Ostatní

Vyúčtování záloh na konkrétním příkladě

Vložil páčko (bez ověření), 16. Září 2014 - 11:04 ::

V diskuzi zde

http://www.portalsvj.cz/…evku-a-zaloh#…

pan lake zkritizoval vyúčtování záloh proti předpisům a tvrdí, že vyúčtování má být provedeno proti skutečným zálohám. Můj dotaz na příklad z praxe byl smazán (patrně jako off-topic), tak se ptám znovu takto, tentokrát in-topic :-)

Příklad:

Vlastník má měsíční předpis záloh 2000 Kč ve složení 1200 Kč zálohy na správu, 500 Kč na teplo, 200 Kč na vodu a 100 Kč na elektřinu. Vlastník zaplatil částky 2800 Kč, 4200 Kč, 1500 Kč a 5000 Kč. Náklady na služby byly 6200 Kč na teplo, 2800 Kč na vodu a 1000 Kč na elektřinu.

Osobní půjčka vlastníka, který se chce odstěhovat

Vložil Lucie Prokopová (bez ověření), 16. Září 2014 - 9:57 ::

Dobrý den, v pátek náš dům o 16 bytech obíhala sousedka s tiskopisem s našimi jmény, že si potřebuje z fondu oprav vypůjčit 30tisíc Kč, jelikož se stěhuje a ještě nemá vyplacený penzijní fond, tak aby měla na hrazení dvou nemovitostí v době stěhování. Je něco takového možné? Jednala jsem s bytovým družstvem, pod které spadáme a prý toto nikde není zakázáno, ale nemělo by se to dělat, navíc ve chvíli, kdy se dotyčný stěhuje. Rozbije se mi pračka a půjdu žádat o půjčku společenství s tím, že jim to dám z třináctého platu? To mi opravu přijde úsměvné…Máte s tím někdo zkušenost?

Uplynutí funkčního období výboru, dodatečná volba nového výboru

Vložil Ales (bez ověření), 15. Září 2014 - 21:52 ::

Dobrý den, mám problém související s ukončením funkčního období Výboru. Jsem předsedou 3-členného výboru SVJ, přičemž mě a místopředsedovi vypršel mandát (5ti-leté funkční období – dle stanov – uplynulo cca před 3mi měsíci), poslední člen výboru byl zvolen do výboru dodatečně cca před 3ma lety, nemáme schválené náhradníky. Bohužel jsme nestihli svolat shromáždění a zvolit složení nového výboru dříve (nemoci, dovolené atd…), snažíme se to nyní napravit dodatečně a prosím o radu jak postupovat, abychom se jako výbor zachovali co nejkorektněji.

Úspora za teplo

Vložil Igor.P, 15. Září 2014 - 17:20 ::

Ahoj,

v poslední době je u nás širší diskuse jak ušetřit za teplo… Město změnilo způsob platby (myslím že na dvě složky), teplárna to v zimě posílá příliš a najdou setací, kteří nejvíce řvou ale topení mají na maximum spolu s otevřenou ventilačkou =D

Máme klasicky zateplený panelový dům, který je cca. 50 let starý. Topení máme ve zdech a některé byty mají i klasické radiátory (myslím že rohové pokoje a spodní patro).

Nemáte prosím, někdo zkušenosti s úsporovou tepla na ústředním topení?

//Někdo u nás navrhl (nemám to ověřené, tak se mi prosím nesmějte), že bych mohly zavírat „kohout“ tak jako u jedné jejich „známé“. Některá babička v důchodu jim tam denně v pravidelném intervalu otvírá a zavírá hlavní „kohout“.

Drobné opravy v byě

Vložil kilian (bez ověření), 15. Září 2014 - 15:37 ::

Mám pronajatý byt a zanesený odpad ve vaně. Vlastník bytu tvrdí, že musím opravu zajistit, prý jde pouze o drobnou opravu. Je nějaký předpis, který definuje pojem „drobná oprava“ ?

odvolání výboru SVJ

Vložil SVJ1, 15. Září 2014 - 11:12 ::

Dobrý den, chci se zeptat, kolik hlasů je třeba pro odvolání výboru v případě, že tohle stanovy neřeší. Ve stanovách máme pouze, že výbor lze odvolat dříve než mu skončí volební období nebo členové mohou sami odstoupit, ovšem nepíše se, kolik je třeba hlasů pro odvolání. Pro všechna hlasování, která nejsou speficicky upravená ve stanovách, jako hlasování o nových stanovách atd., máme stanovenou potřebnou nadpoloviční většinu hlasů přítomných vlastníků pro přijetí rozhodnutí. Pro volbu výboru je třeba nadpoloviční většina hlasů všech vlastníků, tento odstavec ovšem nemluví o odvolání, pouze o volbě.

Výdaje a příjmy SVBJ

Vložil ET (bez ověření), 13. Září 2014 - 22:27 ::

Dobrý den, výbor by jistě každý rok měl zveřejnit přehled příjmů a výdajů. Otázka zní, z čeho tato povinnost vyplývá. A do kdy tak má učinit. Hlavně místo odpovědi mínusujte, to je opravdu inteligentní.

Potenciální konflikt zájmů u člena výboru

Vložil Hana Urbanová (bez ověření), 13. Září 2014 - 22:03 ::

Dobrý den, Do výboru společenství se nechal zvolit nový člen, který zároveň (za tiché podpory některých dalších členů výboru) začal bez předchozí smlouvy a oficiální objednávky výboru poskytovat zahradnické služby v areálu společenství a nechávat si proplácet faktury. Pro mně je to jednoznačný konflikt zájmů, bohužel většina členů výboru to tak vážně nevidí. Občanský zákoník v této věci není jednoznačný. Existuje nějaká právní úprava, která by konflikt zájmu ve výboru společenství řešila? S pozdravem, Hana U.

Nařízení vlády k NOZ

Vložil macek (bez ověření), 13. Září 2014 - 20:59 ::

Mám dotaz: Existuje nařízení vlády, kterým se provádí NOZ, tak jak bylo nařízení 258/1995 resp. 174/2009 ??

nezaplacený přeplatek

Vložil Anonymous, 12. Září 2014 - 17:52 ::

Dobrý den, máme už druhý rok stejný problém, který se týká vyplacení přeplatku za služby z roku 2013. V loňském roce jsem si přeplatek za 2012 započítala a do konce roku neplatila zálohy. V letošním roce je situace stejná, přeplatek nikde a to měl přijít do 31.8. Mám potvrzeno od účetní, že i v letošním roce všem ostatním vlastníkům byl přeplatek vyplacen kromě našeho přeplatku. Platím vše řádně a včas. Mám toho dost, nechci se každý rok dohadovat, že mají povinnost mi přeplatek vrátit. Je možný nějaký postih osob zodpovědných za vedení SVJ? Myslím tím penále.

Syndikovat obsah