Ostatní
Podvod s úvěrem, výbor a Trestní zákoník
Zákon č. 40/2009 Sb., Trestní zákoník § 254 Zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění (1) Kdo nevede účetní knihy, zápisy nebo jiné doklady sloužící k přehledu o stavu hospodaření a majetku nebo k jejich kontrole, ač je k tomu podle zákona povinen, kdo v takových účetních knihách, zápisech nebo jiných dokladech uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje, nebo kdo takové účetní knihy, zápisy nebo jiné doklady změní, zničí, poškodí, učiní neupotřebitelnými nebo zatají, a ohrozí tak majetková práva jiného nebo včasné a řádné vyměření daně, |
předseda výboru SV a správce
Dobrý den, je možné aby předseda výboru SV byl zároveň správcem a za předsednictví pobíral odměnu na základě dohody o pracovní činnosti a za správu fakturoval na základě mandátní smlouvy? Nejde zde o střet zájmů? Účetnictví přitom zadává cizímu subjektu, který tuto činnost měsíčně fakturuje. Je celý tento postup právně čistý? Henry
Platba měsíčních úhrad
„Prohlášení vlastníka“ našeho domu je z doby, kdy ještě SVJ nebylo. V oddílu „F“ v pravidlech pro přispívání na správu a údržbu se říká:
- "vlastník je povinen platit měsíčně na
účet správce zálohy na správu a služby".
- výše záloh + termíny splatnosti stanoví
správce po projednání s SVJ (podle
předpokládaných nákladů příslušného
období, u DZO i na předpokládaných
výdajích v obdobích následujících).
Stanovy uvádějí v čl. XVII, odst.1 = Příspěvky na správu domu a pozemku, dále zálohy na úhradu za služby, popř. další platby platí členové společenství v částkách a v termínech stanovených k tomu orgánem SVJ na účet společenství.
vyúčtování energií za 2013
Dobrý den, bydlím s rodinou v obecním bytě. Přišlo nám vyúčtování energií za rok 2013, kde byla položka „Náklady za odečty a vyúčtování“ v řádu stokorun. Vyúčtování vyhotovuje externí firma pro Městský úřad. Mohou nám tuto položku jako nájemci účtovat ? Děkuji za rychlou odpověď. Tomáš Č.
prodej bytu v roce 2014
Dobrý den, jsme vlastníky bytové jednotky již 5let v domě, kde je takových vlastníků k dnešnímu dni 50%, ale není tam založeno SVJ. Chci tento byt prodat a dočetl jsem se, že podle nového OZ zastaví katastr vklad na kupujícího nového vlastníka, pokud neexistuje SVJ s ičem do té doby, než bude vytvořeno. V domě ale nikdo SVJ vytvořit zatím nechce a já potřebuji finance z prodeje na zaplacení dlužné částky na nové bydlení. Mohu byt prodat a jakým způsobem? Děkuji
balkony
Při založení družstva byly vyměřeny byty i balkony. Ze všeho se počítá nájem. Nyní bylo provedeno zateplení a samozřejmě se balkony zmenšily. Nájem je však stejný a představenstvo to nechce měnit. Toto si nechalo podpořit i na členské schůzi. Bohužel nejsou všechny balkony stejné a 2 byty vůbec balkony nemají. Zajímalo by mě, zda je takové rozhodnutí platné a zda by se balkony neměly přeměřit a nájem tak snížit. Vše bylo provedeno ještě v roce 2013 tedy před platností NOZ. Děkuji za názory B.
Změna stanov SVJ a notář
Vložím zde jedno z mnoha vyjádření ke stanovám dle NOZ. Dle mého názoru docela dobrý názor, to znamená nechvátat a vyčkat. Jen mi není jasné která jsou ty donucovací ustanovení NOZ. Poraďte.
Společenství vlastníků jednotek, která se řídí vzorovými stanovami podle nařízení vlády č. 371/2004 Sb. nebo která v mezidobí přijala vlastní stanovy mají podle § 3041 odst. 2 nového občanského zákoníku (dále jen „NOZ“) povinnost přizpůsobit celé stanovy NOZ a doručit změněné znění stanov rejstříkovému soudu, a to do 4.1.2017.
Současně však platí podle § 3042 NOZ povinnost SVJ přizpůsobit název společenství tak, aby obsahoval i slovo „vlastníků“, a to do 2.1.2016. Změna názvu společenství je přitom změnou stanov SVJ.
Změna stanov NOZ
Před časem jsem zde žádal o názor na návrh stanov SVJ podle NOZ.
Děkuji p. Lake a kolemjdoucí za jejich příspěvky. Na shromáždění SVJ jsem si dovolil z nich citovat a ještě připojil odposlechnutou informaci o očekávatelné brzké novelizaci NOZ. Reakcí autora stanov na označení paskvil, naivní lidová tvořivost a zmínky o právních chybách bylo, že nikdy netvrdil, že jde o jejich poslední změnu a od členů výboru zaznělo, že každý právník může mít jiný názor. Shromáždění SVJ tedy, když už byl návrh tak pěkně připraven, stanovy v původní (a přiložené) verzi odhlasovalo. (přičemž někteří přihodili i úšklebek na stranu kverulanta, co jim stále nedá klid.)
Přeplatek neplatícího vlastníka
Dobrý den, mám dotaz na následující situaci: vlastník dluží SVJčku na zálohách cca 50000. Vlastník na začátku tohoto roku požádal o oddlužení a žádosti bylo vyhověno, takže za únor a březen 2014 zálohy zaplatil v plné výši. Zároveň má malou spotřeba a tak mu za rok 2013 vznikl přeplatek cca 10000 Kč. Obáváme se, že mu výbor bude muset tuto částku vracet, nebo snad připadne exekutorovi. Je možné přeplatek započítat proti dlužným zálohám, a co pro to udělat?
Balkóny, vada v prohlášení vlastníka, nový občanský zákoník
V prohlášení vlastníka (24.1.1995) máme uvedeny balkóny jako příslušenství jednotek s tím, že plocha balkónu je současně započítána do plochy bytu. Nyní přišel výbor SVJ s informací, že podle NOZ a NV č.366/2013 Sb. jsou to vady PV, které je nutné odstranit, což odhlasovali na shromáždění SVJ. A dále s tím, že Katastrální úřad vyžaduje pouze seznam VJ s rodným č. a č. občanského průkazu a u zatížených jednotek souhlase osoby oprávněné z věcného práva. Právník KÚ mi sdělil, že obě vady jsou obvyklou chybou při převodu z družstev a že nemohu být vlastníkem balkónu, neboť to odporuje NOZ. Nicméně uvedl, že pro vklad změny PV do KN je vyžadován souhlas všech, nebo nahrazení souhlasu VJ rozhodnutím soudu, což v tomto případě považuje spíše za formalitu.

Poslední komentáře