Ostatní
sídlo firny v b.j.
Dobrý den, zjistila jsem, že na adrese našeho domu má sídlo několik OSVČ a firem, osob, které nemají žádné vlastnické právo k bytové jednotce. Dle nového OZ musí vlastník b.j. nahlásit osoby v nájmu. Jak ale postupovat, když nahlášená osoba už v domě nebydlí ale sídlo firmy je stále uvedeno v obchodním rejstříku. Děkuji za odpověď.
Kdo je Mgr. Dědečková
Z oficiálního životopisu Mgr. Zuzany Dědečkové:
Mgr. Zuzana Dědečková ukončila studium Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni v roce 2008.
V advokátní kanceláři BROŽ & PARTNER se Zuzana věnuje především oblasti práva rodinného, zabývá se alternativními způsoby řešení sporů a veřejnými zakázkami.
Příspěvek na správu domu dle NOZ – rekapitulační dotaz
Dobrý den všem,
dovolím si položit několik dotazů k úpravě příspěvku na správu domu dle nového občanského zákoníku:
- Chápu správně, že podle NOZ zahrnuje správa domu již i modernizace a rekonstrukce a stavební úpravy domu a že tedy z příspěvku na správu lze hradit i tyto činnosti a že tak v tomto směru odpadají dosavadní spory ohledně působnosti SVJ?
- § 1180 odst. 2 NOZ a nařízení vlády č. 366/2013 Sb. stanoví, že náklady na vlastní správní činnost se hradí poměrně na jednotku. Platí toto automaticky bez nutnosti přijetí jakéhokoliv rozhodnutí orgánů SVJ – tzn. i tehdy rozúčtovávaly-li se dosud některé z těchto nákladů dle jiného kriteria (např. podle podílů) – tzn. že tyto náklady se počínaje 1.1.2014 automaticky rozúčtovávají na byt?
nové vodoměry ??
Nemáte někdo informaci, že podle směrnice EU č.27 budou od roku 2017 povinné vodoměry s radiovým odečtem ?? tedy že vlastníku bude muset zajistit průběžné sledování spotřeby v bytě ?? uvítám jakýkoliv relevantní odkaz.
Kamerový systém SVJ
Dobrý den, plánujeme v nebytových prostorách zprovoznit kamerový systém. Chtěl bych se zeptat, zda s tím máte zkušenosti ohledně legislativy, a to konkrétně formulář, který musí podepsat každý vlastník s souhlasem uchování záznamu ? Předem děkuji za pomoc . PB
Švindlování s úvěrem a NOZ
Vícekrát se zde v roce 2013 diskutovalo o podivných praktikách v některých SVJ ohledně nákladů na opravy či technické zhodnocení domu:
- buď tyto náklady vůbec nebyly zavedeny do účetnictví jako pohledávka za vlastníky, nebo
- náklady byly zavedeny do účetnictví jako pohledávka za vlastníky, avšak SVJ nikdy nezačalo dlužné částky po dlužnících vymáhat.
Oba případy spadají od 1.ledna 2014 pod § 159 NOZ, který stanoví členovi statutárního orgánu právnické osoby, aby jednal s péčí řádného hospodáře. Příslušné ustanovení NOZ zní:
89/2012 Sb. § 159 |
svj a zadávání veřejných zakázek
Je správná moje doměnka, že by mělo SVJ postupovat při zadávání zakázky v souladu s Pravidly pro zadávání veřejných zakázek? Pokud mi někdo odpovíte, prosím uvedení příslušných legislativních odkazů. Děkuji
Problém s nájemníky byt. jednotky nad námi (krádeže, hluk apod.)
