Ostatní

Prohlášení vlastníka s platností před NOZ - vlastnictví vrat garáže

Vložil SVJ281, 22. Září 2014 - 15:03 ::

Dobrý den, naše SVJ existuje již 20 let avšak naše situace se nyní poněkud zhoršila, když se z jednoho souseda stal notorický prudič, což s sebou nese časovou zátěž na jeho četné stížnosti a dotazy. Momentálně řeším, jako předseda výboru SVJ následující problém: Soused, člen SVJ má (po havárii vody) problém se svými garážovými vraty (nejdou mu dovřít) a vyžaduje po SVJ, aby o poškození vrat jeho garáže jednalo s pojišťovnou. Tvrdí, že SVJ je vlastníkem těchto vrat, neboť dle NOZ: „… Pokud prohlášení vlastníka nebo jiný podklad určí, že společnou částí není některý z pojmů vymezený v § 1160 NOZ, bude dokument v této části neplatný a skutečný stav bude posuzován podle zákonného ustanovení.“

Zápis nového předsedy výboru, zrušení jednoho člena výboru

Vložil Tomáš (bez ověření), 21. Září 2014 - 22:52 ::

Dobrý den,

měl bych velkou prosbu co se týče podání návrhu na změny ve výboru SVJ. Potřeboval bych provést změnu předsedy výboru a změnit počet členů výboru.

Chtěl bych poprosit někoho, kdo se s tím v nejbližší době setkal, zda by mi mohl poradit.

Děkuji moc

Vyhl.č.428/2001 Sb.

Vložil Josef Šikýř (bez ověření), 21. Září 2014 - 16:32 ::

Vážení, obracím se zde na Vás s dotazem, zda se někdo dohadoval o úhradě odběru SV u Vodáren za nesprávné účtování? V zásadě mi jde o tento problém. Zjistíte, že domovní vodoměr, který je a patě domu, má propadlou platnost. Ve Vyhlášce č.428/2001 Sb. se v bodě 4 uvádí,je-li platnost vodoměru propadlá, vodoměr se považuje za nefunkční. Tedy z toho vyplývá,že u tohoto vodoměru je zbytečné provádět jakoukoli kontrolu a výměna jde na vrub dodavatele. Jak by prosím každý z Vás postupoval,když by se na tuto skutečnost nehledělo a účetní Vodáren by Vám zaúčtovala navíc k Vašemu zatížení rozpor ve výši 44,2%, což v našem případě byl celoroční rozdíl ve výši 352 m3 právě v r.2013! Prosím,jaký by zde bylo řešení z Vaší strany? Co by jste dokazovali jak postupovali? Navíc rozdíl oproti roku 2012 byl 88 m3-.

Nevím jak pokračovat

Vložil Smutný (bez ověření), 20. Září 2014 - 15:55 ::

Podal jsem reklamaci na vyúčtování za rok 2012 a také za rok 2013. Výbor SVJ na žádnou z těchto reklamací vůbec neodpověděl písemně a ani ústně. Co mohu víc udělat? Smutný

energeticky štítek-PENB

Vložil alpacinou, 18. Září 2014 - 19:26 ::

Dobrý den, máme od roku2010 bytový dům po komplexní revitalizaci.Byl proveden energeticky audit+ vyhotovení PENB. Je nutné ho dle nové vyhlašky udělat znova. Díky Polášek a předseda SVJ

právní pomoc - souhlas shromáždění

Vložil Silva Plana (bez ověření), 18. Září 2014 - 14:34 ::

Dobrý den, jak byste zadávali smlouvu na poskytnutí právní pomoci (komplikovaná výpověď správci + patrně nutná změna prohlášení vlastníka v souvislosti se stávající správou) – podle 366/2013? ve stanovách žádný limit nemáme, bez souhlasu shromáždění to nevypadá dobře, lze nařízení vlády chápat analogicky podle §13, že limitem pro volnou ruku výboru je výdaj 1000 Kč x počet jednotek v domě (bod 2), nebo max. 10 000 Kč (bod 1)

Děkuji za připomínky

Jakým zákonem se řídí SVJ(1994)

Vložil Magda3 (bez ověření), 17. Září 2014 - 22:51 ::

Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na následující. SVJ (1994) schválí stanovy, do kterých uvede: tyto stanovy vycházejí z ustanovení zákona č. 89/2012 Sb.. Do stanov je pak přímo narvána části o bytovém spoluvlastnictví z NOZ. Nevadí, že to nedává smysl. Má otázka zní, zda jsou takové stanovy v souladu se zákonem. Je možné takto stanovy změnit a narvat část o bytovém spoluvlastnictví na SVJ (1994) bez dalšího? Kvorum pro odhlasování stanov bylo zřejmě dodrženo. Ale stanovy jsou změněny tak, že odporují ZoVB. Jakým zákonem se tedy SVJ (1994) řídí. Pokud se tato stará SVJ nadále řídí ZoVB, může se od tohoto zákona odchýlit i když není změněno prohlášení vlastníka?

1x Dvojnásobná záloha na služby navíc? Co říká právo?

Vložil Martinmartin (bez ověření), 17. Září 2014 - 20:36 ::

Dobrý den,

prosím o radu. Koupil jsem novostavbu bytu do osobního vlastnictví. Po kolaudaci před nastěhováním mi přišla výměra měsíčních záloh na služby (el., voda, úklid, fond oprav aj.). Podmínkou převzetí klíčů od bytové jednotky bylo uhrazení dvojnásobku stanovené měsíční zálohy, což jsem učinil. Předpokládal jsem však, že mám tedy na dva měsíce uhrazeno. Po půl roce bydlení mi přišel e-mail, že probíhala kontrola účetnictví ve firmě, která se nám o vyúčtování záloh stará.. Bylo mi sděleno, že dlužím dvojnásobek měsíčních záloh a že mám do deseti dnů uhradit – zdůrazňuji, veškeré měsíce, které zde bydlím mám uhrazené, tento dvojnásobek je něco „navíc“.

Placení popelnic - Brno

Vložil Anonymous, 17. Září 2014 - 11:02 ::

Víte někdo, kde všude bych měla platit popelnice, když trvalé bydliště mám někde, kde nebydlím (Královéhradecký kraj) a v Brně mám práva na družstevní byt? Musím zaplatit v Brně a pak předložit tam, kde mám trvalé, že popelnice byly již jednou placeny? A když jsou za tento rok zaplaceny, ale v červnu jsem odkoupila práva bytu v Brně, musím tu zaplatit teď nějakou poměrnou část?

Podnikání v bytě v soukromém vlastnictví ve kterém nebydlím

Vložil Aneta (bez ověření), 16. Září 2014 - 12:44 ::

Dobrý den, ráda bych měla provozovnu a sídlo svojí firmy v bytě který vlastním (mám zde trvalé bydliště), ale sama v něm nebydlím. Je toto možné? Jednalo by se o kancelář sekretářky. Denně návštěva max. 5 lidí (žádný hluk atd.) Je to možné bez změny užívání bytu? Pokud by muselo dojít ke změně užívání, musí ho odsouhlasit společenství vlastíků? (vznik 2003).

Děkuji za odpověd

Aneta Silná

Syndikovat obsah