Ostatní

Dluh bývalého vlastníka - dlouhodobé zálohy

Vložil Vjerusha, 15. Červenec 2009 - 18:51 ::

Koncem března 09 došlo k převodu jednotky (změna nebyla SVJ nahlášena). Při kontrole bylo zjištěno, že na tomto bytu je do konce března 09 dluh na dlouhodobých zálohách. Nový vlastník nechce platit dluh, který nezpůsobil.

Ve vyúčtování za r. 2008 je na tomto bytě nepatrný přeplatek.

Lze započíst a zbytek požadovat po novém vlastníkovi? Nebo jak postupovat, aby to nebylo napadnutelné?

Děkuju.

je funkce predsedy spolecenstvi vlastniku placena?

Vložil Anonymous, 14. Červenec 2009 - 19:04 ::

dobry den u nas v dome vznika spolecenstvi vlastniku a chtel bych vedet je funkce placena popripade kdo navrhuje jeho odmenu moc diky za odpoved kralicek

závady v bytových jednotkách

Vložil Anonymous, 14. Červenec 2009 - 10:31 ::

Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat kdo je zodpovědný za škody v bytových jednotkách.V roce 2003 radnice prodala bytové jednotky třetí osobě a tato osoba před prodejem neměla zájem zjistit veškeré závady v bytech a ani nežádala před prodejem o odstranění závad jako např.děravá střecha aj.V době kdy jsem si chtěla odkoupit bytovou jednotku jsem žádala před prodejem o odstranění závad,ale realitní kancelář sdělila,že nebude provádět opravy a ani jako nájemci nedostaneme výměnu baterií,umyvadel ap. na které jsme měli nárok jako nájemci po 15letech a t

Volba výboru

Vložil Anonymous, 12. Červenec 2009 - 23:19 ::

Dobrý den, zajímá mě, zda je možné, aby byl někdo proti své vůli zvolen členem výboru nebo i předsedou. Ve stanovách se o tom nic nepíše. Děkuji za odpověď. Matas.

Změna Prohlášení vlastníka

Vložil Pavel, 10. Červenec 2009 - 21:59 ::

Reaguji na názor:

"Změna Prohlášení vlastníka...... (rodného listu domu) je možná dvěma způsoby:

• souhlasem minimálně 75% z přítomných podílů hlasů na jednání shromáždění;
  • rozhodnutím soudu na základě podání kteréhokoliv vlastníka jednotky dotčeného tímto „Prohlášením vlastníka“.

Domnívám se, že nelze obecně tvrdit, že Prohlášení vlastníka lze změnit 75% přítomných. V některých případech to platí, v některých případech to platit nemůže. Nelze vycházet z pouhého § 11/4 ZoVB, protože celý ZoVB je nepřesný a například v tomto ustanovení ignoruje Ústavu a LZPS.

odměny - způsob schválení

Vložil Anonymous, 8. Červenec 2009 - 22:53 ::

Je nějakým předpisem nařízeno,zda odměny pro členy výboru SV musí být schváleny hlasováním jako samostatný bod při shromáždění vlastníků ? Nebo můžou být schváleny hlasováním zároveň s výsledkem hospodaření, kde je položka odměny za práci pro SV ? Ptám se proto, že nový výbor SV zastává první názor a starý výbor tu druhou variantu. Beata Skoumalová

Převzetí předsednictví SVJ

Vložil ipetr, 8. Červenec 2009 - 17:41 ::

Na poslední schůzi společenství vlastníků bytů, jsme odhlasovali změnu předsedy společenství, před x lety jsem to dělal a zase to padlo na mne. Stávající předseda mi má předat veškeré dokumenty. Problém je, že on nejspíš nevede žádné účetnictví, vyúčtování za loňský rok ještě nedodal, nechci přebírat něco co není v pořádku.

Jaké podklady od něj mám požadovat? Nějako účetní uzávěrku?

Jsme malé společenství, 10 bytů, nepronajímáme žádné plochy ani prostory, platíme jen do fondu oprav, vodu a elektřinu ve společných prostorách.

družstvo uzavírá nevýhodné smlouvy, lze se bránit?

Vložil Anonymous, 7. Červenec 2009 - 12:40 ::

Prosila bych o radu. Bydlíme v dome, kde většinu má družstvo(zatím jsme také družstevníci, s požadavkem na převod do OV)velké družstvo, zřízené před rokem 1994. Nyní probíhá revitalizace, ke které jsme se dostali jak slepí k houslím. Smlouvy podepisuje představenstvo družstva.

Už výběrové řízení bylo divné. Jsme jeden bytový dům rozdělený na dvě čísla popisná(dnes už by to nešlo, dříve ano). Doposud se vše účtovalo dohromady, nyní se, nejspíše účelově, vše rozdělilo a vyhlásila dvě výběrová řízení. Přihlásily se firmy, předložily nabídky na každé číslo popisné, ovšem! tyto částky se ve finále sečetly a vybrala se firma s nejnižší sečtenou částkou (tj. pro obě čísla popisná), načež se, pro fakturace a uzavření smluv, částky opět rozdělily, na čemž naše číslo popisné prodělalo bratru 300 000,–.

Užívání společných sušáků a šňůr.

Vložil Anonymous, 6. Červenec 2009 - 11:17 ::

Máme nový výbor SVJ a na první schuzi vznikl problém užívání sušáků na prádlo.Na každého majitele bytu vychází 1,5 šňůry v celkové délce asi 6 m. Měli jsme na jednom sušáku sňůry koupené ze společných peněz,ale jedna nájemnice je odřízla a věší si šňůry svoje na všechna pole.Máte li nějakou radu jak to vyřešit, budu rád.Zdravi Staňa.

Neplnění povinností výboru

Vložil Anonymous, 3. Červenec 2009 - 23:28 ::

Dobrý den, prosím o radu, jak postupovat při neplnění povinností ze strany výboru. Není vedeno účetnictví, předseda trvale odmítá poskytnout jakékoliv doklady k nahlédnutí, což je v naprostém rozporu s našimi stanovami. Problém je, že jsme malý dům s devíti jednotkami, kde jsou všichni „starousedlíci“ kamarádi a mi jsme noví. Z počátku se zdálo vše ok, ale když byl předseda jednoho dne nařčen svým sousedem z jistých nekalostí při správě fondu, začal jsem se více o hospodaření zajímat a už z principu pravidelně vznáším požadavky k nahlédnutí do dokladů. Za dva roky ani jednou mi nebylo vyhověno z „různých“ důvodů, stanovy jsou jen cárem papíru. Většina ostatních vlastníků nemá o pravidlech fungování společenství ani ponětí a současný stav jim vyhovuje. Já jsem pro ně „šťoural a problémový člověk“. Čili žádná naděje na změnu. Předem děkuji za rady.

Syndikovat obsah