Dobrý den, aktuálně řešíme již druhým rokem problém s nájemníky majitele bytové jednotky sídlící nad námi. Majitel bytu je členem představenstva družstva, jež nám spravuje náš panelový dům, i přesto se však staví k problémům dost pasivně (vyslechne, odkýve, přislíbí řešení a v závěru je výsledek nulový). Již předtím, než byt. jednotku pronajímal, bydlela zde za doby jejich manželské krize jeho manželka, která nás opakovaně vytápěla a odmítala to s námi jakkoli řešit. Po zažehnání krize si do bytu nastěhovali nájemníky. Problémy s nájemníky vznikly v době, kdy nám bylo z prostor společného sklepa (náležícího naší a jejich byt. jednotce) odcizeno vše, co jsme tam měli (od barev na zdi, přes akvárium až po pytle s hlínou na přesazení květin). Kontaktovala jsem majitele bytu, který mi po dobu jednoho měsíce tvrdil, že jeho nájemníci nemají toto zapotřebí a z jejich strany by k tomu nemohlo dojít. Týden na to jsme se vrátili předčasně domů z dovolené, v bytě nad námi se svítilo, nebyly zatažené žaluzie a zdi byly vymalovány našimi barvami. Opět jsem tedy kontaktovala majitele bytu a požadovala vyřešení. Druhý den poté se zpětně ozval a potvrdil, že barvy skutečně byly odcizeny jeho nájemníky. Po tomto řešení nastalo peklo. V panelovém domě, ve kterém žijeme je vše slyšet i za normálních podmínek slučujících se s běžným užíváním bytu (čůrání souseda do záchodové mísy, převalení se na posteli, otevírání a zavírání pojízdných skříní, tekoucí voda, kašlání, sdílení jejich sex života apod.). Nemusím tedy popisovat, jak vypadá náš běžný den nyní. Sousedi se rozhodli, že nám udělají ze života peklo a dávají si náležitě záležet na tom, aby nám znepříjemnili život od konce nočního klidu až po jeho začátek. Zpravidla tomu bývá tak, že buď tlučou kladivem do podlahy v 7hod ráno nebo ve 21:50hod. Vygradovalo to už do takových výšek, že se přítel jednoho večera oblékl a šel se jich zeptat, zda-li jim toto chování přijde normální. Nájemník bytu otevřel dveře již se vztyčenou pěstí a byla z toho pouze rvačka, která vztahy ještě více vygradovala. Zavolala jsem policii, která se k věci staví dost laksně a sdělila nám pouze, že naše šance na vyřešení vede pouze přes majitele bytu. Slečně, která zde bydlí je 20let a jejímu příteli 25let, rozumná domluva s nimi, ani s majitelem bytu není. Ověřila jsem si proto všechny možnosti a zjistila, že lze podat stížnost na přestupkovou komisi, která je však hrazená. Jsem již v takovém stádiu, že ty peníze mi za možné řešení stojí. Dozvěděla jsem se však, že přestupková komise vše řeší zpravidla podáním ruky protistran a uložením pokuty (většinou pro obě strany). Je normální, že zaplatím 1000,– za žádost o přezkoumání a poté mi bude ještě při podání nedostatečných důkazů udělena pokuta?
Změnu rozhodnutí shromáždění SVJ
Shromáždění SVJ na schůzi konané dne 09. 12. 2013 na základě
pozměňovacího návrhu schválilo výmalbu společných prostor, a to: 1.až
8. podlaží do výše celkové částky 50.000,– Kč. Na základě
předložených cenových nabídek, předložil výbor dne
13.3.2014 vlastníkům, (formou zápisu z jednání výboru), návrh na
změnu usnesení shromáždění týkající se malování následovně:
vymalování pouze 5.až 8. patra + vymalování zbývajících prostor
v přízemí; s požadavkem.
"Žádáme vlastníky, aby do 16. 03. 2014 do 12:00 hod. sdělili e-mailem
nebo do schránky SVJ, zda souhlasí s návrhem výboru, nebo zda trvají na
rozsahu prací odsouhlaseném shromážděním dne 09. 12. 2013.
Vymáhání poplatku za STA u SVJ
Chtěl bych radu, jsem majitelem bytu, pri rekonstrukci STA v dome mi byl prijem odpojen. Nedohodl jsem se se SVJ na terminu. Sami mi v nucovali terminy a ja dost cestuji pracovně. Maji pravo na mně požadovat placeni poplatku,kdyz jsem prokazatelne odpojen od sluzby? Nyni man UPC prijem. Poradte prosim.

Poslední komentáře