Ostatní
Novela ZoVB
Dnes vyšla ve Sbírce novela ZoVB. Můžete se na ni podívat např. zde:
Pravomoc shromáždění vlastníků
Dobrý den,
je třeba, aby v domě, kde existuje SVJ, změně prohlášení vlastníka z důvodů změny výměry bytů v důsledku změny velikosti příslušenství bytů (změna velikosti sklepů) předcházelo rozhodnuí shromáždění vlastníků?
Za názory děkuji
Vymezení služeb
Kolika procenty společenství rozhodne, co jsou služby (v jeho společenství, jinde to může být jinak, jestli správně chápu, co se zde už probíralo)? V zákoně o bytech jsem to nenašel. Děkuji.
Ing. Veselý Jaromír, Polička
Stanovy
Dobrý den, potřebovala bych zjistit, jestli musí být každá změna stanov nahlášena do OR? Jana Pokorná
Jsem členem svj?
Dobrý den všem. Můj manžel již před svatbou vlastnil byt. Jsem nyní i já vlastníkem bytu a tímto i právoplatným členem SVJ? Náš pověřený vlastník mi tvrdí že ne. Děkuji předem za odpověď Jana O.
Odměna pro člena výboru SVJ - předčasného důchodce
Dobrý den,
v našem SVJ byl zvolen nový výbor a řešíme problém, jakým způsobem právně ošetřit odměnu pro jednoho z členů, který je v předčasném důchodu. Obává se, že by mohl důchod kvůli několika stovkám měsíčně ztratit.
Díky za případné odpovědi. M. Švanda
Stavba garáže na společném pozemku
Dobrý den,
jsme SVJ s 5 BJ. Mimo st. pracelu máme ještě společný pozemek –
dvůr. Na něm si se souhlasem nás ostatních postavil jeden člen garáž.
Stavební úřad ji zkolaudoval. Stavebník s námi uzavřel smlouvu
u věcném břemeni, totiž že garáž je součástí BJ a nemůže být
převáděna samostatně. Nyní má potíže se zápisem na katast. úřadu.
Jak by vlastně měla být celá záležitost právně ošetřena? Neměl by
mít nájemní smlouvu a příp. platit nájem? Podotýkám, že byla vůle
umožnit mu stavbu, ale souhlas k prodeji odděleného pozemku nebyl a
nebude.
družstevníci a vlastníci v družstevním domě
Jsme dosud družstevní dům s 24 bytovými jednotkami. Vlastníků je 13, družstevníků 11. SVJ není ustaveno. Domovní důvěrník, družstevník, se o chod domu téměř nestará, ostatní družstevníci jsou většinou vyššího důchodového věku. Jakým způsobem se má jednat vůči družstvu? Je možné zvolit zástupce z řad vlastníků, který by komunikoval s družstvem? Jaké má takto zvolený zástupce pravomoci, jak k družstvu, tak i v domě? A jak je to s hlasováním na domovní schůzi, co byt (člověk), to hlas? Hledala jsem v zákonech, ale nikde jsem nic nenašla.
Spolek x společenství
Kolega mi právě sdělil, že spolek a společenství je totéž.
Chtěl bych poprosit některého ze zdejších salonních teoretiků o sdělení, zda má pravdu, argumentuje nikoliv právničtinou, ale tím, že slova jsou takřka stejná, vyjadřují, že se lidé spolčují. Vzhledem k jeho profesi pojišťovacího poradce by to vědět měl, má je ve smlouvách.
Kde všude jsou tyto pojmy upraveny (v případě společenství pak i jinde než v ZoVB). Děkuji.
FrantaK
Definice sklepa
Dobrý den všem, ať hledám jak hledám, nikde nemohu najít definici sklepa. Zajímá mě, co lze považovat za sklep – zda je zákonem či normou určená min. výška (tj. že např. prostor pod schody s výškou do 1 m nelze prodat jako sklep) a zda je určeno, že musí být osvětlen, větrán atd. Je nám totiž nabízen k prodeji prostor pod schody, výška cca 1,2 m, bez osvětlení, větrání – ovšem za cenu sklepů, mně to spíš připadá jako komora na úklid :o( Díky všem

Poslední komentáře