Ostatní

Prosím o kontrolu výpočtu - výměna oken z fondu oprav

Vložil tusalaj, 25. Listopad 2009 - 21:41 ::

Dobrý den,

prosím o kontrolu mých úvah (jedná se o reálnou situaci, ale je zjednodušená – pouze 2 byty…)

V domě proběhne výměna oken, jsou zde 2 byty:

Malý byt – 1 okno, cena výměny 10000,– spoluvlastnický podíl na spol prostorech 40/100

Velký byt – 3 okna, cena výměny 20000,– Kč – spoluvlastnický podíl na spol prostorech 60/100

Okna se budou hradit z fondu oprav i když jsou v prohlášení vlastníka součástí bytu (bylo odhlasováno)

Počítám prosím dobře, když:

Celková cena opravy oken v obou bytech je 30 000,–

tedy příspěvek malého bytu na zaplacení svého okna (z fondu oprav) je 40 % z 30 000 tedy 12 000 – Kč

Odhaněč ptáků

Vložil Anonymous, 25. Listopad 2009 - 12:30 ::

Dobrý den. Máme novou fasádu (zateplení) a klovou nám do ni ptáci. Mám v úmyslu zajistit „Elektronický odhaněč ptáků“, který bude umístěn po střechou. A teď se ptám. Musím mít souhlas všech vlastníků? Jde to posuzovat jako změnu vzhledu budovy? Díky za rady Alena

Fond oprav-DZOI-dlouhodové zálohy oprav a investic

Vložil Evík, 25. Listopad 2009 - 10:42 ::

Velmi děkuji za tento web,a prosím o informaci na téma DZOI- Bývalý vlastník SBD při prodeji bytů do soukromého vlastnictví ustanovil do kupní smlouvy toto ustanovení: „Nabyvatel souhlasí, aby zůstatek prostředků dlouhodobé zálohy na opravy a investice připadající na převáděný byt, byl nadále používán jako rezerva na financování údržby a oprav domu, ve kterém se nachází převáděná jednotka. Dále nabyvatel souhlasí s tím, aby tyto prostředky byly vedeny u družstva jako správce domu.“ Mám za to, že toto ustanovení je natolik omezující pro SVJ že je v rozporu s dobrými mravy. Jako nový člen výboru SVJ (byt jsem koupila již jako osobní vlastnictví), nesouhlasím s tím, aby tyto finanční prostředky byly i nadále na účtu správcovské firmy (SBD) a to z několika důvodů:

hlasování - plná moc

Vložil Anonymous, 24. Listopad 2009 - 17:15 ::

Dobrý den ! Prosím o radu. V našem domě o 20byt.jedn.a 5garažích došlo ke změmě ve složení vlastníků – dědictví, prodej jedn., odstěhování a pod. a to vždy do jiného města, než je náš dům, takže nejsou přítomni na čl.schůzích, čímž dochází k tomu, že schůze není schopna usnášení v důsledku menšího počtu než 50% čl.podílů.Jeden člen výboru to chtěl řešit tak, že tyto vlastníky požádal o plné moci a tím docílil nadpoloviční většinu. Revizní komise s tímto postupem nesouhlasí, neboť plné moci jsou nekonkrétní, formulované na celý program čl.schůze. Takto soustředěným počtem podílů do jedněch rukou mohou být jednotlivé body schůze ovlivněny buď pro nebo proti ostatním hlasujícím.Rev­.komise doporučuje, aby toto bylo řešeno tak, že nebydlící majitelé budou požádáni o písemné vyjádření ke konkretním bodům programu jednotlivě a to zda souhlasí nebo nesouhlasí.Pokud toto vyjádření nedojde do konání čl.schůze, považují se tito vlastníci za nepřítomné.

