Ostatní
Nájem části společných prostorů
Jsme SVJ, chceme pronajat prostor bývalé mandlovny jednomu ze spoluvlastníků na sklad pro jeho podnikání. Jde o změnu účelu užívání stavby? Je potřeba věc řešit i se stavebním úřadem? Je nutný souhlas vlastníků? Když ano, tak všech, nebo 75%?
Kolárna
Ahoj. Prosím o radu. V domě se opravuje kolárna(nahazují se stěny a maluje) a to samé se dělá i v prádelně, mandlovně a sušárně. Dala jsem na nástěnku, že do pátku si mají všichni uklidit kola z kolárny. Zůstala tam 2 kola a já nevím co s tím. Všechny volné místnosti se upravují, ke kolům se nikdo nehlásí a já je nemám kam dát. Jak postupovat v tomto případě? Vyhodit je k poelnici si netroufnu. Alena
nová smlouva se správcem
Po dlouhé době byla schválena novelizace zákona o prodeji bytů s účinností od 1.1.2010. Na schůzi společenství nás předseda upozornil,že podle této novelizace budeme muset vypovědět smlouvu správci a uzavřít s ním novou.Vím,že se dle zákona mění velké množství věcí ale nevím na základě jakého paragrafu by se měla měnit smlouva se správcem,která nám absolutně vyhovuje.
Předem děkuji.Veselá Martina
Kdo je majitelem?
Potřeboval bych prosím poradit v následující záležitosti. V době, kdy jsem byl rozvedený, stal jsem se členem bytového družstva (uživatelem jedno družstevního bytu).Poté jsem se oženil, manželka se však nestala členkou družstva. Po nějaké době byly byty převedeny do vlastnictví členů. Smlouva o převodu bytu do vlastnictví byla uzavřena mezi družstvem a mnou (neměli jsme společné členství manželů).V souladu s touto smlouvou jsem byl zapsán do KN jako majitel bytu. Nyní hodlám byt prodat a není mi jasné, zda kupní smlouvu musí podepsat i manželka, jinými slovy, zda je spolumajitelkou bytu, anebo ještě jinak, stal jsem se vlastníkem majetku vstupem do družstva anebo převodem bytu do vlastnictví? Zúžení SJM nebylo provedeno.
výbor
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Ve stanovách máme, že výbor je pětičlenný.Včera jsme měli shromáždění vlastníků a úplně na konci předali 4 členové výboru rezignaci na funkci od následujícího dne. Podle stanov usuzuji, že se dneškem stávají členy výboru náhradníci, kteří byli zvoleni už vloni. Další shromáždění bylo plánováno na duben. Co teď? Může se ten 3členný výbor teď zapsat do ob. rejstříku a fungovat do dubna, nebo musíme okamžitě svolat nové shromáždění? Co když se nesejdeme? Může ten 3členný výbor podepsat smlouvu s úklidovou službou?Může chvíli fungovat? Nebo se do zvolení 5 členů nedá dělat nic?
Výměnu a údržbu oken (opravu) si hradí každý sám - Výhody a nevýhody
Prosím o vaše zkušenosti, názory, praktické postupy jak se u Vás „nakládá“ s okny, tedy např. jaké jsou výhody a nevýhody, když se vše platí z fondu oprav nebo každý sám. Jde mi o to jaký je podle vás nejlepší způsob (a v rámci možností nespravedlivější), jak s nimi nakládat z hlediska financování výměny a odstraňování závad.
Díky.
Práva a povinnosti vlastníků jednotek
Tak mě napadlo, a prosím berte to jako příspěvek k diskuzi a ne k hádce, jaký je správný výklad § 13 odst. 1) ZoVB: Vlastník jednotky se podílí na správě domu v rozsahu, který odpovídá jeho spoluvlastnickému podílu na společných částech domu, není-li mezi vlastníky jednotek dohodnuto jinak.
Je u toho nadpis Práva a povinnosti vlastníků jednotek. Je podílení se na správě domu právo nebo povinnost? Pokud povinnost, je vymahatelná? Teď mi nejde o finanční příspěvky na správu, ty jsou řešeny jiným paragrafem, teď mi jde o to, že pokud je to povinnost a dotáhnu to ad obsurdum, lze třeba stanovami za neúčast na schůzi shromáždění (kde se o správě rozhoduje) stanovit pokutu?
Prosím o kontrolu výpočtu - výměna oken z fondu oprav
Dobrý den,
prosím o kontrolu mých úvah (jedná se o reálnou situaci, ale je zjednodušená – pouze 2 byty…)
V domě proběhne výměna oken, jsou zde 2 byty:
Malý byt – 1 okno, cena výměny 10000,– spoluvlastnický podíl na spol prostorech 40/100
Velký byt – 3 okna, cena výměny 20000,– Kč – spoluvlastnický podíl na spol prostorech 60/100
Okna se budou hradit z fondu oprav i když jsou v prohlášení vlastníka součástí bytu (bylo odhlasováno)
Počítám prosím dobře, když:
Celková cena opravy oken v obou bytech je 30 000,–
tedy příspěvek malého bytu na zaplacení svého okna (z fondu oprav) je 40 % z 30 000 tedy 12 000 – Kč
Odhaněč ptáků
Dobrý den. Máme novou fasádu (zateplení) a klovou nám do ni ptáci. Mám v úmyslu zajistit „Elektronický odhaněč ptáků“, který bude umístěn po střechou. A teď se ptám. Musím mít souhlas všech vlastníků? Jde to posuzovat jako změnu vzhledu budovy? Díky za rady Alena
Fond oprav-DZOI-dlouhodové zálohy oprav a investic
Velmi děkuji za tento web,a prosím o informaci na téma DZOI- Bývalý vlastník SBD při prodeji bytů do soukromého vlastnictví ustanovil do kupní smlouvy toto ustanovení: „Nabyvatel souhlasí, aby zůstatek prostředků dlouhodobé zálohy na opravy a investice připadající na převáděný byt, byl nadále používán jako rezerva na financování údržby a oprav domu, ve kterém se nachází převáděná jednotka. Dále nabyvatel souhlasí s tím, aby tyto prostředky byly vedeny u družstva jako správce domu.“ Mám za to, že toto ustanovení je natolik omezující pro SVJ že je v rozporu s dobrými mravy. Jako nový člen výboru SVJ (byt jsem koupila již jako osobní vlastnictví), nesouhlasím s tím, aby tyto finanční prostředky byly i nadále na účtu správcovské firmy (SBD) a to z několika důvodů:

Poslední komentáře