Ostatní

Stížnost na hospodaření svj

Vložil vs.im (bez ověření), 6. Listopad 2014 - 23:05 ::

Dobrý večer, mám takový dotaz ohledně svj v našem domě. Opakovaně v hospodaření dochází k naprosto nesmyslným krokům, za které zjevně někdo dostává nějaké peníze. Tak např. před pár lety se nechaly natřít okna (tehdy dřevěná) za docela vysokou částku, a za necelý rok se okna vyměňují za plastová… nebo například oplocení popelnic, které každému vadí a všichni dveře stejně nezavírají… je nějaká možnost jak by se dalo prekontrolovat hospodaření svj nějakou vyšší instancí, např. finanční úřad nebo něco takového?

Děkuji pře

instalace měřičů tepla

Vložil carlos (bez ověření), 6. Listopad 2014 - 23:00 ::

V našem domě který je SVJ je v plánu montáž měřičů tepla či indikátorů spotřeby. Má si uvedené zařízení platit každý vlastník sám či lze vše hradit z fondu oprav? Děkuji za odpověď

předseda SVJ nebo výbor SVJ

Vložil Zdeněk Žák (bez ověření), 6. Listopad 2014 - 17:23 ::

§ 1205 NOZ ve svém odstavci č.1 mimo jiné stanovuje, že nejvyšší orgán společenství vlastníků je shromáždění a statutárním orgánem je výbor, ledaže stanovy určí, že je statutárním orgánem předseda společenství vlastníků. Zajímalo by mne, čistě z praktického hlediska, kdy někdy nelze nalézt dostatek členů pro statutární orgán, zda toto ustanovení je obligatorní, či fakultativní. Domnívám se totiž, že stanovy by mohly poskytovat širší možnost pro shromáždění, kdy projev vůle shromáždění by se mohl měnit podle jeho okamžité vůle

stanovy SVJ x správce

Vložil Anonymous, 6. Listopad 2014 - 17:08 ::

Dobrý den, SVJ (42BJ) má se správcem objektu uzavřenou Mandátní smlouvu mj.na vyúčtování nákladů na služby.Požádal jsem ho tedy o možnost nahlédnutí do vyúčtování za celý dům.Byl jsem odmítnut s odvoláním se na jakousi „103,že by tím došlo k narušení soukromí ostatních vlastníků“. Ve stanovách SVJ jsou zakotvené patřičné klausule,které mi tuto možnost dávají.Obracet se na výbor SVJ nechci,protože jsem na něj podal žalobu kvůli jeho neprávoplatnému zvolení a tudíž jsem přesvědčen,že mi nevyhoví. Děkuji za radu Strýc

Konat shromáždění se má jednou ročně....

Vložil KarelV (bez ověření), 6. Listopad 2014 - 14:09 ::

Dobrý den,

prosím, jak se má vykládat §11/1 ZVB ?
Znamená část věty „musí alespoň jednou ročně konat shromáždění

• alespoň jednou během max.12 cti po sobě jdoucích kalendářních měsíců nebo
  • alespoň jednou v kalendářním roce tj. během max.23 po sobě jdoucích kalendářních měsíců

Náš výbor svolává shromáždění vždy na konci listopadu a na konci nejbližšího ledna 23 dalších měsíců pak nekomunikuje a případně odkazuje na následující shromáždění nevím zda to vadí někomu jinému než mně ale lhůta na svolání se mi nezdá normální.

"Fond oprav"

Vložil Pub (bez ověření), 6. Listopad 2014 - 13:59 ::

II-ÚS-2973–09–1:
cit. „…V návaznosti na otázku týkající se příspěvků na náklady spojené se správou domu a pozemku upozornil soud na to, že nelze přijmout myšlenku, že má každý vlastník svůj konkrétní účet a na něm se nacházející jím složené finanční prostředky. Fond oprav dle mínění soudu představuje „masa finančních prostředků shromážděná na jednom účtu“, přičemž vlastníci jednotek rozhodují, co bude z těchto peněz financováno. Z toho důvodu prý má každoročně provedené vyúčtování pro jednotlivé vlastníky pouze informativní charakter

Stanovy dle NOZ a FO

Vložil Zralý (bez ověření), 6. Listopad 2014 - 13:10 ::

Je možné do úpravy stanov (SVJ 2000) dle NOZ vložit možnost existence fondu oprav na nepředvídatelné budoucí náklady ?

platby za lodžie

Vložil Makahari (bez ověření), 6. Listopad 2014 - 9:50 ::

Podle NOZ § 1180 slouží-li některá ze společných částí domu je některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklady. Tato povinnost je jasná u lodžií, které jsou přístupné pouze z bytu. Jak ale řešit užívání lodžií, které jsou přístupné ze schodiště v domě – smlouvou o pronájmu, platby za pronájem pak budou příjmem vlastníků? Děkuji za odpověď.

parkování u domu

Vložil staarman (bez ověření), 5. Listopad 2014 - 23:57 ::

Poslední dobou se množí stížnosti vlastníků na plné parkoviště u domu. Začali nám tu parkovat lidé z jiných domů a „domácí“ se pak nevejdou. Kdyby byl pozemek náš, prostě si parkovací místa označíme SPZkami. Pozemek ale není náš. Existuje nějaká možnost, jak si vymoci přednostní parkování automobilů lidí bydlících v domě?

plíseň v bytě po výměně oken

Vložil Robert Klíč (bez ověření), 5. Listopad 2014 - 18:54 ::

Dobrý den, asi před rokem a půl u nás v bytovém domě vlastníci měnili stará okna za plastová. Já jsem se nezůčastnil, takže všechny byty okolo i nade mnou mají plast. Přibližně od té doby se mi začala dělat v bytě plíseň, teď už je kolem oken podél celé zdi až na zem. Bohužel běžné prostředky si s ní neumí poradit. Napadlo mne, zda tvorba plísně nemůže nějakým způsobem souviset s utěsněním okolních bytů novými okny. Asi je to hloupost, nicméně zkouším co se dá. Děkuji za případné odpovědi či rady. Klíč

Syndikovat obsah