Ostatní

Stanovy doplněné o důležité body - z vlastních zkušeností

Vložil Anonymous, 29. Leden 2010 - 10:14 ::

Dobrý den, byl by někdo, kdo se pohybuje v problematice SVJ delší dobu a zapracoval své poznatky a zkušenosti do stanov svého SVJ, ochotný podělit se o takto doplněné stanovy se začínajícím výborem? Nyní máme v ruce obecné stanovy, které bychom chtěli upravit tak, aby postihly např. neplatiče, ale určitě teď nedomyslíme všechny modelové situace, které mohou nastat. Proto se obracím na vás, zkušenější, se žádostí o pomoc, radu, konzultaci… na svj.rezaco­va@seznam.cz

Děkuji, Hana

Změna stanov - volba výboru

Vložil Anonymous, 27. Leden 2010 - 19:12 ::

Dobrý den, ve stanovách máme, že za SVJ jedná pověřený vlastník. Lze odhlasováním na shromáždění toto změnit a zvolit např. výbor o 3 členech ? Toto pak zanést do OR ?

Děkuji za odpověď.

Nechutová

Převod bytů ze SVJ do osobního vlastnictví

Vložil Anonymous, 27. Leden 2010 - 1:32 ::

Jsme sdružení spoluvlastníků bytových jednotek již mnoho let. V domě je 36 bytových jednotek. Již asi 3 roky apeluje výbor SVJ na spoluvlastníky, aby byty byly převedeny do osobního vlastnictví. Většina je pro převod, asi 4 spoluvlastníci však s převodem do OV z různých důvodů nesouhlasí (já mezi nimi z vážných osobních ale i finančních důvodů – jsem samoživitelka dvou dětí s nízkým příjmem). Ve stanovách máme zakotveno, že s jakoukoli akcí a manipulací s byty, musí souhlasit všichni spoluvlastníci. Nyní nám s převodem nesouhlasícím spoluvlastníkům výbor SVJ začal otevřeně vyhrožovat soudem, kterým nás k tomuto právnímu kroku a převodu našich bytů do osobního vlastnictví hodlá donutit.

podil ve fondu oprav

Vložil Anonymous, 26. Leden 2010 - 23:49 ::

platím do fondu oprava v našem SVJBD děli se tento fond nějak třeba na byt nebo nebo podle jakého klíče se dělím ? Jak se SVJBD vypořádává se členem který se stěhuje děkuji za odpovědi Hanička

Cesorg

Vložil Anonymous, 25. Leden 2010 - 18:18 ::

Dobrý den, je tu někdo z Hradce Králové? Máte někdo zkušenosti s firmou CESORG a SNHK? Jsme u SNHK a ráda bych navrhla přechod k Cesorgu. Blanka

svolání shromáždění - podíly

Vložil Daniela D, 25. Leden 2010 - 16:25 ::

Jsme SVJ. Funkci pověřeného vlastníka vykonává družstvo. Máme mnoho důvodů, abychom družstvu tuto funkci odejmuli. Také pravděpodobně dojde i k odejmout funkci správce. Neumíme si poradit s některými detaily přesto, že jsou obecně ve stanovách popsány. Družstvo se bude nepochybně soudně bránit. Tak lacinou „krávu“ totiž hned tak nenajde.

1. Podíl vlastníků bytových jednotek a garáží činí 65%.
  2. Zbytek- 35% je dosud do vlastnictví nepřevedeno, ve výpisu z katastru je uveden vlastník- družstvo.
  3. Nepřevedeny jsou jednak byty, a jednak většina garáží. Někteří uživatelé garáží nevlastní současně byty v domě, jsou však členové družstva.

Pronájem nebytových prostor

Vložil Jaroslav Bořický, 21. Leden 2010 - 8:44 ::

Jsme čtyřdům.Výbor SVJ chce pronajímat prostory prádelen a sušáren,které jsou v každém domě.Prádelny jsou nevyužívány,sušárny v některých případech ano.Výbor chce nechat na schůzi SVJ odsouhlasit možnost pronájmu.Stačí většina souhlasejících,nebo musí souhlasit 100%?

Chce vidět doklady kdykoli ...

Vložil mnmartin, 19. Leden 2010 - 21:44 ::

Vím, že má každý čelen družstva i společenství právo nahlížet do dokumentů, ale má na to právo kdykoli? Na nástěnku jsem dal informaci, že do dokladů a účtování lze nahlížet při výborových schůzích. Výborové schůze dle našich stanov jsou pořádány minimálně jednou za 3 měsíce. Máme, ale v domě jednu aktivistku, která požaduje přístup k dokumentaci kdykoli. Není přece možné, aby každý z vlastníků (a to jich máme 37) si přišel kdykoli, i neděle a soboty i večer a já všeho nechal a hned s ním běžel prohlížet doklady. Problém je vtom že to není nikde písemně definované nebo ano ?

Fond oprav, podle podílu / m2 na byt / podel počtu bytů?

Vložil Anonymous, 19. Leden 2010 - 20:01 ::

Mám takový dost divný problém. Jedná se o cihlový dům o 7mi bytových jednotkách. Založili jsme společenství vlastníků jednotek, ve kterém jsou tři členové. Všech 7 bytových jednotek v domě jsou v os.vlastnictví. Založili jsme společenství vlastníků jednotek, ve kterém jsou tři členové. 4majitelé zde bydlíme, ve svých bytech, 3 jsou pronajaty, z nich jeden je pronajímám majitelem, který vlastní dva byty. (V jednom bydlí a druhý pronajímá). Je nás tedy vlastně 6 vlastníků na 7 bytů. 6 bytů je stejných, cca 56m2, a podíl ke každému tomu bytu je cca 11%. Jeden byt má 130m2 a podíl činí cca 33%. Takže máme jednoho majitele, který má podíl 44% a zbytek je po 11% na majitele. Fond orpav platíme podle počtu bytů, tzn: 7bytů. Částku 300Kč mesíčně. Já platím 300Kč měsíčně, mám podíl 11%, ale 600Kč platí i majitel, který má dva byty, ale podíl dohromady 44%. (600Kč platí za dva byty).

Svolání výboru - pouze předseda?

Vložil Anonymous, 18. Leden 2010 - 15:10 ::

Dobrý den, ve stanovech domu je uvedeno, že výbor svolává předseda. Jak ho ale donutit? Může dostat např. pravomoc svolat schůzi místopředseda od ostatních členů výboru? Bude taková schůze platná? Chceme odvolat předsedu z funkce (nikoli z výboru) a zvolit předsedu nového (z řad členů výboru). Pak už jen technická, ve výboru máme celkem 4 osoby. Může i navrhovaná osoba na post předsedy přidělit sama sobě hlas při hlasování na schůzi výboru? Děkuji, Petr Novák

Syndikovat obsah