Ostatní
Výplata funkční odměny
člen výboru má usnesením shromáždění stanovenou roční hrubou odměnu 25 tis. Kč. O režimu výplaty v žádném dokumentu SVJ není uvedeno nic. Výplata po měsících a' 2450,– hrubého je přípustná operace optimalizace odvodů nebo je to nepřípustná operace zkrácení daně a obdobných poplatků?
Štěnice v domě a nové stanovy SVJ
Máme v domě štěnice, jsme v kontaktu s firmou, která zajišťuje „hubení“. Jenže problém je, že samozřejmě část vlastníků pracovníky nepustí do bytu, buď byt dlouhodobě neobývají, nebo jsou samozřejmě v práci a nezajistí ani přístup v náhradním termínu, či mají jiný důvod, zapomenou, neozvou se, jsou nekontaktní apod.
Shodou okolností připravujeme nové stanovy SVJ. Máte nějaký nápad, co přesně si dát do stanov v této souvislosti?
užívání výtahu
Dobrý den, až dosud jsme podle nějaké vyhlášky platili užívání výtahu od 2. patra (jsme 10tipatrový panelák). Nyní výbor rozhodl, že budou za užívání výtahu platit všichni, protože se množí stížnosti, že staří uživatelé, kteří mají psy a bydlí ve zvýšeném přízemí nebo l.patře, výtah používají i několikrát denně.Navíc několik z nich jsou nájemníci a ne vlastníci bytů, tedy členy SVJ. Je to správné, není vyhláška jako právní předpis závazná? A může tak rozhodnout jen výbor, nemělo by to řešit shromáždění?
Orgány SVJ podle ZoVB (Usnesení Nejvyššího soudu České republiky sp.zn. 29 Cdo 653/2012, ze dne 21.5.2014)
V minulém roce se zde objevila informace ohledně možnosti volby nevlastníka členem Výboru SVJ, včetně judikátu (Usnesení Nejvyššího soudu České republiky sp.zn. 29 Cdo 653/2012, ze dne 21.5.2014).
Došlo v této oblasti k nějaké změně, nebo je tento judikát „závazný“ i v případě jiných soudních jednání?
Jedná se možnost volby nečlena v SVJ(2000).
žalloba na výbor
v jakémsi plátku KATASTRSVJ jsem se dočetla, že …svj má právo na výbor, který své povinnosti neplnil s péčí řádného hospodáře podat žalobu a domáhat se škody…. Jak by to vypadalo v praxi, když výbor-statutární zástupci navenek vystupují za svj – to mají podat žalobu sami na sebe ?!
Sušárna
Zdravím.
Prosíme o radu. V našem paneláku máme společnou sušárnu. Nevyužíváme
ji. Zbývajicí nájemníci ano, ale ne všichni. Ať si suší …, ale proč
bych měla já platit provoz? Ať si rozpočítají spotřebované teplo na
osoby, které sušárnu využívají.
Nechceme platit za něco, co nevyužíváme! Jak na to?
Děkujeme za rady.
Michal a Jitka
Hlasování spoluvlastníků
V našem SVJ máme jednu b.j. ve vlastnictví dvou osob v poměru 50% ku 50% (zapsáno na katastru). Stává se, že na shromáždění jsou přítomni oba spoluvlastníci, ale hlasují opačně, Jak se započítávají jejich hlasy ? Stejný případ může nastat i v případě společného jmění manželů při jejich účasti na shromážděních.
Nepříjemná situace výboru a společenství
Požádal bych vás o názor / rady: shromáždění vlastníků se nesešlo. Výbor byl 3-člený 1 člen byl kooptován. Můžete potvrdit, že mandát zanikl všem 3 členům nebo jenom tomu který byl kooptován? Druhý dotaz: stanovy říkají, že nejsou-li orgány zvoleny, plní jejich funkci členové společenství, kteří se jimi stali dnem vzniku. Můžete potvrdit, že informace o těchto členech je uložená na katastrálním úřadu? Třetí dotaz: pokud bychom je oslovili, jaké úkony by měli konat a v jakém pořadí?
Pravomoce členů výboru
Ve stanovách máme napsáno: „Každý člen výboru zastupuje společenství vlastníků navenek samostatně ve všech záležitostech.“ Jako člen výboru si neumím představit, k čemu mě taková formulace opravňuje. Dokážete mi někdo na pár příkladech polopaticky ukázat co to v praxi znamená? Budu vděčný, když mi napíšete co máte k této věci ve stanovách napsáno vy. Souhlasili byste se zapsáním výše uvedené formulace do vašich stanov? Díky za každý názor.
kukula
Úvěr SVJ a prodej bytu
Dobrý den, jsem vlastníkem osobního bytu v domě s mnoha bytovými jednotkami. Nemám žádné dluhy, SVJ si ale před několik lety vzalo úvěr na opravy domu a vznikl tak velký několikamilionový dluh. Byl jsem v té době již vlastníkem bytu. Chci byt prodat a zajímá mne, zda mám povinnost ze zákona o tomto úvěru/dluhu říci kupci mého bytu. Děkuji za informaci.

Poslední komentáře