Ostatní
nepochozí půda
Dobrý den, v našem bytovém domě máme půdu, která není po celé své ploše pochozí. Středem vede jen servisní lávka (cca 1 m široká)kvůli servisu a případným opravám. Jinak podlahu půdy tvoří zavěšené sádrokartonové desky (stropy bytů)a na nich volně položená izolace. Vstup na půdu je z chodby sklápěcími schůdky. Jeden z vlastníků usoudil, že na půdě si začne skladovat věci (krabice a jiné krámy). Podle mě, by tato půda neměla být přístupná z důvodu bezpečnosti (někdo může propadnout do spodního bytu) apod. Z vlastníkem není rozumná řeč. Je možné přístup na půdu zamezit, popřípadě jakým způsobem?
PENB
Náš dům byl zkolaudován v lednu 2012. Stavbu a prodej prováděla firma, která byla pro tento dům založena, čili je to jedna a táž osoba. Ještě koncem roku 2013 byly některé byty prodány. Zatím jsme od firmy nepřevzali společné prostory (už byl vyzván právníkem, ale bez odezvy), navíc ještě pronajímá společné prostory (požární galerii pro garážové stání). Chtěla bych se zeptat, zda jak je to s PENB, jestli je povinností firmy tento průkaz mít vyhotoven a předat a jestli prodejce něco neporušil, když koncem roku 2013 prodával byty bez PENB. Děkuji
Povinnost PENB
Dle 406/200 je třeba se při prodeji budovy vykázat PrůkazemENB (od 1.1.2015). My nehodláme svůj dům jako celek nikdy prodat a domnívám se, že 99,9 % vlastníků také ne. Je tedy přesto nechávat zpracovat každých 10 let PENB ? Na co nám vůbec takový průkaz je ? Máme nová okna, zatepleno, tak proč platit za nepotřebnou administrativní věc.
Podnikání v bytovém domě, změna zákona? Změna účelu - byt na nebytový prostor.
Dobrý den,
doslechl jsem se, že s úpravou nového občanského zákoníku a zákona o vlastnictví bytů je možné začít podnikat v bytě i bez souhlasu všech vlastníků bytů v daném SVJ. Nestudoval jsem podrobně nové úpravy zákona, ale nechce se mi věřit, že byla schválená taková změna. Tedy měnit účel, tzn. užívat bytový prostor jako nebytový prostor. Jedná se o bytový dům s pěti bytovými jednotkami ve vlastnictví různých osob. Byt je v přízemí s možností vybudovat i vlastní vchod a provozovat např. kosmetiku, masáže, kadeřnictví apod.
SVJ a SJM
Zkouším znovu, kdyby náhodou někdo znal odpověď: Prosím, je plná moc pro zástupce v rámci SJM dle NOZ (§1185) povinná pro letošní a následující shromáždění i pro „stará“ SVJ, když tato se nadále řídí 72/1994?
Příspěvek na fond oprav u garáží
Dobrý den,
v našem SVJ je 12 bytových jednotek a 6 garážových stání. BJ i garážová stání jsou ve vlastnictví jednotlivých členů se samostatným vyúčtováním. Příspěvek na fond oprav je pro byty i garáže stejný 20,–Kč/m2. Vzhledem k tomu, že v garážích není prakticky co opravovat (snad podíl na opravu střechy), naproti tomu byty využívají společnou kotelnu, výtah, rozvody…, zdá se mi nemorální platit stejný příspěvek za m2. Lze dle nového OZ odhlasovat rozdílné sazby pro byt a garážové stání? (Ustanovení § 1180/1). Ve stanovách je uvedeno, že Shromáždění rozhoduje o výši příspěvku na správu domu a pozemku, bez dalších podrobností.
Nový občanský zákoník a hlasování
Dobrý den, chtěla jsem se poradit-na svolané schůzi SVJ se bude volit.Většina členů uvažuje,že opět zvolí stejného pověřeného vlastníka jako předtím-vlastně tedˇje to tuším předseda společenství.Stanovy jsou standartní,zatím se neměnily,ale nevíme zda podle nového OZ stačí souhlas shromážděných vlastníků-nadpoloviční většina,či se musí vyjádřit všichni?Neradi bychom dělali něco co nebude platné.
Vaše zkušenosti s programem Panel 2013+ ?
Chtěl bych se zeptat, zda je zde nějaký pověřený vlastník či člen výboru, který měl tu čest s programem Panel2013+?Zajímaly by mě obecně zkušenosti,dále jak dlouho Vám trvalo, než jste dostali úvěrový příslib (od momentu podání žádosti), jaký způsob zajištění SFRB požadoval a zda jste také museli zajišťovat od všech vlastníků v domě, kteří mají hypotéku, na jakou částku tuto hypotéku brali a jakou část ještě zbývá doplatit?
Balkony a lodžie podle § 1180,odst.1 NOV
Dobrý den,můj dotaz se týká balkonů a lodžií,které využívá
výlučně jen vlastník bytu.Vyrozuměl jsem,že od 1.1.2014 se má stanovit
příspěvek za účelem financování oprav.Rozumím tomu dobře,že vlastník
bude hradit do společného účtu měsíční paušál podle rozměru balkonu
nebo lodžie _ podle rozhodnutí Shromáždění?Ale opravy bude hradit na své
náklady?
Naše SVJ vzniklo 12.4.2012.Do kterého data máme povinnost přepracovat
Stanovy? Děkuji za odpověď Limit
Vyúčtování za rok 2013
Dobrý večer, chtěl jsem se zde obrátit s dotazem, který bude pro mnohé zde jednoduchý. Jako majitel bytu dlouhodobě pronajímám byt. Můj nájemník je od listopadu 2012 ve výkonu trestu, tudíž v bytě nikdo nebydlí. Jeho advokát zprostředkovaně mi oznámil, že nájem ukončit nechce, platby chodí, v případě odpočtů vodoměrů, měřičů tepla či revize plynu volám tomu advokátovi, který zajistí zpřístupnění bytu. Prostě pohoda. Teď ale SVJ provedlo vyúčtování, kdy ačkoli v bytě nebyla žádná spotřeba vody ani tepla, tak u teplé vody zaúčtovali 30% z celku dle plochy bytu, takže ač nikdo teplou vodu nepouštěl, platit se musí.

Poslední komentáře