Ostatní

Balkony

Vložil miki58, 4. Leden 2010 - 10:58 ::

Dobrý den, naše SVJ zateplilo dům, společné balkony byly také zatepleny a opraveny. Výše nákladů byla stanovena na 19 500,– Kč. Za tuto cenu se některé balkony prodaly a některé se pronajaly za částku 200,– Kč/měsíc. Zbyly 4 neprodané balkony a a jejich uživatelé spekulují, že si je nemusí vůbec koupit a když tak pouze dlažbu za 7000,– Kč, že prý to jsou nebytové prostory, že to chtějí do smlouvy a zapsat do katastru nemovitostí, atd. Můžet mi prosím objasnit, zda mají pravdu a nelze s tím nic udělat ? Děkuji za odpovědi.

Likvidace člena SVJ

Vložil Jaroslav Polívka, 4. Leden 2010 - 9:02 ::

Dobrý den,

koupil jsem na úvěr bytovou jednotku s podílem na společných částech domu 2519/42706. Při čtení zovb a stanov SVJ jsem nabyl dojmu, že s takto malým podílem nemám žádnou hlasovací váhu a že ostatní vlastníci si v podstatě mohou dělat co chtějí. Chtěl bych se zeptat, když si shromáždění odhlasuje například zateplení budovy, výměnu střechy nebo jiné opravy a já nebudu schopen podílet se na financování této opravy (protože mám sám se svým úvěrem co dělat a mám malý plat), existuje nějaké řešení, nebo je to z mého pohledu hotová likvidace?

Jiné osoby podle bytového zákona

Vložil Anonymous, 4. Leden 2010 - 7:35 ::

V § 9 bytového zákona se píše:

„Společenství vlastníků jednotek … je právnická osoba, která je způsobilá … popřípadě vykonávat činnosti v rozsahu tohoto zákona a činnosti související s provozováním společných částí domu, které slouží i jiným fyzickým nebo právnickým osobám.“

Kdo jsou ony „jiné fyzické nebo právnické osoby“? Rozumím citované větě správně takto?

"Společenství vlastníků jednotek … je právnická osoba, která je způsobilá … popřípadě vykonávat činnosti v rozsahu tohoto zákona a činnosti související s

Možné důsledky nepravomocně zvoleného výboru SVJ

Vložil ardjuna, 3. Leden 2010 - 15:59 ::

Dobrý den, řešíme teď jeden právní problém, se kterým si nevíme rady. Jsme společenství vlastníků jednotek (SVJ), jehož orgánem je výbor, který má 3 členy (což je minimální počet předepsaný zákonem ⇒ viz ZoVB č. 65/2002, §9 odst. 11). Jeden člen výboru ohlásil své odstoupení. Ještě před skončením jeho funkce ale výbor svolal shromáždění, na kterém se zvolil nový člen výboru. Shromáždění ale nebylo usnášeníschopné (nesešla se potřebná nadpoloviční většina vlastníků jednotek), takže volba vlastně nebyla platná. Přesto byl nově zvolený člen výboru zapsán do obchodního rejstříku a v bance byl zapsán jako legitimní člen výboru (místopředseda) SVJ.

telefon

Vložil Anonymous, 3. Leden 2010 - 13:54 ::

Dobrý den, rád bych Vás poprosil o Váš názor. Předseda výboru SVJ uzavřel na své jméno paušál na mobilní telefon. Faktury jsou placeny z účtu SVJ a následně předseda vloží peníze do pokladny SVJ za soukromé hovory. Já osobně si myslím, že to není možné. Poraďte. Děkuji.

Osvobození od daně z pozemků

Vložil Anonymous, 2. Leden 2010 - 15:52 ::

Dobrý den,

existují pozemky, které můžou souviset s vlastnictvím bytu a můžou být osvobozeny od daně z pozemků?

TEST: Jak schopný je váš výbor?

Vložil lake, 2. Leden 2010 - 2:15 ::

Tento test si můžete vyplnit sami, nebo vytisknout a rozdat všem vlastníkům do schránek. S výsledkem pak seznamte členy výboru společenství.

Pokyny:
Představte si každou z popsaných situací. Zakroužkujte, jak by podle Vás nejspíše reagoval oslovený předseda vašeho výboru.

Po vyplnění vyhodnotíte test takto:

• Většina hodnocení je A znamená, že váš výbor pracuje kvalitně a spolehlivě. Buďte klidní.
  • Většina hodnocení je B: nedá se nic dělat, pokud to nechce převzít nikdo schopnější. Buďte ve střehu.
  • Většina hodnocení je C: váš výbor je neschopný nebo hospodaří záměrně neprůhledně. ZKuste zvolit někoho jiného, horší už to být nemůže.

Pronájem společné části domu

Vložil lake, 27. Prosinec 2009 - 10:29 ::

V jiném vlákně zazněl názor o pronájmu společné terasy domu určité osobě, přičemž diskutující vyjádřil pochybnost, "... že by jí členové společenství nabídli nájem společných prostor. I kdyby tak byli učinili, nebyli by oprávněni nájem cizí věci nabízet." [1]

Diskutujícímu (který zjevně nezná Zákon o vlastnictví bytů) unikla klíčová zásada, na níž je ZoVB postaven: že společné prostory domu nejsou pro členy společenství cizí věcí, nýbrž společnou věcí o které jsou oprávněni rozhodovat. Podívejme se proto blíže na možnost pronájmu společných částí domu.

Prevod financnich prostr. z SBD na SVJ

Vložil Anonymous, 25. Prosinec 2009 - 23:32 ::

Dobry vecer,jiz nejaky cas fungujeme jako SVJ. Po rekonstrukci ucetnictvi ve SBD nam odtud prisly nejake finance,pry jsme je meli dostat jiz pri prevadeni bytu do os. vlastnicti. Je potreba tuto castku zdanit (i kdyz jsou to „nase“ penize z doby naseho clenstvi v SBD)?? Dekuji za informaci.Mlcoch123

Faktura správní firmy v účetnictví

Vložil Petr, 22. Prosinec 2009 - 10:05 ::

Co říká účetnictví na to, když správní firma uzavře smlouvu s vodárnami (řekněme vinou starému výboru) na sebe, platí faktury, dostává měsíčně zálohy služeb a na konci roku vyúčtuje vlastníkům se složenkou na účet správy. Je potom její věc, jak vymůže nedoplatky od vlastníků (zvláště při změně správní firmy), protože v tom případě do toho novému výboru nic není. Děkuji za názory

Syndikovat obsah