Ostatní
Převod peněz z BD na SVJ
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda je možné převést z BD na SVJ kromě peněz z fondu oprav i peníze za další členské příspěvky. BD se bude likvidovat. Děkuji
Písemné odstoupení členu výboru z funkce
Reším teď změnu členů výboru společenství a následný zápis do OR. Ze soudu mi přišlo, že musím dodat písemné odstoupení členů výboru z funkce. Poradí mi někdo jaké náležitosti nebo formát má mít taková žádost?
Děkuji.
Výměna výboru
Dobrý den,
Mám dotaz, máme společenství o 13 bytech. Ve výboru byli 3 členové dle zákona. V létě se dvá členové odstěhovaly tudíž bylo nutné provést volbu novou. Po několika měsíčních peripetiích byli zvoleni 3 noví členové. Bohužel jejich kvalita je nevalná a ani po cca 2 měsících nezahájili přepis na obchodním rejstříku. Starý výbor nemůže fungvat jelikož je pouze jednočlený a nový taky ne jelikož nemá pravomoc rozhodovat. Bohužel jelich neschopnost je trvalá a nelze očekávat, že by přepis v brzké době započali. Jak řešit tuto vzniklou situaci? Má se zneplatnit volba nového výboru? A kdo jí má provést? Nebo nová volba? Nepřipadá v úvahu, nikdo to dělat nechce.
Převod peněz z bytového družstva na SVJ
Máme již založené SVJ se vším, co k tomu patří a veškerou činnost a smluvní vztahy přebíráme od bytového družstva ke dni 1. 1. 2010. Družstvo ještě bude formálně existovat, dokud nesplní své závazky, které si nasmlouvalo (vyúčtování). V současné době představenstvo družstva odmítá převést jakékoliv finanční prostředky (fond oprav, zálohy) na SVJ. Členové družstva jsou nyní vlastníky a tudíž členy SVJ. Na jakém právním základě může družstvo zadržovat peníze, když vlastníci (a zároveň ještě členové družstva) odsouhlasí převod peněz z BD na SVJ ?
člen výboru
Má člen výboru právo nahlížet do veškerých dokumentů týkajících se domu. Co má dělat,když mu to není umožněno. Děkuji Hajduchová
Zelená úsporám v malých panelácích
Dobrý den!
Přicházím napůl s radou a napůl s upozorněním.
Po dokončené stavební úpravě – generální revitalizaci domu – rozhodli jsme se požádat o dotaci z programu Zelená úsporám.
Trapáci na ministerstvu nevědí, jak by se těch prachů na toto určených zbavili, ale pak udělají toto šméčko (Kocourkov):
Původní (normová (fyzickou jsme měli asi poloviční)) spotřeba na metr čtverečný byla 1,81 kW.
Pečlivě provedenou rekonstrukcí, detailistickým a pedantským způsobem realizovaným dílem celé revitalizace, na kterém jsem strávil tři roky svého relativně mladého života, se mi podařilo dosáhnout úspory takové, že nová (výpočtová) spotřeba na metr čtverečný činí 0,8 kW.
Kdy nárokovat úrok z prodlení
Vlastník bytu v SVJ hradí DZ, KZ – dle měsíčního předpisu opožděně.
Lze mu vypočítané úroky z prodlení naúčtovat souhrnně za celý rok, např. v ročním vyúčtování nebo po něm musí být požadovány ihned – po zaplacení jeho „dlužné částky“?
Nespravedlnost, lze něco změnit?
V našem domě jsou s největší pravděpodobností okna v prohlášení vlastníka definována jako společná, takže se bude výměna platit z fondu oprav, což bude velmi nevýhodné pro vlastníky malých bytů, které mají jen jedno okno oproti velkým bytům s okny třemi a ani větší plocha větších bytů zdaleka není vykompenzována vyšším příspěvkem do fondu.
Vím, že to nejde vždy udělat zcela spravedlivě, ale v tomto případě bude malý byt sponzorovat okna velkých bytů skoro 10.000,– Kč. Budou platit na něco co sami nevyžívají, tedy na cizí okna.
Lze to nějak změnit?
Čí jsou okna ?
V prohlášení vlastníka máme napsáno:
Součástí bytu jsou: …
- okna a dveře uvnitř jednotky
- vstupní dveře do bytu
…
Společnými částmi budovy jsou: …
- hlavní vodorovné a svislé konstrukce
- okna a dveře přímo přístupné ze společných částí budovy
O oknech tam nic víc není.
Vůbec netuším, jaký závěr z toho mám vyvodit. Jsou okna v bytě, ta klasická co se nimi dívá ven :-) součástí bytu nebo ne ?
Díky.
Zápis SVJ do katastru
Dobrý den, zakládáme SVJ a sbíráme zkušenosti. Měli jste někdo problém s úředníky na katastru nemovitostí v otázce bytových oken uvedených v prohlášení vlastníka jako společná část domu? Pokud ano, jak jste jej řešili? Díky za příspěvky
Alfons

Poslední komentáře