Ostatní

Odpovědnost členů výboru, hlášení změny stanov do OR

Vložil Anonymous, 5. Říjen 2009 - 7:34 ::

Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to s odpovědností jednotlivých členů výboru SVJ. Mají všichni členové včetně předsedy stejnou odpovědnost? Dále by mě zajímalo, jestli se každá změna stanov musí nahlásit do OR. Najdu odpovědi na tyto otázky v zákoně nebo nějaké vyhlášce? Děkuji. Eva Konečná

Zateplení spadá pod správu

Vložil Pavel, 5. Říjen 2009 - 1:59 ::

Nedávno se tu vyskytl názor:

"Společenství zajišťuje (místo vlastníka) správu, provoz a opravy společných částí domu.

Nelze z toho vyvodit, že společenství (místo vlastníka) rovněž zajišťuje stavbu (výstavbu), tu zajišťuje vlastník (v daném případě zateplení). Srv. speciální ustanovení o výstavbě v ZoVB."

Mám jiný názor.

§ 9/1 ZoVB sice mluví pouze o „správě, provozu a opravách SČD“, ale třeba z § 11/5 ZoVB je zřejmé, že SVJ zajišťuje i modernizaci, rekonstrukci, stavební úpravy a opravy SČD. Zateplení lze podřadit jak pod modernizaci, tak pod rekonstrukci nebo pod stavební úpravy.

Co je dohoda

Vložil Pavel, 4. Říjen 2009 - 23:34 ::

Sice jsem to tu opakovaně psal, ale opakování matka moudrosti. :-))

Je zvykem, aby jeden termín vyjadřoval v celém předpisu jednu skutečnost.

Pojem „dohoda“ je použit nejen v § 15/1 ale i § 11/3 ZoVB: „Při ROVNOSTI hlasů nebo nedosáhne-li se potřebné VĚTŠINY nebo DOHODY.....“

Na první pohled je vidět, že dohoda není rovnost ani většina. Velmi pravděpodobně dohoda nebude menšina, i když v případě ZoVB člověk nikdy neví. A tak pouze zbývá, že dohoda je 100% souhlas všech.

Sice jsem četl i jiné výklady od právníků, ale toto je můj výklad.

Platby

Vložil Anonymous, 4. Říjen 2009 - 16:08 ::

Můžu mít v rozpisu plateb položku ostatní služby?Nevím co si pod touhle platbou vybavit.Děkuji za odpověď.

společné prostory

Vložil Anonymous, 30. Září 2009 - 9:26 ::

Jsme společenství vlastníků a máme problém s obsazenými společnými prostory. Brzy po nastěhování do baráku ještě v době bytového družstva, než se stačili ostatní rozkoukat, si někteří jedinci odsadili volné místnosti ve sklepě a nechali si od ostatních podepsat, že s tím souhlasí. A tak bezplatně už léta tyto prostory okupují. Nám by se teď tyto prostory hodily pro zřízení dalších koláren. Chci se zeptat, jak tyto lidi odtud vypakovat. Žádnou smlouvu na užívání nemají. Musí se o jejich vypakování hlasovat na shromáždění nebo si to může rozhodnout jen daný vchod(jsme dva vchody), kterého se to týká?! Anebo je to plně v kompetenci výboru? Pokud bychom chtěli za užívání těchto prostor stanovit výši nájmu musí to jít přes souhlas celého společenství, a kolik procent musí souhlasit nebo opět může rozhodnout jen výbor?

Identifikace odečitatele před vstupem do jednotky

Vložil Anonymous, 28. Září 2009 - 8:25 ::

Vážení diskutéři,

pokud se někdo domáhá vstupu do jednotky, doporučuje se ověřit si jeho oprávnění u příslušné vysílající organizace.

Bohužel mám zkušenost, že plynárenská společnost není schopna telefonicky sdělit, jaká společnost pro ni provádí odečty, tím méně jméno odečitatele a datum odečtu.

Máte lepší zkušenosti s ověřením osoby domáhající se vstupu do jednotky?

Ptám se nyní proto, že v jiném vlákně je opakovaně obhajováno vyžadování vstupu do jednotky pod falešnou záminkou v nepřítomnosti majitele bytu. Právě takovýto postup je třeba důrazně odmítnout.

Stanovy-vymáhání aj.

Vložil Anonymous, 27. Září 2009 - 13:30 ::

Dobrý den, prošel jsem si tady hodně diskuzních titulů a nenašel jsem to, co bych poměrně rychle potřeboval. Změnili jsme celý výbor SVJ, předkládáme nové členy výboru rejstříkovému soudu k zápisu a…a chceme následně upravit i stanovy SVJ, především v části o vymáhání dluhu. Není ve vás aktivních (např. p. Pavel, pí. účetní atd.) zájem o zaslání vámi užívaných stanov, které používáte. Chceme vše upravit tak, abychom po provedení účetního auditu, mohli nastavit co nejlepší fungování našeho SVJ. Moc děkuji canton@email.cz (Pavel)

Jak připojit plyn

Vložil aladin1980, 27. Září 2009 - 8:08 ::

vlastníme bytový dům o 12 bytech, vytápí nás město a nehorázně natahuje cenu,708 Kč/GJ, spotřeba je 406 GJ. Tak by jsme se rádi připojili k plynu a topili si sami. Případně si ohřívali i vodu.Jenom nevíme jak začít a na koho se obrátit. Zda se to vyplatí… A jakou máme šanci že nám to město dovolí.Prachatice

¨úvěr

Vložil aknel, 23. Září 2009 - 20:12 ::

Máte někdo zkušenosti s úvěry „bez ručení“? Můžete mi někdo vysvětlit, jaký fígl v tom je ?

peníze na zateplení

Vložil Anonymous, 23. Září 2009 - 19:27 ::

Dobrý den

V našem SVJ řešíme tento problém.Provádíme zateplení, při kterém dosáhneme úspory více než 30%, takže naše dotace bude 600Kč na m2, tedy téměř 50 000 Kč na jeden byt.Problém je v tom, že tuto dotaci dostaneme až po zaplacení faktury stavební firmě. Některým majitelům, bytů především důchodcům, dělá problém složení této částky.Můžete nám někdo poradit řešení (vhodnou půjčku atd.)?

Děkuji za každou radu

amap

Syndikovat obsah