Ostatní

Co bude dál s dluhem

Vložil Tony (bez ověření), 30. Listopad 2014 - 22:25 ::

Zdravím. Dnes bylo na naší nástěnce SVJ zveřejněno „Usnesení exekutora ve věci rozdělení částky za vydražený byt …“ Na SVJ připadlo cca 40 tis. (nárokovaná částka byla vyšší). Ze správy o hospodaření za 2013 lze vyčíst, že ke konci r. 2013 měl majitel tohoto bytu celkový „nedoplatek“ cca 120 tis. (do dražby alespoň o 50 tis. větší – čísla výbor nechce sdělit, v tuto chvíli ani nejsou důležitá). Mnoho nejasností co bude následovat – jaký bude, nebo by měl být další postup? Má SVJ ještě nějakou možnost se dobrat dluhu? (podle mě reálně ne).

Náhradní výbor SVJ

Vložil Zuzana Parusniková (bez ověření), 28. Listopad 2014 - 10:58 ::

V našem SVJ koncem minulého roku (2013)rezignoval výbor, dle platných postupů. Nikdo ze společenství nechce na funkce kandidovat a taktéž se nepodařilo získat externího pověřeného předsedu. Zatím zde „havarijně“ působí náhradní výbor, tedy 7 členů, kteří první privatizovali byt. Z tohoto počtu je aktivních jen několik členů, někteří jsou dlouhodobě mimo ČR nebo jsou v pokročilém věku. Výbor po celý tento rok zajíšťoval běžný chod, ale jeho činnost je omezená, nemáme podpisové právo, razítko, atd. Bohužel situace je na mrtvém bodě, není prostě nikdo, kdo by funkce převzal.

100% souhlas při rozdělení jednotky?

Vložil Jan Svoboda, 27. Listopad 2014 - 10:58 ::

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda-li je nutný souhlas všech vlastníků jednotek při rozdělení jedné nebytové jednotky (atelier) na 2 nebytové j. (ateliery) i po změně občanského zákoníku 2014?

Mockát děkuji za odpověď

Jan

Vyúčtování tepla

Vložil Tanya (bez ověření), 26. Listopad 2014 - 18:14 ::

Prosím o radu,prodala jsem byt v listopadu a stav za topení my nebyl nahlášen prý z důvodu vyúčtování jednou za rok dle zákona. Což vím a chápu, ale při předávacím protokolu chybí stav mé naměřené spotřeby za leden – listopad 2014. Nynější majitel proto může ještě za zbývající měsíc dost protopit a vyúčtování bude prý procentuelně. Je to tak v pořádku ?

Zastoupení na Shromáždění plná moc vs. rozsudek NS 29Cdo3399/2010

Vložil Anonymous, 25. Listopad 2014 - 19:10 ::

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda NOZ nějakým způsobem mění rozsudek NS 29Cdo3399/2010 t.j. jestli umožňuje zastupování členů SVJ na Shromáždění, aniž by to bylo uvedeno ve stanovách.

měřiče tepla

Vložil jipo, 25. Listopad 2014 - 19:05 ::

Jednoduchá otázka. Musí mít SVJ měřiče-čidla pro vytápění, když jednotka má vlastní kotel a ohřev TUV ? Zákon 406/2000 a vyhláška 237/2014 toto blíže nespecifikuje. Nebo nakoupíme čidla a po novele zákona nebudou např. tato čidla vyhovovat dané novele a budou to vyhozené investice. Domnívám se, že SVJ je v podstatě soukromý subjekt a mělo by být na něj pohlíženo jako na rodinné domy. Nebylo by vhodné počkat na novelu zákona 406/2000.

Rozúčtování položky " Úklid společných prostor "

Vložil Jiří (bez ověření), 25. Listopad 2014 - 17:14 ::

Dobrý den, rád bych se zeptal jestli lze něco dělat s následujícím stavem. V roce 2009 na řádné výroční schůzi SVJ jsme si vybrali firmu na úklid společných prostor. S tím, že se bude platit 90,– za b. jednotku . Vše odhlasované a do dnešního dne bylo vše v pořádku. Dnešního dne mi bylo sděleno našim správcem, že tyto služby se budou za rok 2014 rozúčtované podle počtu osob bydlících v jednotlivých bytech. Podle vyhlášky 67/2013Sb v 5odst.2 písmeno d. Ne že by ta vyhláška platila odedneška. Žil jsem v přesvědčení, že platí co jsme si odhlasovali na dané schůzi v roce 2009. Prosím o radu jak zachovat stávající stav. Do budoucna to vím, na další výroční schůzi si toto rozúčtování odsouhlasit znova. Ale co za rok 2014 ? V některých bytech to naroste z 90,– až na 270,–.(2 dospělí a 2 děti) Děkuji za radu.

§2, g) zák. č. 67/2013

Vložil VojtaS, 23. Listopad 2014 - 20:10 ::

Dobrý den, hledal jsem v diskusi, ale jednozačnou odpověď jsem nenašel. U osob rozhodných pro rozúčtování služeb se doba žití v bytě delší než dva měsíce v průběhu zúčtovacího období rozumí jako doba nepřetržitá nebo doba zjištěná sečtením dílčích nenavazujících dob?

Energetický štítek

Vložil Jiří (bez ověření), 23. Listopad 2014 - 14:14 ::

Dobrý den.Prosím o informaci ohledně zpracování tzv. energetického štítku budovy. Jsme SVJ, ale platíme si správce, který nám vede účetníctví, sjednává smlouvy ap.. Chtěl bych vědět, zda si musíme vyřídit veškeré formality, potřebné k získání energ.štítku sami, respektive výbor SVJ,nebo je to povinností námi placeného správce. Děkuji předem za informaci.

Vztah stávajících stanov a NOZ

Vložil Navarová (bez ověření), 22. Listopad 2014 - 10:47 ::

Do doby zpracování nových stanov staré stále platí nebo tam, kde jsou v rozporu s NOZ platí NOZ? Různí právníci- různé názory, proto se ptám.

Syndikovat obsah