Ostatní

Zřízení věcného břemene

Vložil biskupcova1749, 7. Listopad 2014 - 15:56 ::

Majitel garáže ve vnitrobloku chce zřídit věcné břemeno – služebnost cesty, průjezdu naším domem. Jiný příjezd ke garáži není. Lze uzavřít rámcovou smlouvu o služebnosti mezi výborem SVJ a vlastníkem garáže, nebo musí být zřízeno věcné břemeno se zápisem na katastru? Jaké kvórum pak platí pro vklad do katastru? Průjezd je společný prostor SVJ. Děkuji. Jars

Poplatky za výtah pro vchod, který k výtahu nemá přístup

Vložil Bilkova, 7. Listopad 2014 - 14:28 ::

Dobrý den,

Ráda bych se zeptala, jestli někdo nemá zkušenost s poplatky za výtah v případě, že společenství je tvořeno dvěma nepropojenými vchody, přičemž jeden vchod výtah má a druhý ne. Musí vchod, který nemá k výtahu přístup platit poplatky na provoz výtahu? Předem děkuji za opdověď.

Za výbor písemně odpovídá právník

Vložil Karel (bez ověření), 7. Listopad 2014 - 10:36 ::

Na každou žádost, se kterou se členové SVJ / vlastníci / obrací na výbor SVJ odpovídá právník, většinou zamítavě. Nikdo nedostane jasné vyjádření souhlasu či nesouhlasu se žádostí, případné vyjádření podepsané statutárním zástupcem SVJ. Je takový postup správný.

Jak vyhamat predepsane zalohy

Vložil Joe456 (bez ověření), 7. Listopad 2014 - 10:00 ::

Dobrý den,

prosím o radu, jak vymáhat předepsané zálohy od vlastníků. Vlastníci z našeho SVJ mají předepsané měsíční zálohy (teplo, voda, úklid, odvoz odpadu, FO, elektřina). Někteří z nich celý rok zálohy neplatí, což způsobuje problémy SVJ s cashflow při placení faktur . Potřebujeme zálohy od vlastníků dostávat průběžně. Podle informací na internetu nelze zálohy považovat za dluh, dokud neproběhne vyúčtování záloh (u nás jednou ročně cca v dubnu následujícího roku, poté následuje vymáhání). Nelze vlastníky ani stimulovat hrozbou penále, smluvní pokuty apod.

5 SVJ a provoz společné ČOV

Vložil Václav Vrba (bez ověření), 7. Listopad 2014 - 7:21 ::

Dobrý den, nevím kam se obrátit s dotazem tak píši sem. Prosím o radu v následující situaci. Na obci je několik bytovem celekm 5 SVJ a od zemědělského družstva proběhl společný odkup ČOV. Musíme se nějakým způsobem dohodnout na provozování údržbě a tak podobně. V současné době nám jakýsi právník sepsal NÁVRH nějakÉ smlouvY o provozování SPOLEČENSTVÍ čoV. Dle jeho sdělení by to prý mělo stačit, není třeba žádná registrace jako právnická osoba. Smlouva: 1–5 SVJ jakožto společníci společnosti

uzavřeli dle ust. § 2716 NOZ dnešního dne následující

Stížnost na hospodaření svj

Vložil vs.im (bez ověření), 6. Listopad 2014 - 23:05 ::

Dobrý večer, mám takový dotaz ohledně svj v našem domě. Opakovaně v hospodaření dochází k naprosto nesmyslným krokům, za které zjevně někdo dostává nějaké peníze. Tak např. před pár lety se nechaly natřít okna (tehdy dřevěná) za docela vysokou částku, a za necelý rok se okna vyměňují za plastová… nebo například oplocení popelnic, které každému vadí a všichni dveře stejně nezavírají… je nějaká možnost jak by se dalo prekontrolovat hospodaření svj nějakou vyšší instancí, např. finanční úřad nebo něco takového?

Děkuji pře

instalace měřičů tepla

Vložil carlos (bez ověření), 6. Listopad 2014 - 23:00 ::

V našem domě který je SVJ je v plánu montáž měřičů tepla či indikátorů spotřeby. Má si uvedené zařízení platit každý vlastník sám či lze vše hradit z fondu oprav? Děkuji za odpověď

předseda SVJ nebo výbor SVJ

Vložil Zdeněk Žák (bez ověření), 6. Listopad 2014 - 17:23 ::

§ 1205 NOZ ve svém odstavci č.1 mimo jiné stanovuje, že nejvyšší orgán společenství vlastníků je shromáždění a statutárním orgánem je výbor, ledaže stanovy určí, že je statutárním orgánem předseda společenství vlastníků. Zajímalo by mne, čistě z praktického hlediska, kdy někdy nelze nalézt dostatek členů pro statutární orgán, zda toto ustanovení je obligatorní, či fakultativní. Domnívám se totiž, že stanovy by mohly poskytovat širší možnost pro shromáždění, kdy projev vůle shromáždění by se mohl měnit podle jeho okamžité vůle

stanovy SVJ x správce

Vložil Anonymous, 6. Listopad 2014 - 17:08 ::

Dobrý den, SVJ (42BJ) má se správcem objektu uzavřenou Mandátní smlouvu mj.na vyúčtování nákladů na služby.Požádal jsem ho tedy o možnost nahlédnutí do vyúčtování za celý dům.Byl jsem odmítnut s odvoláním se na jakousi „103,že by tím došlo k narušení soukromí ostatních vlastníků“. Ve stanovách SVJ jsou zakotvené patřičné klausule,které mi tuto možnost dávají.Obracet se na výbor SVJ nechci,protože jsem na něj podal žalobu kvůli jeho neprávoplatnému zvolení a tudíž jsem přesvědčen,že mi nevyhoví. Děkuji za radu Strýc

Konat shromáždění se má jednou ročně....

Vložil KarelV (bez ověření), 6. Listopad 2014 - 14:09 ::

Dobrý den,

prosím, jak se má vykládat §11/1 ZVB ?
Znamená část věty „musí alespoň jednou ročně konat shromáždění

• alespoň jednou během max.12 cti po sobě jdoucích kalendářních měsíců nebo
  • alespoň jednou v kalendářním roce tj. během max.23 po sobě jdoucích kalendářních měsíců

Náš výbor svolává shromáždění vždy na konci listopadu a na konci nejbližšího ledna 23 dalších měsíců pak nekomunikuje a případně odkazuje na následující shromáždění nevím zda to vadí někomu jinému než mně ale lhůta na svolání se mi nezdá normální.

Syndikovat obsah