Ostatní
DPH a SVJ
Ve vstupu do sklepa našeho domu /SVJ/ byl poškozen zámek vstupních dveří. Povolaný zámečnický servis dveře otevřel, osadil nový zámek s naší reservní vložkou FAB a vyúčtoval práce s DPH 21%. Je to správné, nebo se pro SVJ nadále účtuje DPH 15?
Neplatnost části vzorových stanov
Rád bych se otázal, zda zmínka ve vzorových stanovách, že kontrolní komise nebo revizor vzniknou, rozhodne-li o tom shromáždění, není náhodou neplatná. Jak 72/94 tak i 89/12 jasně říkají, že stanovy minimálně obsahují mj. orgány společenství. A zmínka o tom, že o vzniku KK může rozhodnout shromáždění přece KK neustanovuje. Chceme zřídit KK a nevíme jak vzhledem k této poznámce a změně zákona (jsme samozřejmě již dávno vzniklé a zapsané SVJ). Děkuji
Souhlas k rozvodu optické sítě Dragon
Prosím Vás lidičky vy nemáte nikdo zájem o zavedení optického kabelu sítě Dragon do našeho domu?Já si myslím,že je to docela škoda.Zeptejte se našich Milovických sousedů co Dragon mají,je to opravdu výhodné a ve velmi dobré kvalitě. Přikládám odkaz,kde se dozvíte více.Pokud mám mluvit za sebe já mám O2 a tohle je určitě lepší nabídka.Myslím si,že bychom to mohli projednat i na schůzi vlastníků,abychom věděli jaký je zájem o zavedení optického kabelu do našeho domu.
Přiložený odkaz: http://www.dragon.cz/opticka-sit
Zápočet a fond oprav
Dobrý den, výbor SVJ mi nechce poskytnout finanční náhradu za vyloučení z užívání společné místnosti, ačkoliv jsem o kompenzaci prokazatelně písemně požádal. Ze zdejšího portálu jsem se dozvěděl, že lze provést zápočet proti dlouhodobým zálohám dle §15/2 ZoVB. Náš výbor SVJ však pokládá fond oprav za příspěvek na správu domu a pozemku dle §15/1 ZoVB. Moje otázka zní: lze provést zápočet proti položce fond oprav nebo jiné položce z měsíčního předpisu záloh?
Měsíční předpis záloh spojený s užíváním bytu: Teplo, TUV, Vodné/stočné, Osvětlení, Poplatek, Fond oprav, Měření spotřeby, Odměna správci, Pojištění, Fond oprav – pojistka.
má přednost ZoVB nebo prohlášení vlastníka
Dobrý den, zajímalo by mě co má přednost při určování způsobu příspěvku záloh na správu domu („fond oprav“) – prohlášení vlastníka nebo ZoVB?
V tuto chvíli platíme dle dohody, která je vázána na výši plateb a nikoliv na způsob výpočtu. Vzhledem k plánovaným opravám bychom potřebovali zvýšit tento příspěvek. Nicméně proti tomu se bouří vlastníci, kteří mají velké části spol.prostor ve vylučném užívání a zdražení dle současného výpočtu odmítají akceptovat.
Jak je to prosím dle zákona s určením výše záloh? Má přednost prohl.vl. nebo ZoVB?
Jak na 100 % souhlas ?
Jsme malé SVJ (2000), ale přesto máme problém s plnou účastí na shromážděních. Některé byty se pronajímají, někteří vlastníci jsou mimo ČR jiní na to prostě kašlou a nepřijdou. Jak tedy zajistit ujednání všech vlastníků potřebné podle příslušných zákonů a vyhlášek ?
Povinnost PENB
Zák. 406/2000 byl změněn zákonem 318/2012, kde je mimo jiné vložen §
7a, kde v odst. 2a je uvedeno, že SVJ je povinno zajistit
zpracování PENB podle bodu 1. při prodeji domu a podle bodů 2. a 3. při
pronájmech. Takže jestliže tyto eventuality nepřicházejí u konkrétního
SVJ v úvahu, toto SVJ PENB nemusí mít ?
Morávek
Spotřební složka nákladů na teplo
Spotřební složka (dle indikátorů) se rozdělí …s použitím korekcí a výpočtových metod … zohledňujících polohu bytů. (zák. 372/2001, § 4, odst. 3. Kde jsou, prosím, uvedeny ony korekce výpočtové metody ?
HV v rozvaze
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak se řeší HV v rozvaze? Je jasné, že o HV se neúčtuje, ale musí se projevit v rozvaze.Je možné HV účtovat na konci roku jako pohledávku za SVJ 358/931? Aby se mi v rozvaze A=P. Děkuji za infomormaci. Petruška
Provozovatel
Kdy provozovatelem věci je někdo jiný než vlastník věci? Zatím jsme se tady shodli, že provozovatelem věci není ani správce, ani osoba zajišťující obsluhu, provoz, údržbu, opravy věci.
Provozovatelem propachtované věci je pachtýř věci (ev. podpachtýř).
Jak je to u věci užívané na základě smlouvy o leasingu? Kdo je zapsán v osvědčení o registraci vozidla jako provozovatel?
Po té přistoupíme k provozovateli společných částí domu (vzduchotechniky, rozvodů médií, výtahu, zdroje tepla, …)

Poslední komentáře