Haris

Vložil Anonymous, 24. Listopad 2009 - 14:14 ::

SVJ je nejhorší co mohlo MINISTERSTVO PRO MR udělat.Přiživují se tam právnické osoby,které jsou neodvolatelné a lidi nemají odvolání nikde.Ministerstvo předělá zákony jak je potřeba a vlastník bytu je na tom hůře než regul.nájemné.Řádné učetnictví se nevede a registrace rejstříku také je nepoctivá a neodpovídá skutečnosti.Fi­nanční uřady mají práva kontrol malé skoro žádné ve SVJ.Tak správci si dělají co chtějí a ti co jsou ve výboru plní jen jejich příkazy.Zapoměli zastupovat vlastníka.Je to všude stejné.Kdo má moc ,tak toho zneužív

plíseň v bytě

Vložil Vladimír Valenta, 23. Listopad 2009 - 8:41 ::

Dobrý den, potřeboval bych poradit co mám udělat, když bydlím ve třetím bytě nízkého panelového domu, který se nachází pod střechou. V ložnici v horním rohu a v ostatních místnostech bytu se dělají plísně, nejvíce se projevují v ložnici u stropu. Byl jsem za předsedou družstva, aby se opravila střecha, protože někde bude skulinka v Ipě. Oprava se prý bude moci provést až na jaře, ale nemohu tak dlouho čekat, jelikož se nám narodil syn a podle mého názoru je to nezdravé. Aby jsme neměly plíseň v bytě musím každý týden vzít Savo a vystříkat postižená místa. Mohli by jste nám poradit na jaká místa nebo instituce se máme obrátit?

Reklamace vad na společných částech domu

Vložil NHK1930, 22. Listopad 2009 - 22:12 ::

V 11/2006 jsem jako fyz. osoba převzal od investora a GD stavby bytovou jednotku v rozsahu prohlášení vlastníka v novostavbě bytového domu. V 3/2007 jsme založili SVJ, zvolili výbor a nechali vše zapsat do OR. Výbor uplatnil písemně v zákonné lhůtě nárok na odstranění vad na společných částech domu. Některé odstraněny byly, nekteré vščayk do současné doby ne. Jelikož investor a pro nás jedinný partner na reklamace nereaguje, předal výbor SVJ věc právníkovi. Ten nám po prostudování podkladů sdělil s odkazem na zákon o vlastnictví bytů následující – citace: „Dle ustanovení § 12 zákona o vlastnictví bytů jsou z právních úkonů týkajících se společné věci vlastníci jednotek oprávněni a povinni v poměru odpovídajícím velikosti jejich spoluvlastnických podílů. Důsledkem takto vyjádřené zásady je skutečnost, že společný závazek (ale i právo, tj. i právo z odpovědnosti za vady) se „rozpadá“ na samostatné závazky, v nichž vystupuje každý vlastník jednotky sám. Každý z vlastníků jednotek je zavázán a oprávněn pouze v rozsahu, který na něho připadá.“

Hlášení:útočná stránka

Vložil berajvi, 22. Listopad 2009 - 16:37 ::

Prosím o informaci:včera jsem se celý den nemohla dostat na tyto stránky,neboť mi Firefox /Google/ hlásil ,že je tato stránka útočná,že obsahuje jakýsi škodlivý kod,který mi zničí PC.Dnes se mi to odblokovalo,na stránce jsem,ale mám obavu,je-li už čistá.Díky za odpověď. berajvi

Dokumenty SVJ

Vložil salvador, 19. Listopad 2009 - 20:43 ::

Zajímal by mne názor odborníků na vedení dokumentace k SVJ v elektronické podobě. Zda je možné některé dokumenty jako např. kniha vlastníků, účetnictví atd. vést jen touto formou. Je jasné, že dokumenty, které musí být podepsané budou na papíře.

Přehlasovaný vlastník a soud

Vložil lake, 19. Listopad 2009 - 8:50 ::

Kdy se vlastník může obrátit na soud:
Zákon o vlastnictví bytů rozlišuje v §11/3 dva různé případy.
(1) Usnesení nebylo přijato:
V tom případě se na soud může obrátit kterýkoliv z vlastníků s požadavkem, aby chybějící projev vůle společenství byl nahrazen výrokem soudu: "Při rovnosti hlasů, nebo nedosáhne-li se potřebné většiny nebo dohody, rozhodne na návrh kteréhokoli vlastníka jednotky soud."
(2) Usnesení bylo řádně přijato shromážděním, ale vlastník nesouhlasí:
"Jde-li o důležitou záležitost, může přehlasovaný vlastník jednotky požádat soud, aby o ní rozhodl. Právo je nutno uplatnit u soudu do 6 měsíců ode dne přijetí rozhodnutí, jinak právo zanikne."

Syndikovat obsah