Ostatní
předání
Dobrý den, je nějaký limit, do kdy musí starý výbor , který odstoupil, předat pokladnu a dokumentaci novému výboru? Máme s tím trochu potíže… Děkuji, Blanka
Plná moc - musí být opravdu úředně ověřená, pokud je to uvedeno ve stanovách?
Dobrý den, jsem (nebo spíše byla jsem) členkou výboru jednoho společenství vlastníků jednotek (SVJ), která byla zvolena na usnášení schopném shromáždění. Původní výbor svolal shromáždění a rozeslal všem lidem plné moci, které spousta lidí vyplnila, podepsala a před shromážděním odevzdala. Jen díky těmto plným mocem bylo nakonec shromáždění usnášení schopné (jinak bychom se fyzicky nikdy nešešli v dostatečném počtu – už 2× kvůli tomu nebylo shromáždění usnášení schopné). Na shromáždění jsem byla zvolena do výboru a kromě toho bylo schváleno několik dalších bodů. Jakmile jsem ale začala kontrolovat účetnictví a zajímat se o fungování výboru, předseda výboru se obrátil proti mně, a ještě než byl proveden můj zápis do obchodního rejstříku (jakožto právoplatně zvolené členky výboru), předseda upozornil na to, že podle našich stanov musí být plná moc k zastupování na shromáždění úředně ověřená:
platba daně z nemovitosti za garážové stání
Měla bych takový dotaz:
V souvislosti s ukončením osvobození od daně ze staveb podle ustanovení § 9 odst. 1 písm. g) zákona č.338/1992 Sb., /nové stavby 15 let/ o dani z nemovitostí,vyměří příslušný správce daně upravenou daň z moci úřední a výsledek vyměření oznámí poplatníkovi platebním výměrem nebo hromadným předpisným seznamem. Toto se týká také našeho domu. Máme ale někteří garážové stání, které je napsáno v prohlášení vlastníka, že to a to gar. stání patří k bytu číslo… Jak to bude se zdaněním tohoto garážového stání?
Osvobození od daně z prodeje?
V roce 2002 jsme založili Sdružení a koupili od města náš dům, který jsme měli v podílovém spoluvlastnictví. Po proinvestování dané částky na opravy domu bylo zrušeno předkupní právo města a v roce 2005 vzniklo naše SVJ. V červenci 2005 jsme byli zapsáni na katastru jako vlastníci bytových jednotek. Protože jeden z vlastníků chce stavět a přikupovat společné části, naléhá, abychom mu je prodali, a to co nejdříve.Počítá se pětiletá lhůta, po níž budeme osvobozeni od daně z příjmu z prodeje nemovitosti od doby, kdy jsme se stali podílovými spoluvlastníky domu, nebo až od doby (červenec 2005), kdy jsme se stali vlastníky bytových jednotek s odpovídajícími podíly na společných částech domu? Někteří vlastnící zde nyní už nemají trvalé bydliště a někteří jsou vlastníky nebytových jednotek v domě.
Stanovy doplněné o důležité body - z vlastních zkušeností
Dobrý den, byl by někdo, kdo se pohybuje v problematice SVJ delší dobu a zapracoval své poznatky a zkušenosti do stanov svého SVJ, ochotný podělit se o takto doplněné stanovy se začínajícím výborem? Nyní máme v ruce obecné stanovy, které bychom chtěli upravit tak, aby postihly např. neplatiče, ale určitě teď nedomyslíme všechny modelové situace, které mohou nastat. Proto se obracím na vás, zkušenější, se žádostí o pomoc, radu, konzultaci… na svj.rezacova@seznam.cz
Děkuji, Hana
Změna stanov - volba výboru
Dobrý den, ve stanovách máme, že za SVJ jedná pověřený vlastník. Lze odhlasováním na shromáždění toto změnit a zvolit např. výbor o 3 členech ? Toto pak zanést do OR ?
Děkuji za odpověď.
Nechutová
Převod bytů ze SVJ do osobního vlastnictví
Jsme sdružení spoluvlastníků bytových jednotek již mnoho let. V domě je 36 bytových jednotek. Již asi 3 roky apeluje výbor SVJ na spoluvlastníky, aby byty byly převedeny do osobního vlastnictví. Většina je pro převod, asi 4 spoluvlastníci však s převodem do OV z různých důvodů nesouhlasí (já mezi nimi z vážných osobních ale i finančních důvodů – jsem samoživitelka dvou dětí s nízkým příjmem). Ve stanovách máme zakotveno, že s jakoukoli akcí a manipulací s byty, musí souhlasit všichni spoluvlastníci. Nyní nám s převodem nesouhlasícím spoluvlastníkům výbor SVJ začal otevřeně vyhrožovat soudem, kterým nás k tomuto právnímu kroku a převodu našich bytů do osobního vlastnictví hodlá donutit.
podil ve fondu oprav
platím do fondu oprava v našem SVJBD děli se tento fond nějak třeba na byt nebo nebo podle jakého klíče se dělím ? Jak se SVJBD vypořádává se členem který se stěhuje děkuji za odpovědi Hanička
Cesorg
Dobrý den, je tu někdo z Hradce Králové? Máte někdo zkušenosti s firmou CESORG a SNHK? Jsme u SNHK a ráda bych navrhla přechod k Cesorgu. Blanka
svolání shromáždění - podíly
Jsme SVJ. Funkci pověřeného vlastníka vykonává družstvo. Máme mnoho důvodů, abychom družstvu tuto funkci odejmuli. Také pravděpodobně dojde i k odejmout funkci správce. Neumíme si poradit s některými detaily přesto, že jsou obecně ve stanovách popsány. Družstvo se bude nepochybně soudně bránit. Tak lacinou „krávu“ totiž hned tak nenajde.
- Podíl vlastníků bytových jednotek a garáží činí 65%.
- Zbytek- 35% je dosud do vlastnictví nepřevedeno, ve výpisu z katastru je uveden vlastník- družstvo.
- Nepřevedeny jsou jednak byty, a jednak většina garáží. Někteří uživatelé garáží nevlastní současně byty v domě, jsou však členové družstva.

Poslední komentáře