Ostatní
vytopený byt sousedem
Dobrý den, prosím o pomoc. Mám problém se sousedem, který mi už potřetí v tomto roce vytopil byt. Chtěla jsem to už několikrát řešit, ale soused nechce do bytu pustit mě ani žádného instalatéra. Tvrdí, že má byt po rekonstrukci a u něj je vše v pořádku, a že je to můj problém. Takže ani na něj nemohu podat žalobu, protože nemám potvrzeno, že je to jeho chyba. Opravdu nevím co mám dál dělat. Oba byty (můj i jeho) jsou v OV s tím, že všichni nájemníci v našem domě jsou součástí SVJ. Požádala jsem o pomoc i předsedu našeho výboru, ale tomu se to nějak nechtělo řešit, tak mi řekl, že si to mám řešit z pojištění domácnosti. Taky jsem se dověděla,že už několik let jsou vodovodní trubky a odpad v našem domě v havarijním stavu, tak asi proto to výbor nechce řešit. Prosím o radu, jak mám postupovat dál, aby se to konečně vyřešilo. Děkuji předem za odpověď.
Špatný pověřený vlastník
Dobrý den,
byla bych ráda, kdyby mi někdo poradil jak vyřešit situaci v našem domě.
Jsme 3 vlastníci. Podíly 54%,24%,22%. Vlastník s nadpoloviční většinou se prohlašuje za pověřeného vlastníka (ze zákona), i když my s tím nesouhlasíme. My 2 další vlastníci ho nejsme schopni přesvědčit, aby dělal to, co se dohodneme. Tak už 2 roky nemá od nás nic schválené, schůze dělá jen začátkem roku, předloží nějaký papír, kterému říká „Zpráva o hospodaření“ a jinak nedělá nic.
Jak ho můžeme přimět, aby s námi spolupracoval ? Jak má vypadat zpráva o hospodaření ? Neporušuje zákon, když nemá tuto zprávu od nás schválenou ?
Hlasování a podílové spoluvlastnictví
Dobrý den, jsme nově vzniklé SVJ a mnoho bytů získali do vlastnictví manželé (ve smlouvě o převodu je uveden podíl na bytovou jednotku). Do katastru nemovitosti bylo ale zapsáno, že každému z manželů patří 1/2 místo SJM (mělo být ale zapsáno SJM). Nicméně – jak teď postupovat při hlasování? Musí být na schůzi oba manželé, aby se mohl započítat podíl celého bytu? Děkuji, Helena P.
Příslušník domácnosti
Prosím o radu -kdo je považován za příslušníka domácnosti člena SVJ,tzn.,že hradí zálohy na správu /účtované dle počtu přísl.v byt.jednotce/?Rozhoduje trvalé bydliště,dohoda,…?Příklad:syn pracuje a bydlí přes týden v jiném městě,na víkend se nepravidelně vrací,v bytě bydlí vnučka-studentka,která na víkend zase neprav. odjíždí.Lze je považovat za 1 platící osobu?Děkuji za názory.
Přístup členů SVJ k výpisům z účtu
Prosím o informaci: dříve byl na portálu umístěn článek (studie¨) právníka z ministerstva (vnitra či financí) ohledně práv k přístupu k výpisům z účtu. Nyní bych jej potřeboval ale není k mání. Prosím o radu či pomoc
Stanislav kudrna Pardubice kuteps@quick.cz
Porušil vlastník budovy zákon ?
Dobrý deň,
chcel by som Vás poprosiť o radu.
Developer postavil bytový dom (55 bytových jednotiek, 3 obchody, atd). Jednotlivé bytové, aj nebytové jednotky predal záujemcom a v dokumente „Prohlášení vlastníka budovy“ vymedzil spôsob užívania jednotlivých jednotiek.
Vymedzil tiež jednotky, ktoré budú môcť využívať len niektorí vlastníci. Dovoľte mi, prosím, citovať z „Prohlášení vlastníka budovy“:
„části společné pouze vlastníku jednotky č. 74 je plocha (část štítové stěny domu) ve 4.NP – 6. NP (včetně) budovy sloužící k umístění reklamy ……… Tyto společné části bude mít právo užívat a povinnost podílet se na jejich opravách a údržbě vlastník jednotky č. 74 z titulu vlastnického práva. …….“
Dům v podílovém spoluvlastnictví
Dobrý den, Jsem jeden ze 16 spoluvlastníků domu s 18 byt.jednotkami. Bohužel z důvodu exekuce jednoho spoluvlastníka zatím nedošlo k převodu do SVJ. Ve výpisu katastru jsou podíly stanoveny v m2. Můj dotaz je , jak bychom měli v takové situaci postupovat proti spoluvlastníkům neplatičům,kteří neplatí jak FO , tak i zálohy dodavatelům ( voda, odpad atd.).
Předem děkuji za odpověď
Petr Janoušek
Kde vzít peníze?
Dobrý den, náš dům o 6ti bytech potřebuje akutně novou střechu – je takřka v havarijním stavu. Na společném účtě SVJ máme kolem 80 tisíc – to je tak na roční provoz domu. Polovina vlastníků není schopna platit úvěr, natož platit víc do Fondu oprav. Děkuji za rady, či nápady. Ondřej
nákup sekačky na trávu
Zajímalo by mě, zda může SVJ zakoupit sekačku na trávu z fondu oprav a kolik členů musí souhlasit s nákupem sekačky?
Fond oprav
Dobrý den, před měsícem došlo v našem společenství k prodeji jednoho bytu. Původní majitelé vznesli dotaz, zda mají nárok vybrat část peněz, které pravidelně měsíčně zasílali do fondu oprav. Mají na tyto peníze nárok? A pokud ano, jakým způsobem by se tato částka stanovila, když v průběhu jejich vlastnictví bytu probíhalo několik oprav, či renovací.
Předem děkuji za odpověď.
Velikovská

Poslední komentáře