Ostatní

Obyvatelé paneláků na Slovensku.

Vložil svjdukelská111, 12. Září 2014 - 10:23 ::

BRATISLAVA – Majitelia panelákových bytov zbystrite pozornosť. Od októbra začnú platiť nové pravidlá, ktoré schválil parlament. Novela, ktorú predložili poslanci Otto Brixi a Anton Martvoň zo Smeru, má zlepšiť viacero vecí. No kritici im vyčítajú, že oveľa viac uškodí ako pomôže. Pozrite si nové najdôležitejšie zmeny, ktoré sa vás môžu dotknúť.

Tabuľa hanby

Odteraz bude možné zverejniť neplatiča, ktorý má nedoplatok do fondu prevádzky a údržby aspoň 500 eur. Môže to urobiť správca alebo spoločenstvo. Uvedie sa tam meno, priezvisko a výšku nedoplatku neplatiča.

rekonstrukce

Vložil josef (bez ověření), 10. Září 2014 - 8:20 ::

Dobrý den,

máme před sebou hlasování o rekonstrukci bytovky (SVJ), bud střechy nebo střecha +fasáda, kolik musí být pro aby se se schválila rekonstrukce. Stačí nadpoloviční většina vlastníků? 1 hlas = velikost podílu?

Nové stanovy a statutární orgán

Vložil Ribanna, 9. Září 2014 - 14:32 ::

Právě mi sdělil náš správce SV že v nových stanovách může být budˇ výbor nebo pověřený vlastník-nebo předseda?-Požádala jsem je o vzorové stanovy a tohle je jedna z otázek,které mi dal.Prý pokud bude v nových stanovách uvedený výbor a pak by se měl rušit a být jedna osoba statutárním orgánem,musí se vytvořit stanovy nové.Je to tak?

přeplatek za služby

Vložil dastr (bez ověření), 8. Září 2014 - 17:28 ::

Dobrý večer,

pronajmul jsem si byt a v nájemní smlouvě mám částku kterou mám uhradit.Chtěl jsem po vlastníkovi bytu vrátit přeplatky a on mi řekl,že podle zákona nemám na nic nárok.Je to právně v pořádku?Díky za odpověď

platnost stanov SBD

Vložil Marti (bez ověření), 8. Září 2014 - 12:03 ::

Dobrý den. Pokud nebyly stanovy SBD schváleny dle §731.2 ZOK a přesto byly vloženy spolu s notářským zápisem (bez výhrady) do sbírky listin, jsou platné a účinné ? Děkuji.

Správný postu

Vložil Rebelující, 8. Září 2014 - 9:36 ::

Na jaře jsem prodal byt. Od května již nejsem dle katastru nemovitostí majitelem bytu. SVJ mi nezaslalo v zákonné lhůtě (dle stanov do konce dubna), vyúčtování služeb za rok 2013. Postupoval jsem dle rad na tomto webu. Písemně jsem SVJ sdělil adresu pro doručení vyúčtování (opakovaně). Po uplynutí lhůty pro zaslání vyúčtování a vypořádání přeplatků a nedoplatků (dle stanov je to červenec), jsem SVJ 2× písemně vyzval k vrácení všech mých prokazatelně zaplacených záloh. Poslední výzvu jsem označil jako upomínku pře podáním žaloby. Na tuto poslední výzvu SVJ konečně zareagovalo, a zaslalo mi vyúčtování roku 2013 a přeplatek na účet. (2 měsíce po lhůtě). Zaslané vyúčtování je však je chybné. Výše mých poskytnutých záloh neodpovídá tomu co jsem prokazatelně zaplatil na účet SVJ. Dle vyúčtování SVJ také provedlo jednostranný zápočet údajného dluhu (za období kdy už jsem nebyl prokazatelně majitelem bytu). Výše přeplatku zaslaná mi na účet tedy neodpovídá správné částce. Považuji tedy toto vyúčtování za absolutně vadné.

energetická náročnost SVJ

Vložil Milan (bez ověření), 7. Září 2014 - 19:00 ::

Nevím zda to je opravdu třeba Někde se dočtu že ano někde zase že ne tak jak je to doopravdy mám to udělat nebo jsou to vyhozené peníze SVJ. Víte, že do konce letošního roku 2014 potřebují dle zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření s energií všechny stavební a bytová družstva a také všechny SVJ průkazy energetické náročnosti budov. Děkuji za odpověďi Milan

věcné břemeno

Vložil Vrátkovská, 6. Září 2014 - 11:26 ::

Dobrý den,

v našem domě se nachází výměníková stanice PT a zabírá 72 m2, vstup je přes prostor 36 m2, který je částečně znehodnocen. Pražská teplárenská má v prohlášení vlastníka jakési právo trvalého užívání, ale nemá zapsané věcné břemeno oficiálně. Na moji výzvu předložila PT návrh smlouvy, který je opravdu katastrofální. Nechci žádný nájem, jen platbu do FO a zaplacení oficiálního zavedení VB. Můžete mi poradit? Děkuji Menšík Radek

Úklid společných prostor

Vložil lujsa99, 5. Září 2014 - 11:39 ::

Dobrý den, můžete mi prosím poradit? Máme ve dvou vchodech 24 bytů, někdo uklízí, někdo ne. Chtěli bychom to vyřešit tím, že by uklízely 2 dospělé studentky (dcery obyvatel bytů). A platilo by se z fondu oprav. Jen nevíme, jak se za tyto služby pohybují ceny. Jestli se ceny počítají od metru, od bytu atd. Aby byla spokojenost na obou stranách. Jedná se o Plzeň. Děkuji předem za odpověď.

Internetové stránky SVJ (SV)

Vložil Jurmicz, 5. Září 2014 - 10:53 ::

Ahoj, mám jen takový dotaz. Někde jsem se dočetl, že od letošního roku by mělo mít každé SVJ (SV) své internetové stránky. Je to pravda či to byl jen nějaký drb?

Díky za info :)

Syndikovat obsah