Ostatní

Novela ZoVB

Vložil Anonymous, 9. Říjen 2009 - 12:48 ::

Dnes vyšla ve Sbírce novela ZoVB. Můžete se na ni podívat např. zde:

http://klaiex.webnode.cz/ruzne/

Pravomoc shromáždění vlastníků

Vložil Cimonova, 8. Říjen 2009 - 15:49 ::

Dobrý den,

je třeba, aby v domě, kde existuje SVJ, změně prohlášení vlastníka z důvodů změny výměry bytů v důsledku změny velikosti příslušenství bytů (změna velikosti sklepů) předcházelo rozhodnuí shromáždění vlastníků?

Za názory děkuji

Vymezení služeb

Vložil Anonymous, 8. Říjen 2009 - 13:06 ::

Kolika procenty společenství rozhodne, co jsou služby (v jeho společenství, jinde to může být jinak, jestli správně chápu, co se zde už probíralo)? V zákoně o bytech jsem to nenašel. Děkuji.

Ing. Veselý Jaromír, Polička

Stanovy

Vložil Anonymous, 8. Říjen 2009 - 7:33 ::

Dobrý den, potřebovala bych zjistit, jestli musí být každá změna stanov nahlášena do OR? Jana Pokorná

Jsem členem svj?

Vložil Anonymous, 7. Říjen 2009 - 17:57 ::

Dobrý den všem. Můj manžel již před svatbou vlastnil byt. Jsem nyní i já vlastníkem bytu a tímto i právoplatným členem SVJ? Náš pověřený vlastník mi tvrdí že ne. Děkuji předem za odpověď Jana O.

Odměna pro člena výboru SVJ - předčasného důchodce

Vložil Anonymous, 7. Říjen 2009 - 15:26 ::

Dobrý den,

v našem SVJ byl zvolen nový výbor a řešíme problém, jakým způsobem právně ošetřit odměnu pro jednoho z členů, který je v předčasném důchodu. Obává se, že by mohl důchod kvůli několika stovkám měsíčně ztratit.

Díky za případné odpovědi. M. Švanda

Stavba garáže na společném pozemku

Vložil českolipák, 6. Říjen 2009 - 12:27 ::

Dobrý den,

jsme SVJ s 5 BJ. Mimo st. pracelu máme ještě společný pozemek – dvůr. Na něm si se souhlasem nás ostatních postavil jeden člen garáž. Stavební úřad ji zkolaudoval. Stavebník s námi uzavřel smlouvu u věcném břemeni, totiž že garáž je součástí BJ a nemůže být převáděna samostatně. Nyní má potíže se zápisem na katast. úřadu.
Jak by vlastně měla být celá záležitost právně ošetřena? Neměl by mít nájemní smlouvu a příp. platit nájem? Podotýkám, že byla vůle umožnit mu stavbu, ale souhlas k prodeji odděleného pozemku nebyl a nebude.

družstevníci a vlastníci v družstevním domě

Vložil Anonymous, 5. Říjen 2009 - 14:20 ::

Jsme dosud družstevní dům s 24 bytovými jednotkami. Vlastníků je 13, družstevníků 11. SVJ není ustaveno. Domovní důvěrník, družstevník, se o chod domu téměř nestará, ostatní družstevníci jsou většinou vyššího důchodového věku. Jakým způsobem se má jednat vůči družstvu? Je možné zvolit zástupce z řad vlastníků, který by komunikoval s družstvem? Jaké má takto zvolený zástupce pravomoci, jak k družstvu, tak i v domě? A jak je to s hlasováním na domovní schůzi, co byt (člověk), to hlas? Hledala jsem v zákonech, ale nikde jsem nic nenašla.

Spolek x společenství

Vložil Anonymous, 5. Říjen 2009 - 11:48 ::

Kolega mi právě sdělil, že spolek a společenství je totéž.

Chtěl bych poprosit některého ze zdejších salonních teoretiků o sdělení, zda má pravdu, argumentuje nikoliv právničtinou, ale tím, že slova jsou takřka stejná, vyjadřují, že se lidé spolčují. Vzhledem k jeho profesi pojišťovacího poradce by to vědět měl, má je ve smlouvách.

Kde všude jsou tyto pojmy upraveny (v případě společenství pak i jinde než v ZoVB). Děkuji.

FrantaK

Definice sklepa

Vložil Anonymous, 5. Říjen 2009 - 9:36 ::

Dobrý den všem, ať hledám jak hledám, nikde nemohu najít definici sklepa. Zajímá mě, co lze považovat za sklep – zda je zákonem či normou určená min. výška (tj. že např. prostor pod schody s výškou do 1 m nelze prodat jako sklep) a zda je určeno, že musí být osvětlen, větrán atd. Je nám totiž nabízen k prodeji prostor pod schody, výška cca 1,2 m, bez osvětlení, větrání – ovšem za cenu sklepů, mně to spíš připadá jako komora na úklid :o( Díky všem

Syndikovat obsah