Ostatní
SVJ a SJM III.
Dobrý den, nerad, ale otravuji potřetí, nicméně jedná se dle mého názoru o záležitost, se kterou se v budoucnu setká téměř každý z nás – tedy hlasování na shromáždění podíl. spoluvlastníků či manželů. Po Vašich předchozích příspěvcích a studiu jsem došel k tomuto dílčímu závěru: Stará SVJ se řídi 72/1994. Tam jsme se vždy řídili odkazem na § 139/1, event. 145 u SJM a situace byla jasná. Nyní však nastává situace, že měli-li bychom se nadále řídit 72/1994, ten v podstatě odkazuje na starý ObčZ a otázka, tedy zní, jestli se i nadále můžeme řídit starým ObčZ, když se můžeme řídit i zrušeným 72/1994.
Majitel chce z našich záloh , uhradit poplatky které nejsou definovány ve smlouvě
Dobrý den, mám dotaz ohledně pronájmu bytu, jsem nájemcem bytu a majitel po mne chce uhradit služby které nejsou uvedeny ve smlouvě, poradte mi prosím, musím je uhradit?:
co máme uvedeno ve smlouvě: krom pevně stanoveného měsíčního nájmu, je zde článek o službách.
- V nájemném není zahrnuta úhrada za tyto služby: vodné, stočné, úhrada za odběr elektrické energie, osvětlení a vytápění společných prostor, úklid společných prostor v domě a svoz komunálního odpadu, celkem ve výši 3.500Kč. / Tyto služby zajišťuje pro nájemce pronajímatelé a nájemce je povinen platit pronajímatelům měsíční zálohy na tyto služby celkem ve výši 3.500Kč. V Této záloze je také zahrnuta také záloha na elektrickou energii ve výši 600Kč.
Správa domu bez SVJ.
Dobrý den, jako nový vlastník bytové jednotky a spoluvlastník domu pročítám fórum a rád bych si ještě ověřil a ujasnil několik věcí. Jsem vlastníkem bytu v době se 4 bytovými jednotkami. Vlastníkem domu bylo město, správcem byla (a je) příspěvková organizace města k tomu založená.
Stručně popíšu postup vzniku vlastnicví:
- v listopadu 2012 město zapsalo do KN Prohlášení vlastníka budovy, které je sepsané podle zákona o vlastnictví bytů, č. 72/1994 Sb.
- během roku 2013 město jednotky odprodávalo novým vlastníkům (bývalým nájemcům)
Úklid kolem domu - nájemník vs. SVJ
Dobrý den,
chtěl bych se někoho zeptat na věčné téma úklidu v domě s více byty. Jsem nájemník v paneláku, kde část bytů jejich obyvatelé vlastní a funguje zde SVJ. Z rozhodnutí SVJ provádí obyvatelé domu úklid svépomocí, z čehož se dá „vyvléct“ zaplacením drobné částky za náhradníka, který to udělá za vás. Vím, že asi nemám žádnou povinnost to platit, ale stejně to dělám, protože jsem rád, že je v domě čisto.
Přišlo ale jaro a SVJ se vytasilo s novou poviností – účastnit se v pátek celý den jarní úklidové brigády kolem domu. To už mi přijde trochu moc. Kdyby to alespoň bylo o víkendu, ale abych si musel brát dovolenou a ještě šel na někoho makat, to ani náhodou.
Stanovy SVJ - výbor
Dobrý den,
ve stanovách SVJ (vznik před NOZ) je v části orgány SVJ uvedeno: 1)shromáždění vlastníků, 2)pověřený vlastník. Může být v tomto SVJ zvolen místo pověřeného vlastníka výbor, nebo je v tomto případě potřeba upravit stanovy? O výboru není v našich stanovách žádná zmínka, vždy je v textu uveden pouze pověřený vlastník.
Děkuji za názory.
kolo v domě
Dobrý den, nemůžete mi pomoci s následujícím problémem úschovy kola v družstevním bytě. Kolárnu, ani kočárkárnu nemáme. Bydlíme ve vyšších patrech a kola nosíme v po schodech, nebo vozíme ve výtahu. Obyvatelé z toho mají mají problém a vadí jim to, chtějí abychom si dávali kola do sklepa. Někomu vadí výtah, jiným vadí, že chodíme po schodech. I když jsme vždy případná poškození, nebo ušpinění ihned opravili, všechny jiné škrábance na omítce např i po stěhování svalují na nás. Ve sklepě je to však nebezpečné, protože už se tam kola ztratila, navíc se dům nezamyká.
vyúčtování vodného 2013
Dobrý den, naše SVJ momentálně řeší problém s vyúčtováním vodného za rok 2013. Nejprve zásadní informace: Patní (fakturační) vodoměr je ve vedlejším domě, což je jiné SVJ. Naše SVJ má poměrové vodoměry (v bytech) vyměněné v roce 2011, vedlejší SVJ starší (správa zatím nebyla schopna říci jak staré, ale prý starší než naše). Rozdíly mezi celkovými náklady na celé fakturační místo jsou vyúčtovány dle poměrových měřidel v bytech poměrem. Rozdíl mezi náměry a fakturovanou spotřebou je 34 %. Patní vodoměr necháme přezkoušet, ale přesto má otázka zní, zda máme právo jako SVJ a majitelé bytů odmítnout podílet se na úhradě tak velkého rozdílu, když je zřejmé, že vedlejší SVJ má neověřené vodoměry dle zákona č. 505/1990 Sb., o metrologii? Je vůbec možné, aby bylo rozúčtování stejné, když náměry v sousedním domě nemohou být považovány za věrohodné?
Rozúčtování nákladů na vodné a stočné
V našem SVJ máme 6 jednotek s novými stoupačkami a nainstalovanými vodoměry a 5 jednotek bez vodoměrů. Původně se náklady na vodné stočné rozpočítavaly dle počtu osob jednotlivých bytech. Poradíte mi někdo, jak (pokud vůbec) lze rozůčtovat náklady na vodné v současné situaci? Tj. zda je možné od celkové spotřeby na patním vodoměru odečíst spotřebu bytů, ve kterých nejsou vodoměry, spotřeba těchto bytů by se vypočítala dle směrných čísel na osoby v bytě a zbylá spotřeba by se rozpočítala poměrově dle stavu vodoměrů? Logicky mi tento postup dává smysl, ale nevím, zda je v souladu s platnou legislativou a zda není nutné změnit kvůli tomuto kroku stanovy SV.
práva a povinnosti výboru SVJ - vůči členům společenství
Dobrý den, prosím o radu. Zajímalo by mě, jestli by měl člen výboru SVJ, který si při rekonstrukci stoupaček vody v domě, nechal vyměnit vanu a umyvadlo ve svém bytě, měl na požádání předložit fakturu za tyto práce, provedené v jeho bytě. Správce (účetní) mi řekl, že na to jako pouhý člen SVJ nemám právo. Také by mě zajímalo, zda se mohu někam obrátit v případě, že výbor si bez souhlasu shromáždění SVJ zadal jednorázový úklid domu za dost vysokou částku (8.533,–Kč) a dále pronajal střechu bez souhlasu členů SVJ.Vlastně jsme se o tom
dodavatel plynu
jaké jsou podmínky i po založení SVJ zůstat u stejného dodavatele plynu pod původní smlouvou bytového družstva to naše podmiňuje i nadále vedením účetnictví našeho SVJ totéž platí i pro pojištění domu

Poslední komentáře