Ostatní
Korekce nákladů na teplo
Konkrétní výpočet spotřebních jednotek jednotlivých místností je určen metodickými pokyny k vyhlášce 372/2001 Sb. vydaných ministerstvem pro místní rozvoj dne 19.12.2002 – převzato od byttherm.cz.
- Spotřební jednotka místnosti = odečet indikátoru topných nákladů x výkon topného tělesa x korekce polohy
Způsob stanovení korekce zohledňující tepelnou náročnost jednotlivých místností určuje počet ochlazovaných stěn, orientace ke světovým stranám, umístění místnosti v objektu atp. Vzhledem k tomu, že nevycházejí z výpočtu tepelných ztrát objektu (jednotlivých místností), ale pouze ze subjektivního hodnocení jsou označovány jako tzv. nepřímá metoda.
Pravidla pro rozúčtování
Pravidlo č.1 – náklady na správu domu Výše záloh na náklady spojené se správou domu a pozemku jsou stanovovány na základé ročního finanční ho rozpočtu nákladů na údržby a opravy společných částí domu a tvorby finanční rezervy, potřebné ke krytí nákladů za havarijní opravy, které nebylo možno za řadit do plánu oprav. |
Pravidlo č.2 – náklady na výkon správy domu Každý vlastník jednotky je povinen se podílet na úhradě nákladů za výkon správy domu , tj. za činnosti spojené se zajišťováním a organizaci výkonu správy. |
Uvedená pravidla nebyla doposud nikdy změněna. Ale existují cca 3 usnesení (během 10 let existence SVJ) která ale jsou POUZE o výši částky (nejsou o žádném rozpočtu předpokládaných nákladů – pouze o částce)
nynější nečlen ve výboru SVJ
Zapsaný člen výboru v rejstříku SVJ (2000) prodal letos byt a odstěhoval se. Prosím o radu, zda jeho zvolení -původně jako vlastníka, člena SVJ je právně platné dnes, případně zda je nutno provést opakovanou volbu této osoby jako nečlena (stanovy SVJ
- vzorové). -K.
Narůstání penále před obdržením předpisu plateb
Kupoval jsem byt a 1.10. jsme odnesli na podatelnu katastru kupní smlouvu (= zahájeno katastrální řízení), 20denní lhůta skončila 22.10. Vyrozumění z katastru o provedeném vkladu z úřadu odeslali 24.10. a já si ho na poště vyzvedl 28.10.
Nepletu-li se, majitelem bytu jsem se stal k 1.10. (právní účinky nastaly k 01.10.2014), byť jsem se o tom oficiálně dozvěděl 28.10. (= převzal vyrozumění)
Minulou středu jsem byl s původním majitelem na SVJ v interní evidenci přepsat byt se zpětnou platností od 1.10. – za říjen jsem povinen uhradit příspěvek a zálohu na správu, zálohy na služby apod.
Hlasování při SJM
Jak se posuzuje, když shromáždění se zúčastní oba manželé, kteří mají b.j. ve společném jmění manželů (SMJ), ale hlasují rozdílně, jeden pro a druhý proti nebo jeden pro a druhý se zdrží.
Indikátory v praxi
Jak řešit kdy vlastník (nebo více vlastníků) dlouhodobě neužívá byt a uzavře všechny radiátory, takže spotřeba jeho nákladů na teplo je nula. Může pak nastat situace, kdy měrné náklady jiného vlastníka (vlastníků) vzrostou o více jak uvedených 40% proti průměru (viz 372/2001, odst.4). Předpokládejme, že výpočtovými metodami byly koeficienty (viz 372/2001, odst. 3) nastaveny ideálně správně. Protože náklady se změnily o více jak 40%, tak odst.4 „radí“ upravit koeficienty (metodu), ale jak ? Podle tech. parametrů budovy byly nastaveny správně, takže stanovit koeficienty podle povahy a jednání jednotlivých vlastníků !?
Jak správně oslovit Shromáždění...
Dobry den, můžete poradit jak se má správně a prokazatelně oslovit Shromáždění? Jde mi o to že požaduji vhled do účetnictví a kopie a všechny dokumenty které SVJ produkuje, úvěrový smlouvy, stavy kont apod.. Ve stanovách na to právo mám! Ale to je jen na papíře. Fakticky mi žádný dokumenty neposkytují, žádné kopie neumožňují, ničeho hmatatelného nedokládají. Umí jen posílat upomínky na zálohy – a to prostřednictvím najatých právníků. Jo a ještě umí zamítnout každou žádost jako nedůvodnou, nesrozumitelnou, neoprávněnou, zbytnou nebo prý tomu brání Úřas stavebí nebo Úřad na ochranu údajů (asi tím předseda myslel Zákon na ochranu údajů) a furt něco.
Peníze z FO na termínovaný vklad
Dobrý večer, začátkem listopadu jsme měli shromáždění vlastníků, kde jen tak mezi řečí pro první řadu (lidově na půl huby) zazněla informace, že z tzv. „FO“ bude dán 1 000 000 Kč na termínovaný vklad, a že na tom ještě vyděláme. Většina přítomných to ani nezaregistrovala. Není to uvedeno ani v zápise ze schůze a ani se o tom nehlasovalo. Chci se tedy zeptat zda je možné aby výbor SVJ dal z FO 1mil.Kč na termínovaný vklad, aniž by o tom bylo na zmíněném shromáždění hlasováno? A jak docílit správného postupu v takovém to případě? Stanovy máme vzorové tj. přesně dle NV č. 371/2004 Sb.
Hlasování
Dobrý den, zajímá mě, zda je platné hlasování o změně výši příspěvků na správu domu, které nebylo v bodech programu schůze shromáždění SVJ. Schůze jsem se nemohla zúčastnit a po návratu domů mi vše bylo sděleno.V dřívější době jsme s ostatními vlastníky o navýšení nepřemýšleli, tudíž mě vše překvapilo a zaskočilo.
Provrtani fasady
Dobry den, timto se na Vas obracim, jak by jste doporucili postupovat.Jeden z najemniku ma pronajaty obchod v dome a natahl si drat na telefon skrz panel domu z patehopatra do prizemi.Jen me prekvapilo ze jak majitele bytu družstvo, tak ani stavebni urad mesta to nezajima.Podle me nejsem odbornik tim ze provrtal panel domu na nekolik mistech se dopustil porušeni stavebniho zakona a jiste i dalsich veci, ale mozna se pletu. Predem dekuji za odpoved jak by jste postupovali. S pozdravem
Richard Skrbek

Poslední komentáře