Ostatní
úklid společných prostor
Dobrý den, chtěla bych někde zjistit, jakou pravomoc má člen výboru společenství vlastníků.Do panelového domu jsem se po koupi bytu v osobním vlastnictví nastěhovala před necelým rokem. Včas a pravidelně platím nájem i úvěr. Respektuji i to, že mám určité povinnosti ve společných prostorech domu. Jsem slušný člověk. Minulý týden jsem měla službu na úklid. Jelikož jsem věděla, že o víkendu nebudu mít čas, společné prostory jsem uklidila v pátek. A od pondělka tohoto týdne, kdy služba přechází na dalšího majitele bytu, mě neustále obtěžuje člen výboru, který na úklid dohlíží.
Pojištění domu
Jaký máte názor na následující. Původní vlastník budovy, družstvo, vymezil jednotky a převedl jednotky do vlastnictví, vzniklo svj. Všichni vlastníci jednotek ukončili členství v družstvu a již nemají s družstvem nic společného. Budova družstva byla pojištěna, pojistníkem bylo družstvo, pojištěným bylo taky družstvo, případné plnění patřilo pojištěnému. Členem výboru svj se stali členové bývalé samosprávy s vazbou na původní družstvo. Přišli s návrhem, že pojištění budovy, která je dnes ve spoluvlastnictví vlastníků jednotek zústane tak, jak bylo před převodem. Důvodem je prý lacinější pojištění. Pojistníkem zůstane družstvo, pojištěným zůstane taky družstvo, případné pojistné plnění dostane družstvo. Tak to vyplývá ze smlouvy, kterou máme k dispozici, smlouva tedy zůstane původní. Pojistné částky budou ale platit vlastníci jednotek. Jaký na to máte názor. Máme pojistnou událost na společné části budovy, která způsobila škodu v jednotce.
Jde to k Vrchnímu soudu - NOZ kontra ZoVB - argumentace p.Lake
Pane Lake,
Dne 18.3.2014 jsem obdržel usnesení Krajského soudu. Jsem členem společenství s právní subjektivitou, které vzniklo před mnoha lety. V roce 2013 proběhlo shromáždění v souladu s §9(8) ZoVB. Shromáždění svolal původní vlastník budovy, bylo usnášeníschopné, přítomen byl notář, schváleny byly (s nepatrnou modifikací) vzorové stanovy, byl zvolen 3-členný výbor společenství. Společenství není do dnešního dne zaregistrováno v příslušném rejstříku (to ale s mým sporem nesouvisí, já jsem napadl přijaté usnesení, žaloba byla podána před 1.1.2014).
Jak stanovit příspěvek na správu společných čátí domu
Dům je rozdělený na jednotky, v Prohlášení je uvedena plocha jednotky v m2. V Prohlášení se uvádí, že k vlastnictví jednotky patří spoluvlastnický podíl na společných částech budovy (není vyčíslený) a spoluvlastnický podíl na pozemku na kterém budova stojí (1/60). Jak postupovat při atanovení výše příspěvku na správu společných částí domu.
hlasování na shromáždění SVJ - podílové vlastnictví
Dobrý večer, prosím, poraďte mi, jak postupovat při hlasování na shromáždění SVJ:
- spoluvlastnictví garáže:
- dle katastru garáž vlastní 4 různí majitelé, každý 1/4
- dohromady je „podíl na společných částech“ 744/13136 = 5,66% s tím, že každá osoba má 1/4 = 1,415%
Jak počítat hlasy při hlasování na shromáždění SVJ, pokud dorazí jen 1, 2 nebo 3 osoby? Přečetla jsem názory, ale nejsem si jistá, jestli se podíl může rozdělit na čtvrtiny podle toho kolik lidí dorazí nebo jestli je nutná účast nadpoviční většiny, aby byl hlas platný, tedy zda nadpoloviční většina může hlasovat za všechny majitele garáže.
Odpojení od Teplárny - P R O B L É M
Naše SVJ se rozhodlo odpojit od Teplárny a vybudovat vlastní kotelnu. Všechna povolení, které stavební úřad požadoval šla bez problémů, až na vyjádření Teplárny.
Poraďte prosím, jak na ně? Jak postupovat, aby nám daly „souhlas“ k odpojení, který Stavební úřad požaduje.
Má vůbec Stavební úřad na něco takového právo? Zatím jsme z celé kauzy znechucení a spíš cítíme nějaké lobby mezi Teplárnou a stavebním úřadem.
Díky moc.
S pozdravem úřady znechucený ML
Nadstavba na domě
Dobrý den,
dle smlouvy o výstavě jsme na malém bytovém domě (4 byty) vystavěli nadstavbu, ale ještě nemáme dokončeno, zkolaudováno.
Nyní zvažujeme, že bychom ostatním vlastníkům navrhli vyjmutí nově postavených konstrukcí ze společných částí budovy, v podstatě vše co je nad původním stropem posledního podlaží (hlavní nosné konstrukce, obvodový plášť, střešní konstrukci). Samozřejmě výlez na střechu, antény, satelit apod. budou dále ve společných částech budovy.
Máme u výstavby trochu problém, neboť právník připravil smlouvu dosti obecně a tak vzniklo v domě, kde jsme dobře vycházeli, podivné napětí.
Odvolání stávajícího výboru
Dobrý den
chtěl jsem se zeptat jakým způsobem se provádí odvolání stávajícího výboru. Hlavní otázka je zda je třeba, aby na schůzi, kde se bude hlasovat o odvolání výboru musí být přítomen notář? Pokud ne co je třeba připravit pro notáři, aby byl řádně proveden notářský zápis, tak aby byla řádně provedena změna v rejstříku?
Děkuji Pavel S.
založení SVJ
V kupní smlouvě je uvedeno podílové spoluvlastnictví.A majitele domu jsou velmi neteční vzhledem cokoliv dělat společně. Ne chtějí se vůbec angažovat v spravovaní společného majetku.A troufám se říct ,že asi nikdo z nás ne uměl nebo chtěl se toho ujmout. Ano, obecní úřad v naše vesnici tehdy (opravují rok prodeje 1994 )rozprodal domy. Je těžko s tím něco údělat.
Převod do Osobního vlastnictí
Dobrý den prosím o radu.Splácíme ještě anuitu která vychází na každý byt plus mínus 25 tisíc Kč.Ráda bych si odkoupila byt od družstva,nejsem jediná ,kdo by rád byt odkoupil,ale družstvo to nechce.Na koho se mám obrátit nebo co dělat.Děkuji

Poslední komentáře