Ostatní
Instalace držáků na satelity na fasádu
Fasáda má být zateplena.
Před zateplením je vhodné vyřešit jak naložit s držáky na satelity.
S ohledem na rozdílnou tepelnou roztažnost držáku a polystyrenu bude docházet k poškození výplně mezi držákem a polystyrenem. Zde je možný průnik vlhkosti pod zateplení. Jako vedlejší efekt takového držáku je skutečnost, že se na něm bude usazovat prach, který bude déšť splavovat na fasádu.
Fasáda je společnou částí domu a tak by o jejím využití mělo rozhodnout shromáždění.
Jak by měla znít otázka? Resp. podle jakého kvora by se měla vyhodnocovat odpověď?
Dům SVJ
V roce 2001 byly městem prodány bytové jednotky a zároveň bylo založeno SVJ. V domě je 30 bytových jednotek. Během let se postupně měnili majitelé a v současné době se stává z našeho domu „činžák“. Z 30 majitelů již 6 v domě nebydlí a své byty pronajímají. Jistý podnikatel zakoupil v domě již 2 bytové jednotky a do nich umisťuje cikánské rodiny. Tyto rodiny se chovají velmi hlučně a neukázněně. Stížnosti u majitele pronajmutých bytů se míjí účinkem a zpochybňuje je. Předpokládám, že peníze od státu na podporu bydlení pro cikány jsou přímo zasílány na účet podnikatele. Jinak by asi nedostal od těchto rodin ani korunu. Jeden tedy pohodlně podniká a jiní trpí. Poradí nám někdo jak dál?
spávce domu
Dobrý den ,máme v domě takový problem náš bývalý správce nám dluží vyučtování za 4 roky a také nám nepředal fond oprav nevíme co máme dělat ,jak od něj vymoci to co nám dluží ,aby to nestálo mnoho financí.Napsali jsme mu dopis zdůraznou výzvou ,aby vše dal dopořádku, ale vůbec nekomunikuje. Prosím poraďte co máme dělat na koho se obrátit.Děkuji
SVJ a pozemek
Dobrý den všem, připravujeme založení SVJ. Jsme bytové družstvo, součástí koupě domu byla předzahrádka na samostatné parcele. Při založení družstva byl pozemek pod domem (zastavěná plocha) rozpočítán podle ploch jednotlivých jednotek, plocha předzahrádky potom rozpočítána na stejné části (stejná cena pro každou jednotku). Není mi zcela jasné, jak s předzahrádkou naložit v prohlášení vlastníka – nechat ji ve společných částech domu ve stejné podobě, tj. každý vlastník má 1/15, nebo přepočítat podíly podle plochy jednotek (finanční vyrovnání jednotek?), nebo předzahrádku vůbec v prohlášení neuvádět a ponechat ji ve vlastnictví SVJ? Díky za reakce.
problémový nájemník (vlastník ) - posláno znovu
Dobrý den , jsme ve výboru SVJ a řešíme následující problém –
jeden z vlastníků si dlouhodobě z bytu udělal skladiště papíru , hadrů
, nepotřebných věcí . Každá místnost bytu včetně koupelny a kuchyně ,
je plná až téměř ke stropu . Byt obývá , ale nepřespává tam . Začal
hromadit i věci ve spoolečných prostorech domu (sklepy , protor za výtahem
) . Byt pčedstavuje značné riziko požární i hygienické /jsou tam
i prošlé potraviny ) .
Ostatní vlastnící jsou znepokojeni a žádají po nás razantní akci .
S tímto nájemníkem jsme sepsali dohodu o vyklizení prostor včetně bytu
v určitém termínu , po jeho uplynutí však stav přetrvává .
Zachování 9% DPH i pro 2010
Podle zákona č. 362/2009 Sb., který byl publikován dne 20.10.2009, se od 1.1.2010 zvyšuje sazba DPH o 1%. Zároveň je ale možné použít současnou sazbu 9% pokud bude na práci uskutečněnou v roce 2010 poskytnuta v roce 2009 záloha.
Pro SVJ to znamená, že pokud by bylo ukončeno výběrové řízení na práce realizované v roce 2010 a do konce roku 2009 by byla zaslána záloha, bude vyúčtování prací v sazbě platné v roce 2009 tj. 9 %.
U malých akcí je to zanedbatelné, ale u nás chceme mj. měnit 6 výtahů a dělat portály a fasádu.
Hezký den!
Reklamace vyuctovani sluzeb
Dobrý den, žádám o radu jak se dopátrat zda vyúčtování služeb je správné. Finanční částky za necelý rok 2008 (od 1.1.2008 do 1.9.2008, od 1.9.2008 jsme změnili správcovskou společnost) oproti výpisu za rok 2007, kdy jsem bral přeplatek, se enormně navýšily cca o 20.000,– Kč, což vytváří mou pochybnost o správném vyúčtování.
- Za roky 2007 a 2008 se platili stejné zálohy, na teplo 1679 Kč a na ohřev teplé vody 648 Kč.
- Můj vlastnický podíl je 890 z celkového 47094.
- Rozúčtování pro teplo je 40%, 60% a pro ohřev teplé vody 30%, 70%.
- Za teplo je základní složka 38595,6900 a spotřební složka 38595,6900
Náklad na bytovou jednotku (Zs + Ss) mi je účtováno 28846 Kč
- Za ohřev teplé vody je základní složka 40532,8500 a spotřební
složka 1124
Náklad na bytovou jednotku (Zs + Ss) mi je účtováno 6562 Kč
výbor
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Výbor nám tvrdí, že když jsme si na ustavujícím shromáždění odhlasovali 60 000,– jako limit pro opravy a nutnou údržbu, tak si mohou koupit cokoli. 3 z nich chtějí plot kolem společného pozemku za 40 000,– ( bydlí v přízemních bytech). Mně se nezdá, že by pořízení plotu bylo v kompetenci výboru. Myslím, že to musí být odhlasováno společenstvím na shromáždění. Děkuji
Nekompletní výbor SVJ
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak vyřešit situaci, kdy se předseda výboru odstěhoval / již v průběhu roku /. Výbor byl tedy nekompletní a skoro celý půlrok 2 členný výbor byl v nečinnosti. Vyskytly se problémy s vyúčtováním služeb a následně bylo v létě oznámeno, že tento výbor bude rezignovat. V říjnu byla svolána schůze, bohužel se nedostavila nadpoloviční většina vlastníků / pro upřesnění – 1/3 bytů je v pronájmu o dost vlastníků je vesměs lhostejná. Může tedy nadále takto výbor fungovat? P.S. Padl i návrh obeslat vlastníky oběžníkem, který ale 2 členný výbor zamítl.
Odměňování výboru po x-té
Prosím opět o názor na způsob „odměňování výboru“, se kterým jsem byla seznámena včera a který mi připadá na první pohled optimální. Přečetla jsem všechna témata, které mi tato diskuze vyhledala při použití klíčových slov „odměny a odměňování výboru“, ale odpověď jsem tam nenašla. Proto zakládám nové téma.
Potkala jsem včera náhodou kolegu předsedu a řeč přišla i na již zmíněné odměňování. Když jsem mluvila o danění a placení pojistného, řekl, že to jejich správce – bytové družstvo dělá jinak. Ve stanovách mají napsáno:

Poslední komentáře