Ostatní

Krmení toulavých zvířat

Vložil Anonymous, 22. Září 2009 - 22:04 ::

Dobrý den, chci se Vás zeptat na Váš názor jak vyřešit problém s krmením toulavých zvířat. Několik obyvatel našeho domu soustavně krmí zvířata toulající se kolem domu (kočky). Nepomáhá systematické odstraňování krmiva, ani osobní či písemné varování a pokus o domluvu. Vyhlášky některých měst hovoří o krmení toulavých zvířat jako o přestupku znečišťování veřejného prostranství. Dá se toto nějak globálně posoudit z pohledu zákona? Abychom věděli co přesně udělat? Kočky přenášejí spousty nemocí, krmivo pro ně láká krysy, v domě bydlí plno rodin s malými dětmi a je nutné situaci radikálně řešit.

KOMPETENCE VÝBORU

Vložil čumča, 21. Září 2009 - 12:40 ::

Dobrý den,chtěl bych se zeptat jestli je normální aby výbor zvolený členy SVJ rozhodoval o výběru firmy na výměnu oken sám v počtu 4 lidí . Myslím si že v tomto případě musí rozhodnout společenství SVJ hlasováním

Děkuji

Prihlaseni k bytu

Vložil MilanPr., 21. Září 2009 - 11:28 ::

Dobrý den přeji,

je možné někde zjistit, zda je někdo cizí přihlášený na náš nově koupený byt? Předchozí majitel nespolupracuje.

Děkuji za odpověď a přeji příjemný den.

M.

Řešení ???

Vložil Anonymous, 14. Září 2009 - 2:26 ::

Vážení mám zajímavý dotaz.Je byt , v domě je zavedené SVJ. Byt je v podílovém vlastnictví „nemanželů“ . Dejme tomu Petr a Jana, každý polovinu. Nyní šli od sebe. V bytě přebývají různě . Zatím platí. Jak řešit situaci když nebude platit ani jeden a budou to zdůvodňovat např. nedomluvou, nebo když bude platit jeden z nich atd. Přitom vyúčtování služeb se provádí podle indikátorů, vodoměrů dle platných vyhlášek.

Úvěr, hypotéka

Vložil aknel, 12. Září 2009 - 19:15 ::

Prosím o radu. SVJ si chce vzít hypotéku na opravu střechy. Ale mám pocit, že bude zádrhel v tom, že někteří z členů společenství již mají úvěr na byt (v souvislosti s jeho koupí). A pokud společenství dostane úvěr, mohu já v rámci rekonstrukce bytu získat další úvěr ?

Volba v SVJ se 3 členy

Vložil Pavel, 10. Září 2009 - 21:42 ::

Nedávno tu proběhla diskuse, jak se bude volit nový PV v SVJ se 3 členy, kde jeden člen má nadpoloviční většinu. Dva diskutující se domnívali, že člen s nadpolovičním podílem se může sám zvolit. Já se domnívám, že i když má nadpoloviční většinu, zvolit se, proti vůli menšiny, nemůže.

Podívejme se, co na to říká literatura: http://www.spolecenstvi.okinfo.cz/node/3013

Fiala (str. 147) stejně jako Holejšovský (str. 101) to mazaně neřeší.

Kocourek na str. 45 uvádí, že jsou-li členy společenství pouze tři vlastníci jednotek, je třeba též souhlasu všech vlastníků jednotek. Z kontextu se domnívám, že mluví asi o § 11/5.

Souhlas se vstupem na pozemek - výbor SVJ

Vložil Anonymous, 9. Září 2009 - 14:01 ::

Okolo našeho domu vede vodoteč (svodnice dešťové vody). Pozemky kolem a pod ní patří SVJ (respektive každý z majitelů má na nich stejný podíl jak na baráku a jsou zapsany na stejném listu vlastnictví). Město plánuje rekonstrukci a přípravu na stoletou vodu a to na vlastní náklady. Žádají nás o souhlas se vstupem na pozemky. Může výbor SVJ ze svého mandátu udělit tento souhlas? Nic se nebude měnit na majetkových právech a nic se nebude zapisovat do katastru atd. Naopak v podstatě dojde k zhodnocení pozemku tím, že budou před vodou chráněny. Podle mě na to mandát jako výbor máme, stanovy nás nikterak v tomto neomezují. Váš názor?

Prosím p.Lake a ost.

Vložil Linda, 9. Září 2009 - 6:03 ::

Dobrý den,

tento dotaz navazuje na diskusi „Předseda SVJ – jednání“

Pročetla jsem si řádně stanovy, které mi byly předány (jsou z r. 2002)a porovnala je se zákonem o vlastnictví bytů. V § 11 se píše: Společenství musí alespoň jednou ročně konat shromáždění. Znamená to jednou v kalendářním roce, nebo že od předchozí schůze nesmí uplynout více jak rok?

Dále jsem v našich stanovách nikde nenašla částku/výpočet výše měsíčního vkladu do fondu, ani odměnu jakou si bere předseda za spravování. Předpokládám, že toto se odsouhlasilo na nějaké první schůzi. Mám právo na vyžádání tohoto zápisu + dalších zápisů i za dobu, kdy jsem byt nevlastnila? Ze stanov se nedočtu téměř nic.

Předseda SVJ - jednání

Vložil Anonymous, 7. Září 2009 - 15:21 ::

Dobrý den,

před rokem jsem se stala majitelkou bytu v domě, který má status společenství vlastníků bytových jednotek. A jelikož mám pochybnosti zda předsedkyně jedná v souladu se zákony a předpisy, chci se zeptat znalých této problematiky co vše je v kompetenci této paní a jaké jsou její povinnosti.

Paní předsedkyně zásadně sama rozhoduje, co se bude nakupovat ze společného fondu vč. investic v řádu desítek tis. Kč, vůbec neinformuje ostatní vlastníky o hospodaření. Schůze byla za ten rok jednou, ale na ní pouze oznámila, že je potřeba, aby toho a toho dne byli všichni doma, protože přijdou dělat rozvody kabelů k TV. Žádné přehledy kolik je ve fondu peněz, za co se utrácelo apod. nepředložila. Jak jsem se dozvěděla, chodí to tam takto od počátku založení SVJ a ona je také od té doby předsedkyní. Částka, kterou každý měsíc vkládám do fondu není malá a není mi jedno co se s těmito penězi děje. Můžete mi prosím sdělit na jaké všechny informace mám právo, o čem můžu rozhodovat a jakým způsobem se dá případně stávající předsedkyně odvolat. A ještě prosím o odkaz na zákony, které řeší SVJ. Děkuji všem za rady.

Kontrolní komise a její pravomoce.

Vložil Anonymous, 6. Září 2009 - 21:01 ::

Citace Obchodního zákoníku „Kontrolní komise je oprávněná kontrolovat veškerou činnost družstva .....“. Je tím myšleno, že KK si vyžádá třeba kompletní dokumentaci činnosti představenstva od žačátku roku ? A představenstvo musí KK všechny doklady, smlouvy a zápisy ze svých jednání předat ke kontrole ? Myslím si, že KK má právo k nahlédnutí do dokladů, ale nemá právo si je odnášet mimo místo jejich uložení. Děkuji za odpověď. pres

Syndikovat obsah