Ostatní
teče nám do bytu
Dobrý den můžete mi někdo poradit bydlíme v nájemním domě už 14 dnů mám teče do bytu všechno jsme nahlasily jak správě budov tak majitely ještě byli sprostí nic se neděje nemají zájem udělat cokoliv na koho se máme obrátit bylo nám řečeno tak pokoj nepoužívejte .je to řešení? DĚKUJI Marie
založení sdružení za účelem odkupu domu - prosím pomoc
dobrý den, v rámci privatizace domů ve vlastnictví obce jsme nuceni založit sdružení, nikoliv obvyklejší a výhodnější družstvo. bohužel nevíme, kde sehnat konkrétní informace – především ohledně dokumentů. prosím, máte někdo zkušenost s privatizací formou sdružení?
Podklady k výpočtu vyúčtování služeb
Dobrý den, zajímalo by mě zda má vlastník nárok, aby mu výbor dával k ročnímu vyúčtování služeb veškeré podklady o výpočtu? Dosud jsme to řešili tak, že jsme dávali jen celkové vyúčtování to zn. že dostali vyúčtování kde bylo napsáno kolik zaplatili na zálohách (zvlášť topení, voda, spol. el.) a kolik činí náklady na byt z toho rozdíl a pak celkový přeplatek nebo nedoplatek. Pak měli vlastníci možnost nahlédnout do veškerých podkladů týden před konáním schůze vlastníků kde se vyúčtování odsouhlasilo. Dosud s tím nikdo problém neměl.
Přepsání výboru v rejstíku
Dobrý den,
rád bych se zeptal zda je někde přesně určeno do kdy od zvolení nového výboru je povinost tuto informaci zaslat na Městský soud. Ve vedlejším domě předseda položil funkci a byl zvolen nový výbor a nepracuje. Schůze a pod. nic se nedějě a ve výpisu je uveden furt jako předseda. Ručí za to co se děje když už byl zvolen nový výbor a ten neprovedl přepsání ?????
Děkuji za Odpověď Petr Tichý
Souhlas nájeníků a vlastníků
Dobrý den Je možné zde uvést nějakou přehlednou tabulku na co a za jakých podmínek potřebuje So kolik % souhlasu vlastníků ? Přehledná tabulka by vše řešila, protože je v tom celkem zmatek.Na každou věc je potřeba jiný počet procent.
díky za všechny
Vyúčtování služeb dle počtu osob
Dobrý den, mám dotaz ohledně vyúčtování služeb. Mám byt v osobním vlastnictví a během roku se v něm nezdržuji ani jej nepronajímám. Mám povinnost se podílet na nákladech za úklid, společné osvětlení či výtah, přestože se v domě nezdržuji a tyto služby nevyužívám?
Daniel
Převod pozemků pod domem z Pozemkového fondu jinému subjektu než je SVJ
Dobrý den,
již delší dobu řešíme problémy s pozemkem pod naším domem. Rád bych touto cestou zjistil jestli současný stav odpovídá právním předpisům.
Na pozemku Státního pozemkového fondu spravovaného státní institucí byl krátce po revoluci dostavěn bytový dům. Několikrát došlo k prodeji domu jako celku mezi různými vlastníky než došlo na rozprodej jednotlivých jednotek. Pozemek zůstával státu spravován státní institucí. Při koupi domu bylo uvedeno, že původní nájemní smlouva na pozemek končí a bude uzavřena nová s novými vlastníky samostatných jednotek (v letech 1999 – 2001 ), K tomu však nedošlo. Před přibližně třemi roky se státní instituce spravující státní pozemek pod naším domem transformovala na veřejnou výzkumnou instituci a pozemky byly převedeny do jeho vlastnictví bez toho, aby byly nabídnuty nám k odprodeji. Koncem loňského roku nám byly pozemky nabídnuty k odprodeji novým vlastníkem za cenu běžnou podle cenové mapy. Tu jsme vzhledem k tomu, že se jedná o zastavěný pozemek neakceptovali. Nyní připravuje vlastník pozemku nájemní smlouvy pro SVJ a bude po nás vymáhat nájemné za tři roky zpět.
Domovní řád
Dobrý den,
v odhlasovaných stanovách našeho SVJ se píše: „Do výlučné působnosti shromáždění náleží rozhodování o pravidlech pro užívání společných částí domu.“ Domnívám se, že tento bod definuje, že domovní řád musí schválit shromáždění. V našem případě vyrobil domovní řád výbor a vyvěsil ho s tím, že je platný. Na můj dotaz o hlasování neodpovídají. Domnívám se, že vyhlášení domovního řádu bez odhlasování je porušení stanov. Je moje domněnka správná?
Předem děkuji za odpovědi.
Dvořáček
Výborová schůze
Dobrý den, vyplývá z nějaké legislativy, zákona apod. povinnost členů SV předem vyvěšovat (informovat) vlastníky o konající se výborové schůzi? V našich stanovách není toto definováno.Po výborové schůzi, jsou však všichni vlastníci informováni o programu schůze a jejími výsledky. Děkuji
kdo zodpovídá na dotazy
Mám asi hloupou otázku,ale docela by mě zajímalo kdo odpovídá případně radí tázajícím?Zda jsou tyto informace nějak podložené,zda odpovídají zkušení rádci,či laici a zda jejich znění můžu použít např na schůzi – ať nevypadám jako hlupák.Děkuji

Poslední komentáře