Ostatní

Pronájem společných prostor kočárkárna.

Vložil vaclav wel, 25. Březen 2014 - 17:57 ::

Dřívější předsedkyně našeho SVJ si během svého působení zamkla kočárkárnu ve sklepě našeho domu. Udává že si sama se sebou sepsala smlouvu o pronájmu.Aniž by cokoliv projednala ve Shromáždění vlastníků nebo získala souhlas s pronájmen od všech vlastníků. Nyní vyhrožuje, že jestli si kočárkárnu otevřeme podá na nás trestní oznámení. Můžete poradit, zda máme jít podat trestní oznámení nebo si kočárkárnu otevřít násilím???

Nefunkční okapy

Vložil Antonín z Břeclavi (bez ověření), 24. Březen 2014 - 19:58 ::

Dobrý den, mám problém se sousedem,který vlastní nebytovou budovu-sklad v těsném sousedství mého dvoru.Už déle než rok neměl soused na budově okapy a veškerá voda stékala na můj dvůr,který se v tu chvíli změní v bahniště,voda ničí uložené dřevo a přes dvůr se nedá projít bez holínek.Po nespočetných upozorněních soused dal okapy,ale vlastně se nic nezměnilo,jelikož okapy jsou cca 10cm od střechy a tím pádem voda teče ne do okapů,ale nadále dolů se střechy.Se sousedem není možná domluva,nevím na koho se mám obrátit. Děkuji za odpověď

švábi v bytě

Vložil rtamchynova, 24. Březen 2014 - 16:27 ::

Prosím o vaši radu. Máme v domě vlastníka, který nahlásil, že má v bytě pravděpodobně šváby. Žádala jsem ho, ať zjistí, zda se skutečně jedná o šváby a zda i ostatní vlastníci v jejich stoupačce mají stejný problém. Majitel ale dělá mrtvého brouka. Mezitím jsem zjistila, že insekty má pouze on. Bohužel na mé dopisy ani maily nereflektuje, nehodlá se tím vůbec zaobírat. Problém je v tom, že se tento hmyz může rozptýlit do celého domu. Do bytu nás nechce pustit a nechce ani zaplatit desinsekci. Vlastníci z pochopitelných důvodů toto nechtějí platit ze společných peněz.

Uznání závazku jeho plněním

Vložil lake, 24. Březen 2014 - 16:23 ::

Vícekrát jsem zde psal, že plněním údajného závazku bez protestů se vlastník jednotky zbavuje možnosti později namítat nesprávnost výše částky, či jejího účelu. Plněním (třebas i jen jediné splátky) na neurčitý účel stvrzuje plátce svůj souhlas a dostává se do procesně nevýhodného postavení: pokud má dodatečně mámitky, musí on sám tvrdit a prokazovat, že byl uveden v omyl, případně že druhé straně vzniklo bezdůvodné obohacení.

To plně platí např. pro neurčité platby na „fond oprav“, případně platby „podstrčené“ nabyvateli jednotky za bývalého vlastníka a označené nesmyslně jako „záloha na splátky úvěru“. Plnění bez důvodu je o to nebezpečnější, že soudy je následně mohou posuzovat jako DOBROVOLNÉ plnění, např. z (neplatné) smlouvy.

89/2012 Sb. § 2054

Odvolání předsedy SVJ

Vložil xxx (bez ověření), 24. Březen 2014 - 13:38 ::

Dobrý den.Potřeboval bych poradit, jak odvolat předsedu SVJ?

Sankce / Pokuta / Trest -> do Stanov?

Vložil Nechápu (bez ověření), 24. Březen 2014 - 13:17 ::

Dobrý den,

zde (http://www.portalsvj.cz/…odleni-v-svj) je uvedeno:
(1) Poplatek z prodlení lze od 1.1.2014 vymáhat pouze podle zákona
(2) Smluvní pokuta: není-li ve stanovách …je nevymahatelná

Zajímalo by mne

• je nějaká „volnost“ v tom co lze stanovami nařídit (hlavně těm nepřizpůsopivým) ?
  • jaké „sankce“ lze odhlasovat? Lze např odhlasovat do stanov Smluvní pokutu

Ulozeni dokumentu SVJ

Vložil Petr (bez ověření), 24. Březen 2014 - 9:16 ::

Dobry den,

chtel bych se zeptat, kde jsou v ramci SVJ, fungujeme od roku 2001, ulozeny stanovy svj, prohlaseni vlastnika a dalsi dokumenty jako ucto, atd.? U predsedy nebo nekde jinde?

Dekuji za odpovedi

Petr

Právní úkon

Vložil xyz (bez ověření), 24. Březen 2014 - 8:03 ::

Společenství jedná svým výborem; jde-li o písemný právní úkon, musí být podepsán předsedou výboru a dalším členem výboru (§ 9 odst. 13 ZoVB). Dotaz: pokud je uzavřena mandátní smlouva mezi SVJ a externí firmou zajišťující správu pro SVJ musí být u faktur k proplacení tyto dva podpisy, nebo stačí podpis pouze předsedy SVJ?

Odvolatelnost předsedy - dotaz

Vložil Láďa Kubeš (bez ověření), 23. Březen 2014 - 20:53 ::

Prosím,měl bych zájem zjistit, jak je to s odvolatelností předsedy SVJ v případě neoprávněných zásahů dl Stanov SVJ. Je mi známo, že předsedu volí členové výboru.Dle původního zákona o SVJ jej údajně mohli členové výboru odvolat, když by konal neoprávněně. Jak to tedy prosím v tomto směru řeší nový občanský zákoník? Připouští se tu možnost odvolatelnosti předsedy SVJ, když postupuje proti Stanovám a navíc za pomoci ostatních členů výboru na konaném shromáždění? Je zcel evidentní, že výboři svého předesedu neodvolají, když postupují vědomě rovněž neoprávněně.Ještě mám prosím další dotaz.Jak dlouho před shromážděním se podává informace? Dříve to bylo 15 dnů, jak je to dle nového obč.zákoníku? Děkuji.

Rušení nočního klidu -Nový občanský zákoník.

Vložil Marta. (bez ověření), 23. Březen 2014 - 14:28 ::

Dobrý den.Podle nového občanského zákoníku rušení nočního klidu řeší nejbližší městské úřady.Musím přiznat že vše funguje tak jak má.Nedávno jsme řešili rušení nočního klidu u nás v domě.Přivolala se městská policie sepsal se protokol a vše jsme poslali na městský úřad.Rušitel nočního klidu byl potrestán pokutou ve výši 10 000.korun.Od té doby máme v domě klid.Doporučuji všem tento postup.

Syndikovat obsah