Ostatní
Smlouvy s dodavateli energií
Jsem předsedou výboru SVJ. Vznikli jsme před půl rokem. Dodávky energií (elektřina, voda teplo,…) nám doposud na základě Mandátní smlouvy zajišťuje správce (bývalé družstvo). K začátku nového roku chci uzavřít smlouvy na dodávky energií přímo s dodavateli. Někteří vlastníci však podporují ponechání stávajícího stavu, kdy nám dodávku přeúčtovává náš správce. Mně se tento stav zdá příliš neprůhledný. Jaké máte zkušenosti Vy?
Kryt CO v domě
V našem domě (Praha 9) máme umístěn kryt CO – dle Prohlášení vlastníka patří mezi společné části domu. Máte někdo zkušenosti s tím, jak docílit vyřazení ze seznamu krytů CO – dle kusých informací to možné je. Případně za jakých podmínek je možné požadovat po magistrátu nějaký příspěvek na správu.
Děkuji
z malého bytu dětský koutek
Dobrý den, moc prosím o odpověď na mou otázku, se kterou si úplně nevíme rady, i když tušíme odpověď (§13/3 zákona o SVJ). Obracím se na Vás za správu bytového domu SVJ, za výbor. Obdrželi jsme žádost, majitelka jednoho z bytů, si od jiného majitele, který zde nebydlí, pronajala malý byt, ve kterém chce zřídit dětský koutek (malou školku) a podnikat (zřejmě by chtěla i stavební úpravu bytu, žádost byla neúplná, vlastně šlo pouze o jednu větu). My jako výbor s tím nesouhlasíme (navíc si myslíme, že nejsme legitimovaní rozhodnout) především z toho důvodu, že nám do domu budou chodit cizí lidé (stačí zazvonit a říct jdu s dítětem do školky) a sousedé od tohoto bytu (jak na patře, tak pod patrem) by byli velice dětmi rušeni a zbyly by jim jen oči pro pláč (hypotéku na byt a školka za zdí).
uzavírání smluvních vztahů
Může výbor společenství vlastníků v souvislosti s již schválenou rekonstrukcí panelového domu, bez toho aniž by svolával další schromáždění, uzavřít s jiným subjektem (f.os.)smlouvu o provedení práce na činnosti související s administrativním zajišťováním přípravných úkonů rekonstrukce a se zajišťováním samotné realzace rekonstrukce?
Petr Smolík
Zamykání předsklepí
Dobrý den, prosím o radu. Spolu s vlastnictvím bytu jsem získal také výhradní právo na užívání jednoho sklepu. Vchod do něj se nachází v předsklepí, dále jsou zde další dva sklepy výhradně užívané a jeden společný. Vzhledem k realitě, že vstupní dveře do domu bývají často dokořán někdy i v noci (přes společnou dohodu o zamykání), snažím se alespoň zamykat vchod do předsklepí. Ve sklepě mám totiž nejenom nářadí, kola atd., ale hlavně kotel a bojler pro svůj byt. Po nastěhování jsem na vlastní náklady dveře do předsklepí opravil (byly v desolátním stavu) a předal klíč dvěma vlastníkům, kteří užívají sklepy výše zmíněné, z nichž jeden je předsedou společenství, a další dva klíče jsem dal dvěma vlastníkům, kteří nemají žádný sklep, aby mohli okamžitě užívat společný. Všechny klíče jsem platil ze svého. Hned od začátku, co jsem začal předsklepí zamykat, nastal spor s předsedou, který mi opakovaně ústně zakazoval předsklepí přes den zamykat a sám často nezamykal ani na noc. Tvrdil, že nemám právo zamykat společný prostor a bránit tak v přístupu ostatním vlastníkům, což vzhledem k výše popsaným faktům pokládám za nesmysl. Vyvrcholilo to tím, že pan předseda vyměnil vložku, nový klíč jsem nedostal a navíc nevrátil mou původní fabku se čtyřmi klíči. Chtěl bych proto požádat o radu, jak postupovat a argumentovat, pokud možno s oporou v zákoně. Ve stanovách jsem pro tento konkrétní případ nic nenašel. Předem děkuji všem mnohokrát za odpověď.
Prodej soukromého nebytového prostoru v domě
Při privatizaci bytového fondu město prodalo také původní společnou prádelnu a mandlovnu v našem domě jedné z nájemnic a posléze i majitelce bytu, která měla obě místnosti předtím už delší dobu v pronájmu. V těchto dvou místnostech dál provozovala a stále provozuje prádelnu – pere na zakázku firmám i lidem. Nyní vyvěsila ve vestibulu oznámení, že chce prádelnu prodat. Zajímalo by mne, zda máme jako SVJ
- šanci nějak ovlivnit, komu tento nebytový prostor prodá?
- šanci nějak ovlivnit, aby tam nový majitel, nebude-li tu chtít mít dál prádelnu, neudělal provozovnu, která bude působit hluk či jinak obtěžovat bydlící?
Prohlášení vlastníka a duplicity v určení společných částí vs. součástí bytu
Zdravím všechny diskutující na tomto portále a měl bych dotaz. Jsme SVJ se 72 BJ a v našem Prohlášení vlastníka jsem objevil pár věcí, které jsou původním vlastníkem duplicitně prohlášeny jak za součást BJ, tak za společnou část budovy. Typický příklad jsou rozvody ústředního topení. Domnívám se, že toto bude logicky činit problém, pokud by mělo někdy dojít k hromadné výměně radiátorů. Můj dotaz – co má v Prohlášení vlastníka přednost – určení společných částí budovy či uvedení jako součást bytu? Obávám se, že nebude vůle vlastníků změnit určení společných částí budovy – zejména proto, že někteří si již výměnu provedli na vlastní náklady.
Pozemek který není pod domem
České právo striktně odděluje práva k budově od práv k pozemku zastavěnému budovou. Pozemek a budova nesdílejí tentýž osud: je možno převést budovu (stavbu) samostatně na jinou osobu; je možno samostatně převést pouze pozemek. Výjimkou z tohoto pravidla je Zákon o vlastnictví bytů. Stanoví totiž, že při rozdělení domu na jednotky vznikne vlastníkům jednotek spoluvlastnické právo ke společným částem domu a pozemku pod domem (§21/1 ZoVB); není-li vlastník domu zároveň vlastníkem pozemku, vznikne vlastníkům jednotek k tomuto pozemku užívací právo (§21/4 ZoVB).
Jak se zbavit firmy v nebytových prostorech?
Dobrý den, v našem domě nám po odkoupení bytových jednotek zůstal v nebytovém prostoru sklad firmy. Tato firma měla dostat k dispozici tuto místnost od Městského obvodu. Momentálně nám bylo řečeno členy výboru, že za tuto firmu platíme všichni elektriku apod., že se jich nemůžeme nějakým záhadným způsobem zbavit. Mluví výbor pravdu? V kupní smlouvě máme napsáno, že vlastníme i onu místnost, kde je sklad firmy. Je tedy možné, aby zde tato firma i nadále fungovala bez jakéhokoliv oprávnění? Nevím, kde je chyba. Děkuji za radu.
Štěpánka H.
čí jsou okna?
Podle Prohl.vlastníka,cituji:„k vlastnictví jednotky patří vnitřní strany vstupních dveří a vnějších oken......Předmětem převodu je i spoluvlastnický podíl na společných částech domů,jimiž jsou: d)okna a dveře přímo přístupné ze společných částí“. Chápu dobře,že okna v bytě jsou jeho součástí? Děkuji za odpověď Olouch

Poslední komentáře