Ostatní
údržba terasa
Dobrý den, máte prosím někdo zkušenosti, jak obnovit vzhled terasa (terazzo, teraco) na chodbách v panelovém domě? Je dost zašlé. Zkoušela jsem samoleštící přípravek Bistrol, ale neudělal vůbec nic. Naše úklidová firma taky žádné řešení nevymyslela. Asi by to mohly udělat nějaké speciální firmy – strojově vyleštit nebo obrousit, ale to bude hodně drahé a nevím, zda je to řešení i pro schody (?). Neexistuje nějaká leštící pasta?
Prosím o radu.
Jana
Transparentní účet
Dobrý den, chtěl bych se zeptat
- jestli něco změní můj nesouhlas k tomu aby SVJ požadovalo poukazovat
platby právě na tento účet
(prý ušetříme skoro 15.000 ročně a na to u nás někteří „slyší“) - jestli není z principu porušením zákona na ochranu os.údajů použití trasp.účtu v SVJ, kde existují členové kteří nesouhlasí se sveřejněním svých osobních údajů. Dlouhodobým „vytěžováním“ lze údajně zjistit a identifikovat množství osobních údajů a také „platební morálku“ (samozřejmě mně nejde o členy SVJ ale ty úplně cizí lidičky, kterým je do našich plateb kulové)
Právo – neprávo doprovodu na shromáždění
Co říci – napsat tomuto výboru, který do zápisu ze shromáždění napsal : Paní předsedkyně se na začátku shromáždění vyjádřila ke stížnosti jednoho vlastníka, který si stěžoval na chování výboru SVJ na minulém shromáždění, kdy se vlastníkovi nelíbilo, že výbor nechal hlasovat o možné účasti osoby doprovázející jednoho z vlastníků (tzv. doprovodu). Paní předsedkyně seznámila přítomné s tím, že si každý vlastník může sebou na shromáždění přivést jednu osobu jako doprovod. Právem výboru SVJ je nechat hlasovat o přítomnosti tohoto doprovodu. Je to běžná praxe již od založení našeho SVJ. Výbor na tomto jednání nevidí nic špatného nebo nedůstojného.
Odměny výboru SVJ
Mám dotaz pokud jsme na řádném shromáždění Společenství vlastníků zvolili nové složení výboru, musíme navrhnout a schválit nově i výši odměn pro nový výboru nebo můžeme nechat v platnosti výši odměn schválené na předešlé valné hromadě?( aniž by o tomto na posledním shromáždění proběhlo hlasování?)
Neurčité usnesení ze Shromáždění - která pravidla jsou platná?
Neurčité usnesení ze shromáždění – která pravidla jsou platná?
Jsem ve sporu s SVJ ohledně vyúčtování záloh za rok 2013 viz toto
vlákno
: http://www.portalsvj.cz/…evku-a-zaloh
SVJ neprovedlo vyúčtování na 2 rozdílné vlastníky, zároveň jsem reklamovala vodoměr. Nyní se SVJ točí na schválených pravidlech pro rozúčtování. Při podání reklamace (květen 2014) jsem si ze stránek SVJ na internetu stáhla pravidla pro rozúčtování. Jsou to pravidla, která byla projednána na shromáždění v roce 2009. Pravidla předložená na shromáždění
Problematika hlasování manželů se SJM na shromáždění SVJ.
Jak se má správně počítat hlas manželů (jde výhradně a pouze o manžele, kteří jsou uvedeni v zápise na KN jako vlastníci se SJM), když na shromáždění je přítomen pouze jeden z nich? Může být jeho hlas započítán dle velikosti podílu uvedeného v KN, když jeho partner chybí nebo když má od něj plnou moc, nebo jeho hlas bude neplatný, tj. nelze jej počítat? Základní otázkou je, jak přítomný z manželů na shromáždění SVJ prokáže, že jeho hlasování je v souladu s názorem nepřítomného partnera, čili pokud by platila plná moc, tak je to jasné, v plné moci by byl uveden názor na hlasování odpovídajícího programu hlasování.
67/2013
Dobry den, prosim o radu, zda lze uplatnit pokutu 100 kc za kazdy den prodleni na doruceni vyuctovani sluzeb za rok 2013, ktere bylo doruceno az dnem 15. cervna 2014.
Dle prechodnych ustanoveni zakona c. 67/2013 Sb. se ridi rozuctovani nakladu pravnimi predpisy platnymi v kalendarnim roce 2013, nicmene dle meho nazoru terminy (doruceni vyuctovani a vyrizeni reklamace), pravo nahlizet do podkladu a moznost uplatnit sankci za nesplneni povinnosti lze uplatnit.
Jaky je vas nazor?
Hrazeni zaloh SVJ a BD na ucet SVJ
V našem domě je SVJ i BD. Nyní nastal čas převést všechny služby smluvně na SVJ.
Chci se zeptat jestli členové BD mohou hradit zálohy na služby,dlouhodobou zálohu na opravy (FO) jako i další zálohy (např. členové BD mají úvěr) na účet SVJ? SVJ by pak platby, které jdou jen za BD převedlo BD na jejich účet (např. jednou za měsíc)
Děkuji pp
stanovy staré/nové
Na schůzi SVJ nebyly schváleny stanovy podle NOZ, ale byl zvolen „pověřený předseda“. Na další schůzi opět nebyly schváleny stanovy, ale protože ve starých, podle kterých se musí postupovat, není uveden „pověřený předseda“, zvolili jsme tutéž osobu ale jako „pověřeného vlastníka“. Postupovali jsme správně? Nebo jaké je východisko, když někteří členové jsou schválně proti NOZ a nedáme dohromady 75% hlasů?
peněžní sankce za neplacení záloh
Rád bych se zeptal na názor na 2 věci:
- Jsme SVJ (založené v r. 2002), které spravuje dům pouze s nebytovými jednotkami (konkrétně garáže). Vztahuje se na nás zák. 67/2013 Sb. ? Konkrétně se mi jedná o § 13. Pokud nevztahuje, existuje nějaký jiný předpis, podle kterého bychom mohli účtovat nějaké sankce z prodlení?
- Jak se přesně sankce počítá. Např. Splatnost zálohy 10000 Kč byla 31.1.2014. Uhrazena byla 1.3.2014 (zpoždění 28 dní). Jaká je sankce ?
- Dle §13 odst 1) se jedná o 28×100Kč = 2800Kč
- Dle §13 odst 2) se jedná o 28× (1promile z 10000) = 280 Kč

Poslední komentáře