Ostatní
katastr nemovitosti
Jak v katastru nemovitosti zmenit velikost bytu, kdyz vim, ze jsou byty zapsany nespravne a nase SVJ nema potrebu to resit?
soused
prosim o radu kam se mam obratit… Jsem mladym vlastnikem a sousedi mi delaji peklo…zvykli si, ze jsem doma cca tyden v mesici a kdyz dorazim, mam na dverich vzkazi typu – NAUCTE SE CHODIT,NEDUSEJTE..taky mi v noci busi, velmi silne, do zdi – mam totiz miminko, ktere se v noci obcas budi a place…
Je to k uzoufani…prosim pomocte
JAKOU FORMOU se podle zákona získává 3/4 souhlas
Prosím právní experty o rozklíčování ve věci získávání souhlasu při stavebních úpravách a spol:
Zákon o vlastnictví bytů, §11, odst. 5: … souhlasu všech vlastníků jednotek … (evidentně /?/ je myšleno mimo shromáždění, když předchozí odstavec operuje s pojmem „přítomné hlasy“ a zde se o žádné „přítomnosti“ nemluví). Tzn. tyto záležitosti se řeší mimo shromáždění, správně?
Vzorové stanovy, čl. XII: „všech členů společenství … také /???/ mimo schůzi shromáždění“ (postup pro 3/4-souhlas však nezmíněn)
Právní odpovědnost výboru za úraz ve starém výtahu
Vážení kolegové,
může mi někdo říci jaká je obecněprávní odpovědnost člena výboru odpověného za technické záležitosti ve výboru SVJ v případě, že shromáždění neodsouhlasí odstranění bezpečnostních rizik výtahu jak je specifikuje inspekční zpráva nařízená v r. 2003, která doporučuje jejich odstranění do roku 2010 v souladu s doporučením EU? Jak právníci vysvětlují převod zodpovědnosti uvedené v přílohách?
Děkuji
S pozdravem
J.Kintšner-st.
Využívat služeb SBD nebo realitky
Dobrý den, potřebovala bych poradit v následující otázce: v současné době u nás vzniklo SVJ a výbor. Nyní zvažujeme, zda využívat služeb SBD – účetnictví, revize, technická oblast, právní poradenství. Jde mi o to, že v nebližší době (cca 2 roky) chystáme zateplení obvodových zdí, střechy, sklepa a výměnu výtahů. S tímto souvisí také technická příparava, výběrové řízení a stavební dozor. Vzhledem k tomu, že se u nás nenajde žádný odborník (48 bytových jednotek), musíme využít služeb odborníka. Družstvo nabízí komplex služeb, při „odebírání“ celého balíčku služeb funguje něco jako množstevní sleva.
dočasné neplacení FO
Dobrý den, majitel bytu zemřel a dědic nechce platit celý příspěvek do FO s tím, že tam nikdo nebydlí. Jak dále postupovat? Je takový případ nějak ošetřen právně? Děkuji
SVJ právním nástupcem Sdružení?
Měli jsme Sdružení vlastníků domu za účelem koupě bytového domu od města. Poté, co jsme splnili všechny závazky města, stali jsme se Společenstvím vlastníků. V rámci předcházející Dohody o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví budovy a pozemku jsme se mezi sebou dohodli na převodech příslušenství – spol. sociálního příslušenství,částí chodeb, spol. mansard a hlavně – sklepů, které jsme ve Smlouvě o Sdružení měli započítány do celkové velikosti obytné plochy u jednotlivých bytů. Některé sklepy jsme odprodali jedinému vlastníkovi,protože jsme sami neměli dostatek finančních prostředků na jejich sanaci.Dohodu o zrušení a vypořádání nám sepisoval správce našeho domu, ve kterého jsme ale nyní ze zcela opodstatněných důvodů ztratili důvěru.Obávám se, zda odprodej zmíněných společných částí – především sklepů, byl právně v pořádku, zda jsme to mohli udělat, nebo ne. V této souvislosti mám dotaz, na kom by ležela právní odpovědnost za prodej sklepů, aneb zda je SVJ v tomto ohledu právním nástupcem Sdruženívlastníků?
Nakládání se společnou věcí
Podle zákona se nakládání se společnou věcí děje vlastníky s nadpolovičním spoluvlastnickým podílem.
Jsem vlastník 3/4 bytové jednotky.
Rozumím tomu správně, že mohu jednotku prodat a kupní smlouvu nemusí podepsat vlastník zbylé 1/4?
Stejně tak mohu jednotku pronajmout a nájemní smlouvu nemusí podepsat vlastník zbylé 1/4?
Nějak se mi to nezdá. Jaká práva má vlastník oné 1/4?
Za co je nedoplatek?
Asi se většinou příspěvky na správu a zálohové příspěvky na služby hradí jednou platbou. Protože obě platby podléhají odlišnému režimu, jak se postupuje v případě, že vlastník platby krátí, pro jednoduchost řekněme na 1/2.
Např. při převodu jednotky nedoplatky za služby nelze žádat po novém vlastníkovi, zatímco nedoplatek za správu po novém vlastníkovi žádat lze. Tento je třeba nejprve vyčíslit…
Dluh trojnásobku měsíčního nájemného ....
Občanský zákoník § 711, čl. 2), písmeno b) …odpovídající trojnásobku měsíčního nájemného … Nájemník dluží nájem, poplatky z prodlení a smluvní pokuty určené ve stanovách. Je možno započítat i tyto poplatky do celkové částky hodnoty „trojnásobku měsíčního nájemného“, nebo se jen počítá neuhrazená částka za nájem bytu a služby s ním spojené? Děkuji za odpověď pres

Poslední komentáře