Ostatní

Převod pozemků pod domem z Pozemkového fondu jinému subjektu než je SVJ

Vložil Anonymous, 12. Leden 2010 - 14:41 ::

Dobrý den,

již delší dobu řešíme problémy s pozemkem pod naším domem. Rád bych touto cestou zjistil jestli současný stav odpovídá právním předpisům.

Na pozemku Státního pozemkového fondu spravovaného státní institucí byl krátce po revoluci dostavěn bytový dům. Několikrát došlo k prodeji domu jako celku mezi různými vlastníky než došlo na rozprodej jednotlivých jednotek. Pozemek zůstával státu spravován státní institucí. Při koupi domu bylo uvedeno, že původní nájemní smlouva na pozemek končí a bude uzavřena nová s novými vlastníky samostatných jednotek (v letech 1999 – 2001 ), K tomu však nedošlo. Před přibližně třemi roky se státní instituce spravující státní pozemek pod naším domem transformovala na veřejnou výzkumnou instituci a pozemky byly převedeny do jeho vlastnictví bez toho, aby byly nabídnuty nám k odprodeji. Koncem loňského roku nám byly pozemky nabídnuty k odprodeji novým vlastníkem za cenu běžnou podle cenové mapy. Tu jsme vzhledem k tomu, že se jedná o zastavěný pozemek neakceptovali. Nyní připravuje vlastník pozemku nájemní smlouvy pro SVJ a bude po nás vymáhat nájemné za tři roky zpět.

Domovní řád

Vložil Anonymous, 12. Leden 2010 - 12:26 ::

Dobrý den,

v odhlasovaných stanovách našeho SVJ se píše: „Do výlučné působnosti shromáždění náleží rozhodování o pravidlech pro užívání společných částí domu.“ Domnívám se, že tento bod definuje, že domovní řád musí schválit shromáždění. V našem případě vyrobil domovní řád výbor a vyvěsil ho s tím, že je platný. Na můj dotaz o hlasování neodpovídají. Domnívám se, že vyhlášení domovního řádu bez odhlasování je porušení stanov. Je moje domněnka správná?

Předem děkuji za odpovědi.

Dvořáček

Výborová schůze

Vložil Anonymous, 8. Leden 2010 - 19:47 ::

Dobrý den, vyplývá z nějaké legislativy, zákona apod. povinnost členů SV předem vyvěšovat (informovat) vlastníky o konající se výborové schůzi? V našich stanovách není toto definováno.Po výborové schůzi, jsou však všichni vlastníci informováni o programu schůze a jejími výsledky. Děkuji

kdo zodpovídá na dotazy

Vložil Anonymous, 6. Leden 2010 - 23:24 ::

Mám asi hloupou otázku,ale docela by mě zajímalo kdo odpovídá případně radí tázajícím?Zda jsou tyto informace nějak podložené,zda odpovídají zkušení rádci,či laici a zda jejich znění můžu použít např na schůzi – ať nevypadám jako hlupák.Děkuji

Výbor má minimálně 3 členny

Vložil Anonymous, 6. Leden 2010 - 14:08 ::

Dobrý den, v současných stanovách máme větu ´výbor je 5 členný´. Chtěli bychom to změnit na ´výbor je 3–5 členný´, abychom měli možnost zvolit jen 3 členy. (musíme stejně udělat dovolbu…). Náš správce nám tvrdí, že to nejde, že tam musíme mít pouze formulaci podle Zovb, že výbor má minimálně 3 členy. Já se domnívám, že pokud naše formulace není v rozporu se zákonem 72, tak tam můžeme napsat -´výbor je 3–5 členný´,nebo ne? Blanka

Jak schopné je společenství?

Vložil Anonymous, 6. Leden 2010 - 10:56 ::

(a) Zajišťuje společenství řádně dodávku vody, teplé vody, tepla, elektřiny, úklid společných prostor, odvoz odpadu, provoz společných technických zařízení v domě, údržbu domu a souvisejících pozemků ad.?

(b) Zajišťuje společenství řádně plnění bezpečnostních, požárních, hygienických předpisů, včetně předepsaných revizí?

Odpovědi:

1. ano, přičemž případné závady řeší společenství operativně tak, že závadu sotva postřehnu, resp. závadu zjistím až ze zprávy společenství o jejím odstranění
  2. ano, ale až po prodlevě, nebo po několikanásobném upozornění

Diktátor ve výboru SVJ

Vložil alunas, 5. Leden 2010 - 16:39 ::

Potřebuji poradit, jak postupovat, když výbor rozhoduje bez řádného projednání? Příklad: Výbor se snažil prosadit změnu způsobu platby do FO, doposud jsme platili všichni stejnou sumu, nyní chce abychom platili dle m2, což jsme na shromáždění neodsouhlasili, resp. jsme souhlasili s tím, aby to zůstalo při staru :o) A výbor toto hlasování označil jako neplatné z důvodu, že hlasovali i osoby bez zplnomocnění vlastníka. Přítomno bylo 11 vlastníků bytů 1 zmocněnec a 3 nájemci. A místo toho aby bylo hlasování opakováno, nám výbor rozdal nové evidenční listy, kde platíme do FO dle m2. Dle mého názoru se mělo sejít shromáždění a hlasování opakovat.

Podle čeho volíte orgán?

Vložil Anonymous, 4. Leden 2010 - 14:49 ::

Vážení diskutující,

podle čeho volíte statutární orgánu?

Vhodná by asi byla volba podle volebního programu: Kandidát by předem připravil svůj program, členové by program prostudovali a případně na schůzi vznesli dotazy, kandidát by odpověděl a pak by následovala volba.

Jak to děláte Vy?

odstoupení člena výboru

Vložil Anonymous, 4. Leden 2010 - 14:28 ::

Dobrý den, měla bych jeden dotaz.Jsme společenstvo vlastníků stávající se z devíti bytových jednotek.Máme tříčlený výbor.Předseda oznámil odstoupení z funkce a dal to vědět i oficiální písemnou formou.Chtěla jsem se zeptat,zda je možné dovolit jen jednoho člena do výboru,nebo zda automaticky padá celý výbor,neboť počet členů výboru klesl pod tři.Zkoušela jsem si zákon a stanovy pročítat,ale nevím,kde je úpravda. Děkuji za odpověď s pozdravem Novotná Petra

Fond oprav

Vložil Anonymous, 4. Leden 2010 - 12:15 ::

Dobrý den, jsme SVJ v novostavbě-42 jednotek, v červnu to budou 2 roky od kolaudace domu. Na účtu nám zbylo po ročním vyúčtování cca 50 000,–. Dá se předpokládat, že každý rok přibude dalších 50 000,–.
Chtěla bych poprosit o zkušenosti a názory- je to málo, nebo stačí? Děkuji, Blanka

Syndikovat obsah