále stejný výbor. Ráda bych se zeptala,(nikde jsem nic nevyčetla) zda je zákonem určená maximální doba, po kterou mohou funkci výboru ti samí lidé vykonávat. Letos na podzim budeme končit třetí dvouleté období, a proto se ptám, zda v té samé sestavě členů výboru, můžeme jít do čtvrtého dvouletého období.

Děkuji, Hnaťuková

vymáhání pokut

Vložil Anonymous, 27. Duben 2008 - 14:51 ::

Prosím o radu,jak na nájemnici která nedodržuje domovní řád(pokuty za úklid-nechce platit a dělá si co chce).Nemám ji jak ty pokuty strháva jelikož jsme jen 6bytů tak platíme pouze FO.Děkuji Ivana

zálohové platby a příspěvky do "fondu oprav"

Vložil SVJL, 23. Duben 2008 - 18:22 ::

Prosím o info, zda jsou někde řešeny termíny, do kdy mají jednotliví členové společenství vlastníků hradit své příspěvky. V zákonu jsem našel zmínku, že by to mělo stanovit shromáždění, ale ze zkušeností vím, že na shromážděních se schvalují výše příspěvků, nikoliv termíny. Výraz „měsíční zálohové platby“ by logicky měl říkat, že se platí předem a měsíčně, tj. např. záloha na únor do posledního ledna apod. Ale taky je možná obvyklé, že se platí do posledního dne daného měsíce (do posledního února za únor apod.). Je to někde řešeno obecně? Pokud ne, mám obavu, že pokud to nestanovilo shromáždění (asi většina případů), pak výbor nemá žádný prostředek na neplatiče a až do vyúčtování, tj.

pojem družstvo vlastníků?

Vložil Renáta Otrubová, 23. Duben 2008 - 18:18 ::

Denně se setkávám s pojmy společenství vlastníků jednotek domu a pojmem družstvo, družstevníci.

Může mi někdo objasnit pojem družstvo vlastníků??

Mám to chápat jako převod družstevních bytů do osobního vlastnictví, bez změny formy, tzn. při zachovaných principech družstva? Mám tím na mysli zachování orgánů družstva, jejich stanov atd? Vůbec mi to nedává smysl, pokud se družstevní byty převedly do osobního vlastnictví, má být družstvo zlikvidováno po převodu posledního bytu, a vlastníci se řídí zákonem o vlastnictví bytů, nebo ne?

jje platba v pořádku?

Vložil Anonymous, 23. Duben 2008 - 11:31 ::

Dobrý den. Bydlím v 35 let v domě, který má 16 bytových jednotek. 15 z nich jsou vlastníci a založili SVJ. Já jako jediný jsem stále členem SBD (s tím, že se převod do os. vlastnictví uskuteční do roku 2010). Nynější SVJ odsouhlasilo odměnu pro členy výboru ve výši 150 kč na jednotku, kterou platím i já. Zajímalo by mně, jestli může SVJ účtovat konkretně takovou platbu i tomu, kdo není členem SVJ. děkuji za odpověď J.B

Syndikovat obsah