Ostatní

předání

Vložil Anonymous, 2. Únor 2010 - 15:59 ::

Dobrý den, je nějaký limit, do kdy musí starý výbor , který odstoupil, předat pokladnu a dokumentaci novému výboru? Máme s tím trochu potíže… Děkuji, Blanka

Plná moc - musí být opravdu úředně ověřená, pokud je to uvedeno ve stanovách?

Vložil ardjuna, 1. Únor 2010 - 14:16 ::

Dobrý den, jsem (nebo spíše byla jsem) členkou výboru jednoho společenství vlastníků jednotek (SVJ), která byla zvolena na usnášení schopném shromáždění. Původní výbor svolal shromáždění a rozeslal všem lidem plné moci, které spousta lidí vyplnila, podepsala a před shromážděním odevzdala. Jen díky těmto plným mocem bylo nakonec shromáždění usnášení schopné (jinak bychom se fyzicky nikdy nešešli v dostatečném počtu – už 2× kvůli tomu nebylo shromáždění usnášení schopné). Na shromáždění jsem byla zvolena do výboru a kromě toho bylo schváleno několik dalších bodů. Jakmile jsem ale začala kontrolovat účetnictví a zajímat se o fungování výboru, předseda výboru se obrátil proti mně, a ještě než byl proveden můj zápis do obchodního rejstříku (jakožto právoplatně zvolené členky výboru), předseda upozornil na to, že podle našich stanov musí být plná moc k zastupování na shromáždění úředně ověřená:

platba daně z nemovitosti za garážové stání

Vložil Benešová, 31. Leden 2010 - 16:33 ::

Měla bych takový dotaz:

V souvislosti s ukončením osvobození od daně ze staveb podle ustanovení § 9 odst. 1 písm. g) zákona č.338/1992 Sb., /nové stavby 15 let/ o dani z nemovitostí,vy­měří příslušný správce daně upravenou daň z moci úřední a výsledek vyměření oznámí poplatníkovi platebním výměrem nebo hromadným předpisným seznamem. Toto se týká také našeho domu. Máme ale někteří garážové stání, které je napsáno v prohlášení vlastníka, že to a to gar. stání patří k bytu číslo… Jak to bude se zdaněním tohoto garážového stání?

Osvobození od daně z prodeje?

Vložil Anonymous, 30. Leden 2010 - 21:31 ::

V roce 2002 jsme založili Sdružení a koupili od města náš dům, který jsme měli v podílovém spoluvlastnictví. Po proinvestování dané částky na opravy domu bylo zrušeno předkupní právo města a v roce 2005 vzniklo naše SVJ. V červenci 2005 jsme byli zapsáni na katastru jako vlastníci bytových jednotek. Protože jeden z vlastníků chce stavět a přikupovat společné části, naléhá, abychom mu je prodali, a to co nejdříve.Počítá se pětiletá lhůta, po níž budeme osvobozeni od daně z příjmu z prodeje nemovitosti od doby, kdy jsme se stali podílovými spoluvlastníky domu, nebo až od doby (červenec 2005), kdy jsme se stali vlastníky bytových jednotek s odpovídajícími podíly na společných částech domu? Někteří vlastnící zde nyní už nemají trvalé bydliště a někteří jsou vlastníky nebytových jednotek v domě.

Stanovy doplněné o důležité body - z vlastních zkušeností

Vložil Anonymous, 29. Leden 2010 - 10:14 ::

Dobrý den, byl by někdo, kdo se pohybuje v problematice SVJ delší dobu a zapracoval své poznatky a zkušenosti do stanov svého SVJ, ochotný podělit se o takto doplněné stanovy se začínajícím výborem? Nyní máme v ruce obecné stanovy, které bychom chtěli upravit tak, aby postihly např. neplatiče, ale určitě teď nedomyslíme všechny modelové situace, které mohou nastat. Proto se obracím na vás, zkušenější, se žádostí o pomoc, radu, konzultaci… na svj.rezaco­va@seznam.cz

Děkuji, Hana

Změna stanov - volba výboru

Vložil Anonymous, 27. Leden 2010 - 19:12 ::

Dobrý den, ve stanovách máme, že za SVJ jedná pověřený vlastník. Lze odhlasováním na shromáždění toto změnit a zvolit např. výbor o 3 členech ? Toto pak zanést do OR ?

Děkuji za odpověď.

Nechutová

Převod bytů ze SVJ do osobního vlastnictví

Vložil Anonymous, 27. Leden 2010 - 1:32 ::

Jsme sdružení spoluvlastníků bytových jednotek již mnoho let. V domě je 36 bytových jednotek. Již asi 3 roky apeluje výbor SVJ na spoluvlastníky, aby byty byly převedeny do osobního vlastnictví. Většina je pro převod, asi 4 spoluvlastníci však s převodem do OV z různých důvodů nesouhlasí (já mezi nimi z vážných osobních ale i finančních důvodů – jsem samoživitelka dvou dětí s nízkým příjmem). Ve stanovách máme zakotveno, že s jakoukoli akcí a manipulací s byty, musí souhlasit všichni spoluvlastníci. Nyní nám s převodem nesouhlasícím spoluvlastníkům výbor SVJ začal otevřeně vyhrožovat soudem, kterým nás k tomuto právnímu kroku a převodu našich bytů do osobního vlastnictví hodlá donutit.

podil ve fondu oprav

Vložil Anonymous, 26. Leden 2010 - 23:49 ::

platím do fondu oprava v našem SVJBD děli se tento fond nějak třeba na byt nebo nebo podle jakého klíče se dělím ? Jak se SVJBD vypořádává se členem který se stěhuje děkuji za odpovědi Hanička

Cesorg

Vložil Anonymous, 25. Leden 2010 - 18:18 ::

Dobrý den, je tu někdo z Hradce Králové? Máte někdo zkušenosti s firmou CESORG a SNHK? Jsme u SNHK a ráda bych navrhla přechod k Cesorgu. Blanka

svolání shromáždění - podíly

Vložil Daniela D, 25. Leden 2010 - 16:25 ::

Jsme SVJ. Funkci pověřeného vlastníka vykonává družstvo. Máme mnoho důvodů, abychom družstvu tuto funkci odejmuli. Také pravděpodobně dojde i k odejmout funkci správce. Neumíme si poradit s některými detaily přesto, že jsou obecně ve stanovách popsány. Družstvo se bude nepochybně soudně bránit. Tak lacinou „krávu“ totiž hned tak nenajde.

1. Podíl vlastníků bytových jednotek a garáží činí 65%.
  2. Zbytek- 35% je dosud do vlastnictví nepřevedeno, ve výpisu z katastru je uveden vlastník- družstvo.
  3. Nepřevedeny jsou jednak byty, a jednak většina garáží. Někteří uživatelé garáží nevlastní současně byty v domě, jsou však členové družstva.
Syndikovat obsah