Ostatní
Pronájem BJ vlastníkem
Dobrý den. Rád bych se zeptal na jeden problém. Vlastník BJ pronajímá. Bohužel, nájemník(ci) jsou z řad spíše nepřizpůsobivých – rušením klidu počínaje přes nerespektování domovního řádu a ničením společného majetku konče. Máme jako SVJ nějakou šanci tomuto pronajímání zabránit? Předem děkuji za odpověď.
Způsob rozúčtování nákladů na správu domu a pozemku
Řeším následující problém:
v našem SVJ se náklady na správu domu a pozemku evidují v jednotlivých kategoriích typu úklid, spol. elektřina, odpad, výtahy apod. Potíž je v tom, že každá tato položka se mezi vlastníky rozúčtovává jinak. Některé striktně podle vlastnického podílu, kde do základu vstupují všechny jednotky, některé podle vlastnického podílu, kde do základu některé jednotky nevstupují (tj. nepodílí se na těchto nákladech), jiné se rozpočítávají např. dle počtu vlastněných jednotek. Vše může být ok až na to, že o způsobu rozúčtovávání až na jedinou vyjímku SVJ nikdy nehlasovalo a ve stanovách o něm taktéž není ani zmínka, prostě to bylo „tak nějak“ nastaveno při vzniku SVJ (SVJ vznikalo zcela nově v novostavbě).
Exekuce na bytovou jednotku = zapis "exekuce" na vypisu z KN na parcele
Dobry den,
dnes jsem zazila sok. Chceme prodavat byt, ktery je soucasti SVJ. Sla jsem nahlednout do KN pres internet, a pri kliknuti na nasi budovu v katastralni mape se v „Identifikaci objektu podle souradnic“ v kolonce „Omezení vlastnického práva“, objevilo „Nařízení exekuce“. Prohledala jsem informace o vsech bytovych jednotkach a u jedne z bytovych jednotek, ktera je soucasti naseho SVJ, jsem nasla zminku o exekuci. Exekuce se evidentne vztahuje na pomernou cast pozemku patriciho dane jednotce. Ted by me zajimalo, zdali tato neprijemnost muze znamenat prutahy pri prodeji bytu. Jak mam prosim zjistit, co je deje? Muze mi prosim nekdo pomoci? Dekuji a preji krasny vikend.
úmrtí člena výboru před zápisem
Dobrý den, jsem tu poprvé a mám jeden konkrétní specifický dotaz. Měli jsme shromáždění, kde se zvolil nový výbor a ten starý byl odvolán. Jenže během vyřizování formalit jeden člen z nového výboru zemřel. Zajímá mne, v jakém jsme nyní stádiu. Nevím, jestli když jsme byli zvoleni, ale fakticky nedošlo k zápisu máme již nějaké pravomoce či nikoli. A pokud ne, tak jestli je má starý výbor, který byl na shromáždění odvolán. Poraďte mi prosím co dál. PS: je stěží jsme se dali tři dohromady, abychom mohli vytvořit nový výbor. Nikdo z původního výboru dál činnost vykonávat nechce.
Rozúčtování ročního vyúčtování mezi prodávajícím a kupujícím
Dobrý den,
prosím o radu, jak postupovat s rozdělením ročního vyúčtování za vodné stočné a teplo mezi kupujícím a prodávajícím bytové jednotky. Na bytovém družstvu, které spravuje bytový dům mi bylo řečeno, že žádné rozúčtování nebude, prý mají hodně bytů a toto se nedělá. Prý půjde vyúčtování za kupujícím, který se má dohodnout s prodávajícím.. Není toto právně napadnutelné? Když bude nedoplatek, nutí mne převzít závazek za někoho jiného. Existuje právní úprava? Děkuji Zuzana
Stanovuje koeficienty výbor SVJ?
Dobrý den.
Můžete mě navést kdo stanovuje koeficienty pro vyhlášku 372/2001sb.? Ve smlouvě o správě domu toto není zahrnuto. Může tyto koeficienty navrhout výbor SVJ (a nechat si je schválit vlastníky)? Správcovská firma nám nutí svoje letité bez znalosti dokumentace. Potvrdíte mi někdo správnost toho to: Do bytu vede studená voda (vodoměr) a teplá užitková, která přes deskový výměník ohřívá vodu a zároveň topí. Měřeno je to kaloriometrem na zpátečce jako jediným měřidlem. Tj. dle vyhlášky § 6 .
Vypočet bude: 40% podle plochy – 60% spotřeba, ale těchto 60% bude děleno na 60%topeni*koeficient a 40% teplá užitková voda.
rozdělení společenství
Při vzniku Společenství byl náš panelový dům tvořený dvěma vchody
vymezen Prohlášením vlastníka (města) za dům o dvou vchodech a z toho
vyplynulo založení jednoho „Společenství“. Žádali jsme aby byl dům
rozdělen na dvě samostatné části, každé se svým společenstvím. To ale
bylo vlastníkem zamítnuto. Pro informaci, každý vchod má své číslo
popisné, stavebně je oddělen kromě suterénu, kde jsou sklepy, výměník a
další společné prostory dvojitou zdí.
Nyní jsme se dostali do stavu, kdy jeden vchod se chce osamostatnit ale nevíme
jak. Prosím o radu kdo a za jakých okolností může rozhodnout, že
z jednoho společenství vzniknou dvě.
splátka úvěru společenství
Dobrý den, V roce 2007 si vzalo SVJ úvěr na revitalizaci domu. Shromáždění tento úvěr odsouhlasilo a souhlasilo zároveň i s tím, že v rámci čerpání tohoto úvěru budou v 5 bytových jednotkách vyměněna okna a tito vlastníci budou do fondu oprav přispívat vyšší částkou. V letošním roce se změnil vlastník jedné z bytových jednotek, která hradí vyšší částku do fondu oprav (za okna) a tento nový vlastník s tímto navýšením nesouhlasí. Hradí pouze výši fondu oprav jako ostatní vlastníci, kteří výměnu oken v rámci úvěru neprovedli.Můžete poradit co s tím?
nákup pozemku ze SVJ
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,
- jaké jsou možnosti, když výbor SVJ chce koupit pozemek u našeho domu z fondu oprav a zatím neinformovali nájemníky a jak je to se souhlasy? Jestli je potřeba 100% nebo 3/4…protože se nám nelíbí, že šetříme na opravy domu a chtějí vybrat celý fond oprav na nákup pozemku, který ani nepotřebujeme (v katastru je označen jako jiná plocha a zatím slouží jako zahrádky k bytům, to mají nájemníci pronajati od majitele pozemku). Musí být o tomto i zápisy ze schůzek společenstva + písemné souhlasy všech vlastníků jednotek? Dověděli jsme se, že aniž by nás informovali o tomto kroku, jednají už o termínu platby za pozemek, což si myslíme, že je v rozporu se zákonem.
rozúčtování studené vody
Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem lze rozpočítat spotřebu studené vody mezi vlastníky bytu? V našem domě „záhadně“ vznikl obrovský rozdíl mezi odečtem fakturačního vodoměru studené vody a součtem odečtových vodoměrů všech bytových jednotek domu. Rozdíl představuje 1/4 roční spotřeby celého domu (cca 850 m3). Rozdíl mezi bytovými vodoměry a fakturačním vodoměrem u paty domu se rozpočítává dle informací správce podle počtu nahlášených osob v jednotlivých bytech. Je možné místo toho tento rozdíl rozpočítat „spravedlivě“ stejným poměrem na byty?

Poslední komentáře