Ostatní

Výlohy ve vlastnictví SVJ - jak stanovit cenu nájemci

Vložil Anonymous, 8. Červen 2009 - 18:31 ::

Dobrý den,

dozvěděli jsme se, že SVJ je vlastníkem dvou výloh, v prostorách které jsou pronajímány nájemcům.Léta jsme o tom ani nevěděli a nájemce se několikrát změnil. V současné době bychom toto rádi ošetřili smlouvou mezi SVJ a nájemcem Může mi někdo poradit jakým způsobem stanovit cenu za pronájem ? Jedná se o dvě výlohy v centru Prahy.

Za odpověď děkuji

Karol

prodej bytových jednotek

Vložil Anonymous, 8. Červen 2009 - 7:02 ::

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu a to v té věci zda je možné prodat bytové jednotky třetí osobě aniž by byly nabídnuty k prodeji nájemcům nebo dalším zájemcům?Třetí osobě se bytové jednotky prodávali od 30.4.2003 až do 4 měsíce 2005 což znamená téměř dva roky.Je možné,aby prodej probíhal tak dlouho?Nabídky nebyly nájemcům doručeny poštou a v době kdy byl dotaz na odkoupení bytu jsem byla hospitalizována v nemocnici a někdo za mne podepsal nabídku s tím,že nechci odkoupit svou bytovou jednotku.Poté mi byla nabídnutá bytová jednotka v ceně pro právnickou osobu což jsem odmítla jelikož jsem fyzická osoba a ne právnická.Je tento postup správný a dovoluje tento postup prodeje zákon?

přeplatky+smlouva

Vložil Anonymous, 7. Červen 2009 - 13:57 ::

Dobrý den, Chtěla bych poprosit o radu a to v té věci,že bydlíme v s.r.o se spoluvlastníky a to od roku 2005 a od té doby majitel řádně nevyplácí přeplatky za služby a to ani spoluvlastníkům­.Nájemnici,kte­ří si neodkoupili svou bytovou jednotku mají smlouvu,která platí od roku 1989 a majitel převzal veškerá práva a povinnosti této smlouvy vůči nájemcům.Ve smlouvě je uvedeno,že nedoplatky nebo přeplatky z vyúčtování uživateli jsou splatny do 15 dnů po doručení vyučtování uživateli.Majitel přeplatky vyplácí jak se mu zlíbí a to i v měsíci červenci i přestože vyučtování bylo doručeno v měsíci dubnu.Nikdo s ním nemá smluvní vztah,jelikož převzal nájemce aniž by se smlouva nějak změnila.Ta zůstala stejná.Je možné,aby majitel nedodržoval co je ve smlouvě uvedeno?

změna stanov - orgánů SVJ, hlášení změn na OR

Vložil Anonymous, 6. Červen 2009 - 22:17 ::

zdravím, jsem na tomto portalu poprvé a zatím marně hledám odpovědi na mé dotazy týkající se orgánů SVJ. Ve zkratce: 6.3.09 výboru vypršel na základě stanov 2letý mandát, 30.3.09 proběhlo shromáždění vlastníků na kterém byla zvolena nová místopředsedkyně – ostatní členové výboru zůstali beze změn. Do dnešního dne tato změna nebyla nahlášena na OR z laxního přístupu nové místopředsekyně. Dnes jsem se od ní dozvěděla, že z důvodu prodeje bytu musí z funkce odstoupit.. Proběhne tedy nové shromáždění. a)Jsou nějaké sankce za prodlení nahlášení na OR?

Náležitosti vyúčtování služeb

Vložil Anonymous, 6. Červen 2009 - 10:07 ::

Je v nějakém právním předpise uvedeno, co vše musí přesně obsahovat roční vyúčtování záloh na služby (jiné než tepla a teplé vody)?

Z ObčZ přitom plyne, že nemá-li vyúčtování všechny předepsané náležitosti, je neplatné.

Vyúčtování záloh na služby

Vložil Regína Pourová, 5. Červen 2009 - 13:15 ::

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je někde uvedeno, co vše musí přesně obsahovat roční vyúčtování záloh na služby. R.P.

Správný postup při odvolání předsedy výboru

Vložil Anonymous, 4. Červen 2009 - 12:05 ::

Dobrý den,

prosím o radu. Vzhledem k nespokojenosti se situací v našem SVJ uvažujeme (nyní snad již nadopoloviční většina) o personálních změnách ve vedení, tzn. odvolání stávajících členů výboru včetně předsedy.

Platí u nás vzorové stanovy, tzn. Čl. VIII, 3) „Členové výboru jsou voleni a odvoláváni shromážděním. Předsedu a místopředsedu volí výbor z řad členů a z funkce je odvolává“.

Můj dotaz zní: Předsedu a místopředsedu může odvolat pouze výbor, nikoliv shromáždění? Nebo se „členy výboru“ rozumí i předseda a místropředseda? Prosím o správný právní výklad.

nečlen SBD ani vlastník

Vložil Anonymous, 29. Květen 2009 - 16:40 ::

Měli jsme předsedu samosprávy,který nebyl ani člen družstav ani vlastník v podstatě se sám zvolil aniž bychom o něm něco věděli.Zpolupra­coval s družstvem,po­depisoval milionové zakázky na opravy z fondu oprav,stanovy družstva toto nedovolují.Chci se zeptat,není tato kauza náhodou trestná a jsou schvalované rozpočty na další období platná?Když bylo na toto poukázáno družstvo na z posledních schůzí prohlásilo,že tento člověk je od dnešního dne členem družstva.Je možné s tímto nějak operovat?Mnohokrát byly překročeny opravy o statisíce s jegho pod

pronájem bytových jednotek

Vložil jk, 28. Květen 2009 - 17:17 ::

Mám tady nového klienta. Dům kde je 7 bytů, z toho 4 jsou vlastníci jedné bytové jednotky a jeden je vlastník 3 bytů a ty dva byty pronajímá. Proto, že jsou tam nájemníci 40 let tak se prý na ně vztahuje regulované nájemné, které ale nepokryje předpis nájemného a záloh za služby. VÍC PLATIT NECHTĚJÍ. Poradí mi někdo co s tím?? Zdraví jk

Právnická osoba ve výboru SVJ

Vložil Anonymous, 28. Květen 2009 - 14:25 ::

Ráda bych se zeptala zda je možné, aby do výboru SVJ byl zvolen právnický subjekt, tedy společnost s.r.o., která je na každé schůzi na základě plné moci zastoupena někým jiným.

Děkuji

Eva

Syndikovat obsah