Ostatní
Jak hlasovat - stanovy SVJ, ZoVB nebo NOZ?
Čeká nás hlasování o instalaci měřičů tepla – poměrné měřiče na radiátorech nebo denostupňové měření. Nastává problém vyhodnocení výsledků hlasování. Podle 10 let starých stanov našeho SVJ je pro přijmutí rozhodnutí zapotřebí prostá většina přítomných vlastníků (samozřejmě s přihlédnutím na velikost vlastnického podílu). Podle posledního znění ZoVB je pro změnu rozúčtování cen služeb na jednotlivé vlastníky zapotřebí tříčtvrtinové většiny přítomných hlasů (§11–4). Podle NOZ „mění-li se poměr výše příspěvků na správu domu a pozemku jinak než v důsledku změny podílů na společných částech, vyžaduje se souhlas všech vlastníků jednotek“ (§ 1214). Laicky bych řekl že zákon je nadřazený místním stanovám, ale který vlastně v současnosti platí?
Podraz od předsedy
Dobrý den, v našem domě společenství vlastníků platíme na správu domu určitou částku za m2 plochy bytu. Nyní jsme dostali do schránky nový rozpis na snížení částky za m2. Problém je hlavně v tom, že tam je napsáno: dle zápisu ze schůze dne 4.11.14. Žádná schůze nebyla a ani nebyla žádná pozvánka na nástěnce. Na dotaz nám předseda odpověděl, že si obešli 9 bytů (ze 14) a ti jim to podepsali a že jim to stačí, aby mohla být změna provedena. Toto jednání se mi vůbec nelíbí, co vymyslí příště? A dovíme se to někteří? Je jejich postup správný?
správce vyhrožuje kvůli nezaplacenému odpadu
dobrý den, stalo se toto:
požádal jsem předsedu výboru svj, kde vlastním byt, aby mi z předpisu plateb vymazali platbu za odpad, protože za odpad již platím v jedné obci, kde mám trvalý pobyt a platím za svoz odpadu. předseda mě s tím, že to není žádný problém odkázal na naší novou správní firmu.
tam mi ovšem odmítli vyhovět s tím, -dle jejich- názoru, takto postupovat nelze a protože pokyn od výboru postupovat proti stanoveným zálohám schválenými výborem a svj nedostali, a tudíž mi nevyhoví. správci jsem přesto na místě oznámil, že budu platiti o to méně, protože jednají protizákonně.
Zvuková izolace bytu a případná reklamace
Dobrý den, koupili jsme byt v novostavbě. Občas se objevují nějaké zvuky, které mi vadí. Slyším třeba souseda v ložnici v noci kašlat, nebo sousedku ve vedlejší místnosti, jak telefonuje (i zhruba to, co říká) nebo dítko od sousedů (když si hlasitěji hraje, tak je to ještě dobré; někdy mi ale připadá, že hází medicimbálem na stěnu, což samozřejmě nedělá, těžko říct, co to ve skutečnosti může být za zvuk, mě je prostě dost nepříjemný). Zvuky se u nás hodně přenáší i konstrukcí, je to dáno samotnou stavbou (když někdo vrtá, máte pocit, že Vám vrtá u hlavy).
Daň z nemovitosti SVJ
Naše SVJ platilo řádně daň z nemovitosti za panelový dům našeho SVJ.
Najednou se Finanční úřad /FÚ/ „probudil“ nebo je to dáno novým
občanským zákoníkem /NOZ/?
Tedy FÚ úřad nám zaslal, výsledek svého zjištění, že neplatíme daň
z nemovitosti za čtyři garáže, které máme pod svým domem. Tedy za
prostory, které jsou stavebně včleněny do obvodu domu, jejichž jsme
všichni členové SVJ podílovými vlatníky.
Dataz: je to možné vymáhat a budou takto nově platit všichni i ti co mají
doma pod svým domem garáž nebo je to zase nějaký úřednický Šotek? FÚ
nám vyměřil dle zákona zpětně platbu za 3 roky.
Oprava balkonů
Dobrý den,na shromáždění SVJ se odhlasovala oprava 9 balkonů. V momentě, kdy probíhalo výběrové řízení na zhotovitele, polovina vlastníků tuto opravu odmítla s tím, že neumožní přístup na balkon, který užívá tzn., že balkon nevyklidí a s opravou nesouhlasí. Podotýkám, že stav balkonů, resp. stav železné konstrukce, je havarijní. Navrhovala jsem celou situaci řešit soudně, ale do toho se nikomu z výboru nechce. Co s tím?
Koeficienty korekce nákladů na teplo
Může nám někdo doporučit nějakého konkrétního odborníka nebo firmu, který by stanovil koeficienty jednotlivých b.j. vzhledem k jejich poloze v domě pro korekci nákladů na teplo ? Jsme menší (l6 b.j.) SVJ v samostatně stojícím domě v Praze.
Přecera a výbor v domě společenství vlastníků léta nevyvíjí žádnou činnost.
Dobrý den,
potřebuji poradit kde se mám obrátit a řešit problém,náš barák je ve
společenství vlastníku,alespoň 5 let předceda neorganizuje schůze,
s penězi fondu oprav(žádné výpisy),nemáme přehled jak se
hopodaří,nikdo se v baráku o tuto záležitost nezajímá? máme
16 bytoných jednotek(1/3 jsou důchodci),děkuji za pomoc.
Alena Neklová
Pasivní nahlížení na bankovní účet
V různých příspěvcích je občas doporučováno umožnit členům SVJ zřídit pasivní nahlížení na bankovní účet – tj. ostatní členy učinit disponenty k účtu s právem nahlížení. Z bezpoplatkových bank to má pěkně vyřešené Fio, sám to používám ve své firmě, kdy pracovnice odpovědná za fakturaci a řešení pohledávek může nahlížet na příchozí platby.
Zajímalo by mě ale, jak to řešíte v praxi. V našem SVJ je 300 bytů. I když neočekávám velký zájem, znamená to, že členové výboru budou muset pokaždé s každým zájemcem osobně do banky, aby mu dispoziční právo udělili? Zkoumal jsem, jestli konkrétně Fio neumí toto oprávnění nahlížení aktivovat na dálku v internetovém bankovnictví, ale nemohu takovou funkci nalézt, tak to asi nejde.
Co jsou výpočtové metody ?
Může mi někdo objasnit, co jsou to ony záhadné výpočtové metody, viz odst.3, zák. 372/2001 ? Jestliže rozúčtování v některé b.j. se nevejde do tolerance plus minus 40%, pak se má vše přepočítat onou výpočtovou metodou – zřejmě tou „správnější“. Ale i výpočet těmi „správnými“ metodami se může pohybovat v dané toleranci, takže za spotřební složku mohu zaplatit např. 6000 Kč/rok nebo taky 14000/rok a bude tak pořádku, protože byla použita ta „správná“ metoda. A protože se to může opět opakovat v dalším účtovací období, tak se zase m

Poslední komentáře